Εμμηνόπαυση: Τα προβλήματα που προκαλεί στα μαλλιά – Ποια προϊόντα τα προστατεύουν

Εμμηνόπαυση
  • Ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση επηρεάζουν τα μαλλιά.
  • Ξηρότητα και ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Αραίωση μαλλιών.
  • Αλλαγές στη φωτεινότητα και την υφή των μαλλιών.
  • Συνίσταται η χρήση ήπιων, θρεπτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των αλλαγών.

Αν σας φαίνεται σαν να ήταν μόλις χθες που είχατε πλούσιες μπούκλες που έλαμπαν και τώρα, τα μαλλιά σας είναι θαμπά, ξηρά και ενδεχομένως πιο λεπτά, μπορεί να μην είναι η φαντασία σας. Αν βρίσκεστε στην ηλικία της προεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης, είναι πολύ πιθανό να δείτε αλλαγές στα μαλλιά σας. Διαβάστε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης σίγουρα δεν είναι και η πιο εύκολη περίοδος της ζωής σας. Μπορεί να έχετε εξάψεις ή να βιώσετε ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης.

Είστε έτοιμοι να στηρίξετε το τριχωτό της κεφαλής σας για να προωθήσετε την ανάπτυξη, τον όγκο και τη λάμψη των μαλλιών σας; Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των μαλλιών στην εμμηνόπαυση.

Σωματικά, μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στο δέρμα σας, ενώ τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να αρχίσουν να έχουν πιθανά προβλήματα.

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά αυτή την περίοδο, αλλά σχεδόν όλες οι γυναίκες θα δουν μία διαφορά στα μαλλιά τους.

«Όταν μια γυναίκα υφίσταται ορμονικές αλλαγές στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, οι αλλαγές στα μαλλιά μπορεί να είναι σοβαρές. Βέβαια οι αλλαγές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο» αναφέρει στο Firstfowomen η γνωστή τριχολόγος Sara Hallajian, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία AAVRANI.

Σύμφωνα με την ίδια, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν τριχόπτωση, κάποιες άλλες έχουν μαλλιά που φριζάρουν ή θαμπά μαλλιά. Γι’ αυτό η φροντίδα των μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση είναι απαραίτητη.

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάθε προϊόν που χρησιμοποιείτε ή να επενδύσετε σε εξαιρετικά ακριβές λύσεις. Αλλά είναι καλή ιδέα να κάνετε μερικές βελτιώσεις για να αντιμετωπίσετε τυχόν ανεπιθύμητες αλλαγές στα μαλλιά σας.

Τα προβλήματα στα μαλλιά που προκαλεί η εμμηνόπαυση:

  1. Ξηρότητα ή ευαισθησία κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής
  2. Αραίωση μαλλιών
  3. Αλλαγές στη φωτεινότητα και την υφή των μαλλιών

1. Ξηρότητα ή ευαισθησία κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής

Την περίοδο της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά, λόγω των ορμονικών διαταραχών. «Συχνά βλέπουμε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά την είσοδο στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ευαισθησία, ερεθισμό και αραίωση των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής» αναφέρει η γνωστή δερματολόγος στην κλινική Shafer, Dendy Engelman.

Και προσθέτει ότι «Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή το τριχωτό της κεφαλής γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο στις ανδρικές ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα, με αποτέλεσμα την αραίωση ή την απώλεια μαλλιών. Η παραγωγή ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να μειωθεί καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν».

2. Αραίωση μαλλιών

Η τριχολόγος Shab Caspara, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία Biotera, συμφωνεί ότι το τριχωτό της κεφαλής είναι το σημείο όπου πιθανότατα θα παρατηρήσετε τις πρώτες αλλαγές, λόγω της εμμηνόπαυσης. Η υψηλότερη αναλογία τεστοστερόνης προς τις γυναικείες ορμόνες μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών και πιο αδύναμες και λεπτές τρίχες.

«Οι αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η προλακτίνη, επηρεάζουν άμεσα τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης του κύκλου των μαλλιών» λέει η Caspara. Και προσθέτει ότι «Όταν οι ορμόνες πέφτουν, η φάση ανάπτυξης των μαλλιών μειώνεται, τα μαλλιά αραιώνουν καθώς χάνονται τρίχες, ενώ επηρεάζεται και το πάχος και η ποιότητα της τρίχας».

3. Αλλαγές στη φωτεινότητα και την υφή των μαλλιών

Πέρα από το γεγονός ότι τα μαλλιά σας είναι ενδεχομένως πιο κοντά, αδύναμα και λεπτά από ό,τι πριν, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ξηρότητα, θαμπάδα και αλλαγές στην υφή.

«Τα οιστρογόνα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των μαλλιών επηρεάζοντας τη δραστηριότητα των θυλακικών κυττάρων, με αποτέλεσμα πιο υγιή μαλλιά που δεν είναι τόσο επιρρεπή στο σπάσιμο» λέει η Hallajian. Όταν τα οιστρογόνα πέφτουν, τότε, τα μαλλιά σπάνε πιο εύκολα και χάνουν τη φωτεινότητά τους.

Αν ψάχνετε για ένα μαγικό προϊόν περιποίησης μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση ή μια σειρά που θα λύσει όλες τις ανησυχίες σας για τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της ορμονικής αλλαγής, δεν υπάρχει. Μπορείτε όμως να επιλέξετε κάποια προϊόντα που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα και να ελέγξετε αν τα προϊόντα που έχετε και χρησιμοποιείτε, είναι κατάλληλα για τις αλλαγές που εμφανίζουν τα μαλλιά σας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Δρ Engelman, αντί να χρησιμοποιείτε ένα δυνατό προϊόν που στοχεύει στη διόρθωση του χρώματος, προτιμήστε ένα σαμπουάν και μαλακτικό που εστιάζει στην ανάπτυξη των μαλλιών, την ευαισθησία και την ξηρότητα. Καλό είναι να επιλέγετε προϊόντα που ενυδατώνουν και θρέφουν τις τρίχες. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και κάποιο προϊόν που σας δίνει όγκο.

Όταν χρησιμοποιείτε ήπια, θρεπτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής καθώς και την τριχόπτωση, ίσως μπορέσετε να μειώσετε τις επιπτώσεις που έχουν οι ορμόνες σας στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας.

Ποια είναι τα καλύτερα συστατικά για την περιποίηση των μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση

«Τα συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επιδερμίδας της τρίχας, όπως η πρωτεΐνη, και την ενυδάτωσή της, όπως η βιταμίνη Ε και το βούτυρο καριτέ, είναι εξαιρετικές επιλογές» λέει η Jimenez.

Η Δρ Engelman συμφωνεί και προσθέτει μερικά άλλα ενυδατικά συστατικά σε αυτόν τον κατάλογο. «Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ήπιο αλλά αποτελεσματικό συστατικό που προσελκύει και συγκρατεί το νερό για να βοηθήσει στη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας» λέει η Δρ Engelman. Της αρέσει επίσης το έλαιο αργκάν για τις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ιδιότητές του, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε σε ένα μαλακτικό για επιπλέον απαλότητα, ενώ το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι ένα άλλο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικό που προάγει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Η Δρ Engelman σας προτείνει να αναζητάτε προϊόντα με συστατικά που μοιάζουν από άποψη σύνθεσης με τα έλαια που το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να μην παράγει τόσο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής. «Το έλαιο Jojoba μιμείται τα φυσικά έλαια που παράγει το τριχωτό της κεφαλής, τα οποία μπορεί να χαθούν κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση» λέει η Δρ Engelman και προσθέτει ότι και το έλαιο καρύδας μπορεί να αναπληρώσει την υγρασία και να καταπραΰνει το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής.

Scroll to Top