Τι να προσέχετε όταν κάνετε πεντικιούρ

Το επαγγελματικό πεντικιούρ τώρα το καλοκαίρι είναι απαραίτητο για να αναδείξουμε τα πόδια μας και να φορέσουμε τα σανδάλια μας. Υπάρχουν όμως ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κόψιμο των νυχιών, το καθάρισμα των παρανυχίδων και του δέρματος γύρω από τα νύχια.

 

Φανταστείτε ότι χαλαρώνετε στην καρέκλα μασάζ ενός κέντρου περιποίησης νυχιών κάνοντας πεντικιούρ. Χαλαρώνετε και οι ειδικοί τρίβουν και περιποιούνται τα πόδια σας και τότε – ωχ! Η αισθητικός νυχιών τράβηξε κατά λάθος το πετσάκι κοντά στο νύχι σας. Ο πόνος είναι προσωρινός, επομένως συνεχίζετε να βάζετε τα πόδια σας μέσα και έξω από το νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της, χωρίς να ανησυχείτε αν χρησιμοποιεί χημικά κοντά στο κόψιμο. Μέρες αργότερα, ανακαλύπτετε ότι το τέλειο πεντικιούρ του ποδιού σας έχει μολυνθεί. Ποιους κινδύνους κρύβει ένα πεντικιούρ;

1 Παρονυχία

Οι αισθητικοί νυχιών κάποιες φορές μπορεί να είναι βίαιοι με τα νύχια σας κατά τη διάρκεια ενός μανικιούρ και πεντικιούρ. Με το κόψιμο των νυχιών, το κόψιμο στα πετσάκια και το λιμάρισμα των νυχιών, είναι εύκολο να εμφανιστούν δερματικές βλάβες. Η πιο συχνή μόλυνση που προκαλείται από αυτά τα κοψίματα στο δέρμα σας είναι η παρονυχία, η οποία είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του σκληρού δέρματος που περιβάλλει το νύχι σας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κόβεται. Το επωνύχιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί προστατεύει τα νύχια από λοιμώξεις λόγω βακτηρίων ή/και μυκήτων.

2 Ονυχομυκητίαση

Αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα αυτή η μόλυνση των νυχιών, από μύκητες που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Τα δερματόφυτα, τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum, είναι οι πλέον συχνοί τύποι των μυκήτων της ονυχομυκητίασης και ευθύνονται για το 90% των λοιμώξεων των νυχιών. Η ονυχομυκητίαση δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών και πιο συχνά αυτό συμβαίνει στα πόδια. Αυτή η λοίμωξη (η μυκητίαση) δημιουργεί πάχυνση των νυχιών (λόγω συσσώρρευσης σαθρού υλικού κάτω απ τα νύχια), δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο) και ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού απ το υγιές δέρμα).

3 Λοιμώξεις

Μια συχνή βακτηριακή λοίμωξη από τραυματισμούς προκαλείται από μυκοβακτήρια, τα οποία είναι βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο νερό και συνδέονται κυρίως με τα ποδόλουτρα για πεντικιούρ. Εάν δεν γίνει σωστή απολύμανση των φίλτρων του υδρομασάζ ποδιών, μπορεί να προαχθεί η ανάπτυξη άτυπων μυκοβακτηρίων, όπως το Mycobacterium fortuitum. Οι σχετικές με το πεντικιούρ λοιμώξεις από τα άτυπα μυκοβακτήρια εμφανίζονται συνήθως ως δοθιήνωση του κάτω άκρου. Τέτοιου είδους λοιμώξεις, αν δεν τους δοθεί η κατάλληλη προσοχή, μπορεί να έχουν δυσάρεστες εξελίξεις, οδηγώντας σε πολύ σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη για τα μυκοβακτήρια και τα ποδόλουτρα, συνιστάται να αποφεύγετε το ξύρισμα των ποδιών σας πριν κάνετε πεντικιούρ για να αποφύγετε τη μόλυνση.

 

πεντικιούρ στα νύχια
Photo Unsplash.com

4 Δερματίτιδα εξ επαφής

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται δεν είναι μόνο επιβλαβή για τους αισθητικούς νυχιών, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα και στους πελάτες. Τα ακρυλικά βερνίκια, η ακρυλική σκόνη, τα τεχνητά νύχια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνο. Οι χημικοί παράγοντες για την αφαίρεση του επωνυχίου συνήθως περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω ενεργά συστατικά: υδροξείδιο του νατρίου 2 – 5%, υδροξείδιο του καλίου 2 – 5%, φωσφορικό τρινάτριο, πυροφωσφορικό τετρανάτριο ή ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου 3 – 5% σε συνδυασμό με ουρία. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά δεν συνιστώνται, καθώς μαλακώνουν την πλάκα του νυχιού και αποτελούν συχνό αίτιο της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής, ειδικά όταν παραμένουν στο νύχι για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

5 Πελματιαίες μυρμηγκιές

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές είναι μια άλλη πάθηση του δέρματος που μπορεί να αναπτυχθεί. Οι μυρμηγκιές είναι μια ιογενής λοίμωξη στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, που προκαλείται από ιούς του ανθρώπινου θηλώματος ή HPV. Όταν ο ιός εισβάλλει στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, συνήθως μέσω ενός μικροσκοπικού τραυματισμού, προκαλεί ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος δημιουργώντας τις μυρμηγκιές. Όπως τα μυκοβακτήρια, έτσι και τα κονδυλώματα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και μπορούν να μεταδοθούν μέσω κάποιας πληγής στο δέρμα.

6 Ονυχόσχαση

Το λιμάρισμα των άκρων της πλάκας του νυχιού είναι προτιμότερο από το κόψιμο, επειδή το κόψιμο μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο και διαχωρισμό. Όταν το κόψιμο είναι απαραίτητο, πρώτα πρέπει να μαλακώσουν τα νύχια στο νερό και το εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθετα προς την πλάκα του νυχιού για την αποφυγή της ονυχόσχασης.

7 Καρκίνος/Γήρανση

Αν και απαιτείται μακροχρόνια έρευνα, το υπεριώδες φως που χρησιμοποιείται στα φουρνάκια νυχιών, πιθανότητα να ευθύνεται για καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, οι περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ευαίσθητες στη γήρανση.

Εάν ανησυχείτε για τους κινδύνους, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να παρατηρήσετε τα εξής:

  • Ο αισθητικός νυχιών σας έχει την απαραίτητη εμπειρία ή/και άδεια, εάν απαιτείται;
  • Είναι καθαροί οι σταθμοί;
  • Ο αισθητικός νυχιών πλένει τα χέρια του/της μεταξύ των πελατών ή αλλάζει γάντια;
  • Τα εργαλεία αποστειρώνονται;

Ποιος δεν πρέπει να κάνει πεντικιούρ;

Εάν έχετε διαβήτη που σας έχει προκαλέσει πρόβλημα στην κυκλοφορία των ποδιών, το πεντικιούρ δεν συνιστάται. Επίσης άτομα με διαβήτη έχουν έντονη υπερκεράτωση, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα πρέπει να προκληθεί αιμορραγία στην πάσχουσα περιοχή. Αποφύγετε μέρη που θέτουν τα πόδια σας σε κίνδυνο μόλυνσης λόγω λανθασμένων τεχνικών κοπής νυχιών και αφαίρεσης δέρματος ή λόγω χρήσης μη αποστειρωμένου εξοπλισμού. Φροντίζετε πάντα να διατηρείτε το δέρμα των ποδιών ενυδατωμένο.
Το ίδιο –αν όχι και περισσότερο– προσεκτικός θα πρέπει να είναι ο επαγγελματίας με πελάτες που πάσχουν από ηπατίτιδα ή είναι φορείς HIV. Γι’ αυτό, είναι καλό να γνωρίζει το ιστορικό του κάθε πελάτη, ώστε να προσφέρει και τις ανάλογες υπηρεσίες.

Scroll to Top