Λούσιμο με σαμπουάν: Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας για να είναι υγιή και όμορφα

λούσιμο

Συμβαίνουν πολλά στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Ο ιδρώτας από τη ζέστη, την άσκηση και τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και οι εποχιακές αλλαγές, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική κατάστασή τους και το κάθε πότε πρέπει να γίνεται λούσιμο.

Επίσης, η συσσώρευση προϊόντων μπορεί να καταστρέψουν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι αδένες κοντά στους θύλακες των τριχών σας παράγουν λάδι που κάνουν τα μαλλιά λαδωμένα και «πατικωμένα». Αναμφίβολα, ξέρετε ότι πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας, αλλά πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε με σαμπουάν για να διατηρήσετε την υγεία τους και του τριχωτού της κεφαλής σας;

Σύμφωνα με την τάση TikTok #nopoo, το σαμπουάν στο λούσιμο δεν πρέπει καν να είναι στην εξίσωση. Το #Nopoo έχει συγκεντρώσει πάνω από 288 εκατομμύρια προβολές και παρουσιάζει ανθρώπους που αντικαθιστούν το σαμπουάν με άλλες μεθόδους καθαρισμού, όπως η χρήση μηλόξυδου ή καθαρού νερού.

Τα επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν για να ενισχύσουν ή να καταρρίψουν τα υποτιθέμενα οφέλη αυτής της τάσης. Οι ειδικοί σταθμίζουν στο Everyday Health τον καθαρισμό των μαλλιών για να μάθουμε πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε με σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, τον τρόπο ζωής και πολλά άλλα.

Γιατί είναι σημαντικό το λούσιμο των μαλλιών

Παρόλο που λούζεστε όλη σας τη ζωή, ας ξεκινήσουμε με μια μικρή ενημέρωση σχετικά με το γιατί πλένουμε τα μαλλιά μας εξαρχής.

«Το λούσιμο των μαλλιών εξυπηρετεί δύο σκοπούς: τον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής και τον καθαρισμό των θηλάκων των μαλλιών», λέει η Fatima Fahs, δερματολόγος στο West Bloomfield Township του Μίσιγκαν και ιδρύτρια του Dermy Doc Box. Ο καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής είναι παρόμοιος με τον καθαρισμό του δέρματος στο πρόσωπο, λέει, καθώς αφαιρεί τη λιπαρότητα, τα υπολείμματα και τη βρωμιά.

Ωστόσο, μπορείτε να υπερβάλετε με το πλύσιμο. Το μειονέκτημα του πολύ συχνά λουσίματος (βάσει του συγκεκριμένου τριχωτού της κεφαλής και του τύπου μαλλιών σας) είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, κνησμό, ακόμη και απώλεια μαλλιών, λέει η Δρ. Fahs.

«Οι τρίχες μας εξαρτώνται από το φυσικό έλαιο, που ονομάζεται σμήγμα, που εκκρίνεται από τη ρίζα των τριχοθυλακίων στο τριχωτό της κεφαλής για να τις θρέψει. Η πολύ συχνή αφαίρεση αυτού του λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και βλάβη στα μαλλιά», εξηγεί η ειδικός.

Πόσο συχνά συνιστούν οι ειδικοί να λούζετε τα μαλλιά σας

Αρχικά, να θυμάστε ότι ο καθένας έχει διαφορετικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής και διαφορετικούς τύπους μαλλιών, επομένως η απάντηση στο πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη. Για παράδειγμα, εάν έχετε σγουρά μαλλιά, το τριχωτό της κεφαλής σας είναι πιθανώς πιο ξηρό από το τριχωτό της κεφαλής κάποιου με ίσια μαλλιά, λέει η Jennifer Davis Alexander, ολιστική επιστήμονας του δέρματος και ειδικός στην ευεξία του δέρματος στη Βαλτιμόρη.

Εάν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας τείνουν να είναι πιο λιπαρά, ίσως χρειαστεί να λούζεστε πιο συχνά από κάποιον με πιο στεγνά μαλλιά. Επίσης, αν έχετε λεπτά μαλλιά, μπορεί να επωφεληθείτε από καθημερινό ή κάθε δεύτερη μέρα λούσιμο, σημειώνει η Δρ. Fahs. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα του λουσίματος, λέει η Δρ. Alexander:

  • Πόσο συχνά ασκείστε
  • Αν κολυμπάτε σε χλωριωμένη πισίνα
  • Αν εργάζεστε σε μια εργασία όπου είστε εκτεθειμένοι σε σκόνη και χημικές ουσίες
  • Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα μαλλιών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση
  • Εάν κάνετε χημική επεξεργασία των μαλλιών σας

Βοηθά επίσης να κατανοήσετε πώς η εθνικότητα σας επηρεάζει τους θύλακες των τριχών σας. «Τα άτομα αφρικανικής καταγωγής έχουν ασύμμετρους θύλακες τρίχας με ελλειπτικό σχήμα», λέει η Δρ. Alexander. Αυτό εμποδίζει την ικανότητα του σμήγματος να ταξιδεύει από το τριχωτό της κεφαλής στα μαλλιά, με αποτέλεσμα περισσότερη ξηρότητα και πιθανό σπάσιμο.

«Το καθημερινό λούσιμο δεν συνιστάται», λέει. η Δρ. Fahs προσθέτει ότι όσοι έχουν άφρο μαλλιά μπορεί να είναι σε θέση να παρατείνουν το χρόνο μεταξύ των λουσίματος σε μία έως δύο εβδομάδες.

Για τα άτομα που θεωρούνται καυκάσιοι, η Δρ. Alexander επισημαίνει ότι έχουν στρογγυλά, συμμετρικά τριχοθυλάκια. «Αυτό επιτρέπει στο σμήγμα να επικαλύπτει σταθερά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής και νεκρούς θύλακες», εξηγεί.

Αντίστοιχα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Skin Appendage Disorders που εξέτασε άτομα που είναι Ασιάτες διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση με την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής εμφανίστηκε μετά το λούσιμο πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα.

Τελικά, ωστόσο, εξαρτάται από εσάς να εξετάσετε τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να πάρετε την καλύτερη απόφαση. «Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να ξέρετε τα μαλλιά σας», λέει η Δρ. Alexander.

Ο σωστός τρόπος για να λούσετε τα μαλλιά σας

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να εστιάσετε στο μασάζ με το σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής.

«Η κύρια λειτουργία του σαμπουάν είναι να καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής. Το να απλώνετε σαμπουάν απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και να το αφήνετε να τρέξει μέσα από τα μαλλιά καθώς ξεβγάζετε είναι συνήθως αρκετό», λέει η ειδικός. Επιπλέον, το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ενισχύει τη ροή του αίματος που θρέφει το τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες των μαλλιών.

Κάνετε μασάζ με το σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής σας για λίγα λεπτά πριν το ξεπλύνετε για να επιτρέψετε στα ενεργά συστατικά να καθαρίσουν πιο αποτελεσματικά, προσθέτει η Δρ. Fahs. Συνεχίστε με ένα conditioner στις άκρες των μαλλιών, σύμφωνα με την AAD.

Όλο Υγεία

Scroll to Top