Ο απρόσμενος παράγοντας που επιδεινώνει τις ρυτίδες και το πόδι της χήνας

ρυτίδες

Η έκθεση στο υπεριώδες φως και η διαδικασία γήρανσης είναι γνωστοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν το δέρμα να χάσει τη νεανική του ελαστικότητα, αποκτώντας ρυτίδες και το γνωστό ως «πόδι της χήνας».

Αλλά τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο, καθώς οι γυναίκες με ρυτίδες βρέθηκαν να έχουν περισσότερους τύπους βακτηρίων στο πρόσωπό τους.

Διαπίστωσαν, συγκεκριμένα, ότι οι ρυτίδες και το πόδι της χήνας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από βακτήρια που ζουν στο δέρμα, σύμφωνα τη σχετική νέα έρευνα.

Πώς οι επιστήμονες διεξήγαν την έρευνα για τις ρυτίδες και τα βακτήρια

Ερευνητές στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροβιώματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και της L’Oréal Research and Innovation ανέλυσαν 13 μελέτες για την κατάσταση του δέρματος 650 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών.

Κάθε μελέτη επικεντρωνόταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος -όπως το πόδι της χήνας, οι ρυτίδες ή η απώλεια υγρασίας– παίρνοντας δείγματα τύπων βακτηρίων από τα πρόσωπα των συμμετεχουσών. Η νέα έρευνα εξέτασε όλες τις μελέτες για να δει εάν υπήρχε σχέση με τους τύπους βακτηρίων που φέρουμε στο πρόσωπό μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ένα πιο ποικίλο μικροβίωμα -με άλλα λόγια, με πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων- στο δέρμα τους είχαν περισσότερο έντονο πόδι της χήνας, το οποίο γενικά θεωρείται ως ένα από τα βασικά σημάδια γήρανσης του δέρματος, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός πιο διαφορετικού μικροβιώματος είχε θετική επίδραση –καθώς οι γυναίκες ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να υποστούν απώλεια υγρασίας από το δέρμα τους– με την απώλεια υγρασίας να κάνει το δέρμα να φαίνεται χαλαρό.

Στόχος η ανάπτυξη τεχνολογιών για πιο υγιές δέρμα

Οι συγγραφείς λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν εάν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν το πόδι της χήνας ή να διατηρήσουν το δέρμα νεανικό με βάση την έρευνά τους. Αλλά η μελέτη θα προσφέρει στους ερευνητές οδηγίες για να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα βακτήρια και άλλα μικρόβια επηρεάζουν το δέρμα μας.

«Αυτή η έρευνα είναι πρωτοποριακή στον εντοπισμό νέων μικροβιακών βιοδεικτών που συνδέονται με ορατά σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και το πόδι της χήνας. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη τεχνολογιών για πιο υγιές, πιο νεανικό δέρμα», ανέφερε ο Qian Zheng, Επικεφαλής Προηγμένης Έρευνας της L’Oréal για τη Βόρεια Αμερική και πρόσθεσε:

«Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα νέα αποτελέσματα όταν θα είναι διαθέσιμα, προωθώντας την κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας και συμβάλλοντας στην προώθηση νέων λύσεων περιποίησης της επιδερμίδας».

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι υγιείς νεαρές γυναίκες έχουν λιγότερα διαφορετικά βακτήρια στο πρόσωπό τους από τις μεγαλύτερες. Ένας τύπος βακτηρίων που κυριαρχεί στις νεαρές γυναίκες, είναι το Cutybacteria acnes, το οποίο ζει στους πόρους και τρέφεται με σμήγμα -το έλαιο που εκκρίνεται από το δέρμα.

Αν και είναι φυσιολογικά υγιείς, οι πόροι μπορεί να φουσκώσουν όταν ένας άλλος τύπος βακτηρίων εισέλθει εντός τους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top