Cozy cardio: Είναι πραγματικά αποτελεσματικό αυτό το fitness trend του TikTok ;

cozy cardio TikTok

Η τάση που έγινε viral στο TikTok, το Cozy cardio, μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τα επίπεδα φυσικής κατάστασης ή είναι απλώς μια άλλη ασήμαντη τάση άσκησης;

Για πολλά άτομα, η ιδέα να ιδρώσουν σε ένα γεμάτο, θορυβώδες γυμναστήριο ή κάτω από τον καυτό ήλιο μπορεί να μην είναι ελκυστική. Εάν ανήκετε και εσείς σε αυτήν την κατηγορία και αναζητάτε έναν τρόπο να βελτιώσετε την ευεξία σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε το Cozy cardio.

Το Cozy cardio έχει κερδίσει δημοτικότητα χάρη στην επιρροή της σταρ των social media Hope Zuckerbrow, με έδρα το Paradise του Τέξας. Στα βίντεό της στο TikTok, τα οποία έχουν συγκεντρώσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 34 εκατομμυρίων likes, ξυπνά νωρίς, ανάβει κεριά, φτιάχνει το αγαπημένο της ρόφημα καφέ με πρωτεΐνη, βάζει μια ταινία και περπατά σε έναν ηελκτρικό διάδρομο (σαν χαλί) με σχετικά χαλαρό ρυθμό. Σε μερικά βίντεο, κάνει ακόμη και το Cozy Cardio φορώντας μια ρόμπα, κάλτσες και παντόφλες. Πιο άνετο δεν γίνεται!

@hope_zuckerbrow game changer #fyp #weightloss #cardio #walk #10ksteps #walkingpad #cozyathome ♬ original sound – will paquin

Πριν υιοθετήσει το cozy cardio, η Zuckerbrow ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης, με δυνατή μουσική, για να χάσει 100 κιλά. Ωστόσο, αφού ανέκτησε το μισό βάρος, αποφάσισε να μην επιστρέψει σε μια έντονη άσκηση για χάρη της υγείας της.

«Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να διορθώσω τη σχέση μου με την άσκηση», δήλωσε η Zuckerbrow. “Η άσκηση είχε πάψει να είναι διασκεδαστική και γυμναζόμουν αποκλειστικά για να χάσω κιλά, όχι για να νιώθω καλά ή να είμαι υγιής.”

Έτσι, μάζεψε τα αγαπημένα της αντικείμενα – κεριά, πολύχρωμα φώτα και καφέ πρωτεΐνης – και ξεκίνησε μια αργή, χαλαρωτική βόλτα ένα νωρίς το πρωί. Το αρχικό της βίντεο TikTok συγκέντρωσε 400.000 προβολές και έτσι γεννήθηκε το Cozy cardio. Έκτοτε δημιούργησε μια συλλογή από σχεδόν 30 βίντεο σχετικά με το θέμα, όπου δείχνει σε άλλους χρήστες του TikTok τη φιλική διαδικασία της καρδιαγγειακής άσκησης. Μπορεί όμως ένα αργό, σύντομο περπάτημα να είναι μια αποτελεσματική μορφή άσκησης;

Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή η χρήση σταθερού ποδηλάτου, δεν είναι απαραίτητα καινοτόμες. Ωστόσο, το cozy cardio φαίνεται ότι προωθεί την άσκηση ως κάτι ευχάριστο, παρά ως απλή αγγαρεία που πρέπει να αποφύγετε. Υπάρχουν πολλά να λατρέψετε σε αυτήν την ιδέα, ειδικά ως μέθοδο αυτοφροντίδας ή ως τρόπο για να προσθέσετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στη μέρα σας.

Μπορεί το Cozy cardio να είναι αποτελεσματικό;

Το Cozy Cardio έχει δύο στόχους: να ηρεμήσει το μυαλό και να βελτιώσει το σώμα. Ο όρος «Cozy Cardio» (άνετη αερόβια) επινοήθηκε στα τέλη του 2022 από την TikToker Hope Zuckerbrow.

Από τότε που άρχισε να δημοσιεύει, το «άνετο καρδιο» έχουν αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια προβολές και έχει εμπνεύσει άλλους να δημοσιεύσουν τα βίντεό τους δοκιμάζοντας την τάση. Για την Zuckerbrow, το cozy cardio ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να θεραπεύσει τη σχέση της με την άσκηση.

«Η κοινωνία ασκεί πίεση στις γυναίκες και, πολλές από αυτές, έχουν μετατρέψει την άσκηση σε τιμωρία», ανάφερε σε ένα πρόσφατο βίντεο. Η δημιουργία ενός χαλαρωτικού τελετουργικού γύρω από την προπόνησή βοήθησε την Zuckerbrow να είναι δραστήρια και το cozy cardio να έχει γίνει μια μορφή «διαλογιστικής αγάπης για τον εαυτό της». Το cozy cardio μπορεί επίσης να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να αποκτήσουν ξανά τη συνήθεια της σωματικής δραστηριότητας. Και το γεγονός ότι γίνεται σε ένα άνετο περιβάλλον, συγκεκριμένα στο σπίτι, μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεπεραστεί κάποιος φόβος ή ντροπή  σχετικά με την προπόνηση μπροστά σε άλλους ανθρώπους.

Η Zuckerbrow παραδέχεται ότι υπέφερε από μια σοβαρή περίπτωση gymxiety (δηλαδή άγχος γυμναστικής), που την εμπόδιζε να πηγαίνει σε γυμναστήριο ή να ασκείται με άλλο τρόπο δημόσια. Η τάση του cozy cardio φαίνεται να έχει θετική πρόθεση να κάνει την άσκηση πιο ευχάριστη και λιγότερο εκφοβιστική.

@hope_zuckerbrow this speech> #fyp #weightloss #transformation ♬ Unbroken (Motivational Speech) – Bobby Maximus & Motiversity & Various Artists

Μπορεί το Cozy Cardio να έχει τα αποτελέσματα μιας αερόβιας προπόνησης;

Είναι σημαντικό το cozy cardio να προσφέρει οφέλη φυσικής κατάστασης. Για οποιονδήποτε άλλο, εκτός από έναν αρχάριο, το cozy cardio πιθανότατα δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς τα επίπεδα φυσικής κατάστασης είναι αυξημένα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Για να χαρακτηριστεί μια δραστηριότητα μέτριας έντασης, πρέπει να είναι αρκετά απαιτητική για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου και να τους κάνει να ιδρώσουν λίγο. Εάν κάνετε δραστηριότητα μέτριας έντασης, θα πρέπει να μπορείτε να συνομιλήσετε, αλλά όχι να τραγουδήσετε.

Αυτός είναι ένας κλασικός βασικός κανόνας. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Αλλά οι κίνδυνοι ήταν ακόμη μειωμένοι για όσους ασκούνταν περισσότερο και με υψηλότερη ένταση.

Κάνοντας μια μέτριας έντασης προπόνηση cozy cardio για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να υποστηρίξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά για να αυξήσει τη δύναμη και τα οφέλη για την υγεία, θα χρειαστείτε πιο έντονη γυμναστική.

Πώς να κάνετε την άσκηση πιο εύκολη και στο γυμναστήριο

Αν ο στόχος σας είναι να προσθέσετε περισσότερη κίνηση στη μέρα σας, να ανακουφιστείτε από το άγχος ή να ξεπεράσετε το άγχος γύρω από τη φυσική σας  κατάσταση, τότε το cozy cardio είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο πρόγραμμα σας. Ωστόσο, για να δείτε πιο σημαντικές βελτιώσεις στη δύναμη ή τη φυσική κατάσταση, θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω, από αυτήν την προπόνηση.

@hope_zuckerbrow non-scale victory!! #fyp #weightloss ♬ 3 2 1 BANG – Echer

Ξεκινήσετε με μικρές αλλαγές: Για παράδειγμα, αυξήστε την κλίση στον διάδρομο. Αυτές οι αυξήσεις στην ένταση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό.

Δοκιμάστε μια νέα άσκηση: Η δοκιμή μιας νέας ή πιο έντονης μορφής άσκησης δεν χρειάζεται πάντα είναι δύσκολη Αναζητήστε άλλες μορφές άσκησης που μπορεί να μην τις νιώθετε καν σαν προπόνηση, όπως χορό, ποδήλατο ή πεζοπορία με έναν φίλο.

 

Scroll to Top