Ημικρανία: Τι μπορεί πραγματικά να σας ανακουφίσει;

ημικρανία

Ξυπνάτε με ένα μούδιασμα στη μια πλευρά του κεφαλιού σας, το φως σας ενοχλεί και ξέρετε ότι η μέρα σας σήμερα θα ξεκινήσει με ημικρανία. Πώς θα μειώσετε τον πόνο;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ημικρανία στις σημαντικότερες αιτίες που διαταράσσουν την ποιότητα ζωής, παγκοσμίως. Τα παραμικρά ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν κρίση ημικρανίας. Ο πόνος γίνεται αφόρητος μερικές φορές και όσοι τον βιώνουν δηλώνουν πως ελάχιστες μορφές πόνου μπορούν να συγκριθούν με αυτόν.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι μια νευρολογική διαταραχή, η διάγνωση της οποίας βασίζεται σε κλινικά κριτήρια. Πρόκειται για μια διαταραχή του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσης κεφαλαλγίας και συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, ενόχληση στο φως, στις οσμές και στους ήχους, και επιδείνωση του πόνου με τις κινήσεις. Είναι μια διαταραχή που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κληρονομείται από πολλά γονίδια, μερικά μόνο από τα οποία έχουν ταυτοποιήσει και δημιουργούν μια κατάσταση «ευαισθητοποίησης» στον εγκέφαλο.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία (περίπου 10 σε κάθε 100 ανθρώπους και των δύο φύλων πάσχουν), ενώ ειδικά για τις γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας, τα ποσοστά μπορεί να αγγίζουν τις 18-20 στις κάθε 100 γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας

Το βασικό σύμπτωμα μια κρίσης ημικρανίας είναι ο πονοκέφαλος. Εμφανίζεται πόνος οπουδήποτε στο κεφάλι: στο μέτωπο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στα μάτια ή πίσω από τα μάτια (μερικές φορές σαν τρύπημα), στους κροτάφους και το πλάι του κεφαλιού, ακόμη και στον αυχένα ή στην πλάτη. Ο ημικρανικός πόνος μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα σημεία ταυτόχρονα και μπορεί να επεκτείνεται ή να αλλάζει εντόπιση, τόσο στη διάρκεια μιας κρίσης, τόσο και από την μία κρίση στην άλλη. Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι απαραίτητο ο πόνος της ημικρανίας να αφορά το μισό κεφάλι..

Ανάλογα με την ύπαρξης αύρας η ημικρανία χωρίζεται σε:

  • ημικρανία με αύρα η πιο σπάνια μορφή.
  • ημικρανία χωρίς αύρα  η πιο συχνή μορφή.

Ανάλογα με τη συχνότητα η ημικρανία χωρίζεται σε:

  • επεισοδιακή (λιγότερες από 15 ημέρες με κεφαλαλγία το μήνα)
  • χρόνια (περισσότερες από 15 ημέρες με κεφαλαλγία το μήνα).

 

Από τι πυροδοτούνται οι ημικρανίες;

Παρότι οι κρίσεις ημικρανίες είναι συχνά απρόσμενες, μελέτες έχουν δείξει ότι πυροδοτούνται από ορισμένους παράγοντες. Οι συνηθέστεροι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες. Οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων, πριν ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, φαίνεται να αποτελούν αιτία κεφαλαλγίας για πολλές γυναίκες.
  • Ροφήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το αλκοόλ, ειδικά το κρασί και την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης.
  • Στρες. Το άγχος στην εργασία ή στο σπίτι αλλά και γενικότερα καταστάσεις που «πιέζουν» συναισθηματικά ενδέχεται να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας.
  • Αισθητηριακά ερεθίσματα. Τα έντονα φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, οι δυνατοί ήχοι και οι έντονες μυρωδιές όπως το διαλυτικό μπογιάς ή το παθητικό κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.
  • Μεταβολές του ύπνου. Η έλλειψη ύπνου ή ο πολύς ύπνος μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους.
  • Αλλαγές καιρού. Μια αλλαγή του καιρού ή η βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.
  • Τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων. Τα παλαιωμένα τυριά και αλμυρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιλαμβάνουν το γλυκαντικό ασπαρτάμη και το συντηρητικό γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα.

Πρόληψη και θεραπεία

Η ημικρανία αντιμετωπίζεται συνήθως με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και με ειδικά αναλγητικά, που είναι οι τριπτάνες. Το μυστικό της επιτυχίας μίας θεραπείας είναι να δίνεται το κατάλληλο φάρμακο στην αντίστοιχη πάθηση, την ώρα που πρέπει. Η προληπτική θεραπεία της ημικρανίας περιλαμβάνει:

    • Φάρμακα του ιλίγγου
    • Καρδιολογικά φάρμακα
    • Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
    • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
    • Botox
    • Μονοκλωνικά αντισώματα
    • Φυτικά χάπια | συμπληρώματα διατροφής

Γιατί η άσκηση βοηθάει;

Για το πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ημικρανία υπάρχουν δύο θεωρίες:

      • Η πρώτη αφορά στο στρες. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες και να σας αποσυμπιέσει. Οι πονοκέφαλοι συχνά προκαλούνται από το στρες.
      • Η δεύτερη είναι η έκκριση ενδορφινών κατά την προπόνηση. Αυτές οι ουσίες έχουν αναλγητική δράση στον οργανισμό. Όταν ασκείστε μπλοκάρουν τα κέντρα του πόνου και λειτουργούν ως ένα φυσικό παυσίπονο.

Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν από τις χρόνιες ημικρανίες, είναι η αερόβια άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το τρέξιμο. Επίσης, γιόγκα, tai chi ή πιλάτες, που λύνουν και μυοσκελετικά ζητήματα. Αποφύγετε την πολύ έντονη άσκηση, όπως την άρση μεγάλων βαρών και τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT).

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top