Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τί να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

καρκίνο

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται περισσότερο στους καπνιστές και τους άντρες. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε.

 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τον 4ο πιο συχνό καρκίνο και εμφανίζεται πιο συχνά στον αντρικό πληθυσμό. Ο κυριότερος  παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Mayo Clinic, αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια της ουροποιητικής οδού και το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η αιματουρία, η παρουσία δηλαδή αίματος στα ούρα του ασθενούς.

Πρόκειται για την κακοήθεια που ξεκινά από τον βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης (ουροθήλιο), γι΄αυτό και ονομάζεται ουροθηλιακός καρκίνος. Aποτελείται από έναν ή περισσότερους όγκους, και μπορεί να έχει θηλωματώδη (θηλώματα) ή συμπαγή μορφή. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

  1. Ο μη-διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι όγκος που αναπτύσσεται μόνο στον βλεννογόνο (εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης), δεν εμπλέκεται ο μυς της ουροδόχου κύστης και ο όγκος δεν εξαπλώνεται έξω από την κύστη
  2. Ο διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι όγκος που εξαπλώνεται στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να επεκταθεί και έξω από αυτό καθώς και σε άλλα όργανα. Είναι ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς καθυστέρηση.

Περισσότερες από 82.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ το 2023 και περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται στους άνδρες συχνότερα από ό,τι στις  γυναίκες και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως μετά τα 55 έτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Όταν η διάγνωση γίνεται σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος, ωστόσο μπορεί να επανέλθει  μετά από επιτυχή θεραπεία. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης χρειάζονται συνήθως εξετάσεις παρακολούθησης για χρόνια μετά τη θεραπεία, προκειμένου να εντοπιστεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, σε περίπτωση που επανεμφανιστεί.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: τα σημάδια που προκαλούν ανησυχία

  • Αίμα στα ούρα, το οποίο μπορεί να κάνει τα ούρα να φαίνονται έντονα κόκκινα ή καφέ, αν και μερικές φορές τα ούρα φαίνονται φυσιολογικά και το αίμα ανιχνεύεται σε εργαστηριακή εξέταση.
  • Συχνή ούρηση.
  • Επώδυνη ούρηση.
  • Πόνος στην πλάτη.

Αιτίες

  • Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου: Η βλαβερή αυτή συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς προκαλεί συσσώρευση επιβλαβών χημικών ουσιών στα ούρα. Όταν καπνίζετε, το σώμα σας επεξεργάζεται τις χημικές ουσίες του καπνού και αποβάλλει κάποιες από αυτές στα ούρα σας. Αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες μπορεί να βλάψουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης σας, γεγονός που  αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Έκθεση στο χώρο εργασίας σε χημικές ουσίες: Τα νεφρά παίζουν βασικό ρόλο στο φιλτράρισμα των επιβλαβών χημικών ουσιών από την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφορά τους στην ουροδόχο κύστη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι  η παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών  αυξάνει τον κίνδυνο. Στις χημικές ουσίες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνονται το αρσενικό και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βαφών, καουτσούκ, δέρματος, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και χρωμάτων.
  • Ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου
  • Γενετικοί παράγοντες, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό: Εάν είχατε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι πιο πιθανό να τον εμφανίσετε ξανά. Εάν κάποιος από τους συγγενείς σας εξ αίματος – γονέας, αδελφός ή παιδί – έχει ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.Το οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου Lynch, επίσης γνωστού ως κληρονομικού μη-πολυποδιακός ορθοκολικός καρκίνος (HNPCC),  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ουροποιητικό σύστημα, καθώς και στο παχύ έντερο, τη μήτρα, τις ωοθήκες και άλλα όργανα.
  • Η ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι άνω των 55 ετών. Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
  • Χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης: Οι χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ή φλεγμονές, όπως μπορεί να συμβεί με τη μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης από πλακώδες κύτταρο.

καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Πώς να τον προλάβετε

Παρόλο που δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

  • Μην καπνίζετε: Εάν δεν καπνίζετε, μην αρχίσετε. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με έναν ειδικό για να σας προτείνει μεθόδους για να το σταματήσετε. Ομάδες υποστήριξης, φάρμακα και άλλες μέθοδοι μπορεί να σας βοηθήσουν να το κόψετε.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις χημικές ουσίες. Εάν εργάζεστε με χημικές ουσίες, ακολουθήστε όλες τις οδηγίες ασφαλείας για να αποφύγετε την έκθεση.
  • Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών. Τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Οι εξετάσεις που συνήθως μας βοηθούν στη διάγνωση είναι:

  • Κυτταρολογική ούρων (για αναζήτησή καρκινικών κυττάρων στα ούρα)
  • Υπερηχογράφημα
  • Κυστεοσκόπηση. Μέσα από την ουρήθρα εισάγουμε ένα λεπτό ειδικό εργαλείο (εύκαμπτο κυστεοσκόπιο) στην ουροδόχο κύστη και έτσι μπορούμε να δούμε αν υπάρχει όγκος, ένας ή περισσότεροι, σε ποιο σημείο και τι μέγεθος έχει.
  •  Αξονική τομογραφία

Οι επιλογές θεραπείας

Για το μη-διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης η θεραπεία περιλαμβάνει την κυστεοσκοπική διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης που ακολουθείται από ενδοκυστική ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Για τον διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης υπάρχουν δύο επιλογές για τη θεραπεία του:

    • Αφαίρεση κύστης (κυστεκτομή) με ή χωρίς χημειοθεραπεία
    • Χημειοθεραπεία με ακτινοβολία, επιπλέον της διουρηθρικής εκτομής
Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top