Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα

καρκίνος παγκρέατος

Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωστεί εγκαίρως έχει καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, για αυτό οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων.

 

Τί είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται όταν τα επιβλαβή κύτταρα στο παχύ έντερο ή στο ορθό το τμήμα του παχέος εντέρου που συνδέεται με τον πρωκτό αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα όπως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, πόνο στο στομάχι, κόπωση και έλλειψη όρεξης, μεταξύ άλλων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Οι προληπτικές εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση, μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου στα αρχικά του στάδια, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι καλή ιδέα να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να κάνετε εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε νωρίτερα τη θεραπεία, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας και το προσδόκιμο ζωής.

Ποια είναι τα τοπικά συμπτώματα

Σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσει πολύποδες ή αναπτύξεις ιστών που μπορούν να αναπτυχθούν στο κόλον ή στο ορθό. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις (μη καρκινικοί) και συνήθως μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, ορισμένοι πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν ανώμαλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό καρκινικού όγκου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί συνήθως αξιοσημείωτα συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, τείνουν να επηρεάσουν την περιοχή όπου προέρχεται ή εντοπίζεται η νόσος.

Τα πρώιμα συμπτώματα στο έντερο

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου κατά διαστήματα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει επίμονες αλλαγές που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μερικές ημέρες. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας, μπορεί να αντιμετωπίζετε:

 • Συνεχιζόμενη διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
 • Πόνο ή καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Η ανάγκη για αφόδευση αφού έχετε μόλις τελειώσει γνωστή ως ατελής κίνηση του εντέρου
 • Αίμα στα κόπρανα. Η αιμορραγία από το ορθό ή το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου.
 • Ραβδώσεις από ζωηρό κόκκινο αίμα ή πιο σκούρα σαν πίσσα
 • Υπολείμματα αίματος στη λεκάνη της τουαλέτας
 • Αίμα στο χαρτί υγείας

Τα κόπρανα με αίμα ή η αιμορραγία από το ορθό μπορεί να είναι ανησυχητικά, αλλά δεν είναι πάντα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι αιμορροΐδες και οι ραγάδες του πρωκτού, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία. Ωστόσο, τα κόπρανα με αίμα είναι σοβαρή ένδειξη και εάν παρατηρήσετε αίμα στην κίνηση του εντέρου σας, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό, για να κατανοήσετε την αιτία του συμπτώματος.

Αλλαγές στο σχήμα των κοπράνων

Ένας όγκος στο έντερο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει απόφραξη στο ορθό. Ως αποτέλεσμα, η εμφάνιση ή το γενικό σχήμα των κοπράνων μπορεί να φαίνεται διαφορετικό. Όταν συμβεί αυτό, τα κόπρανα μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα λεπτά ή με κορδόνια, παρόμοια με την εμφάνιση ή το μέγεθος της κορδέλας.

Η υφή, το χρώμα και η συνολική συνοχή των κοπράνων μπορεί επίσης να αλλάξουν. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν ακόμη και χωρίς την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Κοιλιακό άλγος 

Εάν τα καρκινικά κύτταρα αρχίσουν να αναπτύσσονται σχηματίζοντας κάποιον όγκο, μπορεί να εμφανιστεί κοιλιακός πόνος ή κράμπες. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ένας όγκος στο παχύ έντερο ασκεί πίεση στο πεπτικό σύστημα.

Ένας όγκος μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο παχύ έντερο, οδηγώντας σε πόνο στο στομάχι και δυσφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αέρια και φούσκωμα μπορεί επίσης να συνοδεύουν τον πόνο.

Ποια είναι τα συστημικά συμπτώματα

Σε αντίθεση με τα τοπικά συμπτώματα, τα συστηματικά συμπτώματα εμφανίζονται όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί, μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπίσει αλλαγές στο βάρος, τα επίπεδα ενέργειας και την όρεξή του.

Απώλεια βάρους

Τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί μερικές φορές να χάσουν βάρος χωρίς να νοιάζονται ή να προσπαθούν. Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

 • Ο όγκος παρεμβαίνει στην ικανότητα του εντέρου να αφομοιώνει τα τρόφιμα και να απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα το σώμα να διασπά το αποθηκευμένο λίπος και τον μυϊκό ιστό.
 • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναγκάζει το σώμα να παράγει λιγότερα πεπτικά ένζυμα, δυσκολεύοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ως εκ τούτου την απώλεια βάρους.
 • Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του μεταβολισμού.

Κούραση και αδυναμία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται εξαντλημένος και αδύναμος.

 • Σε αντίθεση με την κανονική κόπωση, η σχετιζόμενη με τον καρκίνο κόπωση μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται κουρασμένος όλη την ώρα, ακόμα και αφού έχει μια χαλαρωτική μέρα ή έναν καλό ύπνο.
 • Η υπερβολική κόπωση είναι πιο συχνή σε προχωρημένα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πρώιμα στάδια.

Απώλεια όρεξης

Η απώλεια της όρεξης είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών τύπων καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης όταν:

 • Ο όγκος εμποδίζει μέρος του παχέος εντέρου, παρεμβαίνει στην πέψη των τροφών.
 • Τα καρκινικά κύτταρα ή ο όγκος απελευθερώνουν ορμόνες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αναγνωρίζει την πείνα και στέλνει σήματα πείνας στον εγκέφαλο.
 • Η ναυτία και η διάρροια επηρεάζουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να θέλει ο ασθενής να καταναλώσει φαγητό.

Συμπτώματα προχωρημένου σταδίου

Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει προχωρήσει σε μεταγενέστερα στάδια (π.χ. στάδια 3 και 4) ή έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως:

 • Πρησμένη κοιλιά: Ο προχωρημένος καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, πόνο και δυσφορία στην κοιλιά. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, μπορεί επίσης να εμφανίσετε συσσώρευση υγρών στο στομάχι.
 • Πόνο στα οστά: Εάν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλωθούν στα οστά ,ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί έντονο πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις και να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.
 • Δυσκολία στην αναπνοή: Μερικές φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαπλώνεται στους πνεύμονες σε προχωρημένο στάδιο. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει δύσπνοια , βήχα, πόνο στο στήθος και συριγμό.

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό

Εάν έχετε επίμονα συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου ή μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε την πάθηση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γιατρό. Πολλές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια, με συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου και ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων και να παράσχει ακριβή διάγνωση.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, μιλήστε με τον γιατρό σας, σχετικά με τις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας.

Αιμιλία Σταθάκου
Αιμιλία Σταθάκου

Η Αιμιλία Σταθάκου έχει συνεργαστεί με έντυπα ,ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (real.gr, Real FM, isathens.gr, antenna.gr, Realnews, Απογευματινή ), σε επιτελικές θέσεις και ως διαπιστευμένη συντάκτρια του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία και η επιστήμη, πρέπει να υπηρετούν με ενσυναίσθηση, τον ασθενή και τον πολίτη.

Scroll to Top