Όλη η αλήθεια για την κακή αναπνοή! Και οι λύσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε

πρωινή αναπνοή

Ποιοι είναι οι βασικοί ένοχοι για την κακή αναπνοή και ποιες οι λύσεις που θα την αποτρέψουν;

 

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, την κακή αναπνοή, που σας φέρνει συχνά σε αμηχανία και το οποίο βλάπτει σοβαρά την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητά σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Τι προκαλεί κακοσμία του στόματος

Γιατί έχουμε κακή αναπνοή; Και το πιο σημαντικό, τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό; Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι ορισμένες από τις συνηθισμένες λύσεις που θα σας προτείνουν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν την αναπνοή σας χειρότερη.

Βακτήρια

Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι τροφές ενοχοποιούνται για την κακοσμία του στόματος όπως το κρεμμύδι ή το σκόρδο, αλλά στην πραγματικότητα, τα μικρόβια που υπάρχουν φυσικά στο στόμα μας προκαλούν το 90 έως 95% κακή αναπνοή. Το στόμα μας είναι γεμάτο από μεγάλο αριθμό βακτηρίων που αποτελούν τη φυσιολογική του μικροβιακή χλωρίδα. Τα μικρόβια αυτά, μάλιστα, πρέπει να υπάρχουν, όμως όταν αναπτυχθούν, ειδικά αυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου τρεφόμενα από υπολείμματα τροφών, κυρίως πρωτεϊνικά, τότε παράγονται πτητικές θειούχες ενώσεις σε μεγάλες συγκεντρώσεις που δημιουργούν με τη σειρά τους την ενοχλητική κακή αναπνοή. Το βασικό υπόστρωμα που συντηρεί την κακοσμία του στόματος, δεν είναι τόσο τα χαλασμένα δόντια ή τα ούλα με θυλάκους και ουλίτιδα, αλλά η γλώσσα και ειδικότερα οι αύλακες και οι εντομές που υπάρχουν στην πάνω μεριά της γλώσσας καθώς και η δυσπρόσιτη βάση της όπου “φιλοξενούνται“ αναερόβια βακτήρια.

Μπορείτε ακόμη και να κατηγορήσετε αυτές τις πτητικές θειούχες ενώσεις για την κακή αναπνοή που έχετε όταν πίνετε καφέ, η οποία δεν προέρχεται από τον ίδιο τον καφέ. Αν το καλοσκεφτείτε, ο καφές μυρίζει υπέροχα. Σκεφτείτε εκείνες τις διαφημίσεις όπου οι άνθρωποι ξυπνούν με ένα χαμόγελο μόνο από τη μυρωδιά του καφέ που παρασκευάζεται! Είναι στην πραγματικότητα τα αέρια θείου στο στόμα σας σε συνδυασμό με τον καφέ που παράγει αυτή δυσοσμία.

Και αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το πρωί μυρίζει η αναπνοή μας; Ο λόγος είναι ένας: Όταν κοιμόμαστε, παράγουμε λιγότερο σάλιο στο στόμα από όταν είμαστε ξύπνιοι. Το σάλιο λειτουργεί ως ρυθμιστικό διάλυμα για να εξουδετερώνει τα βακτήρια. Με λιγότερο από αυτό, το στόμα μας είναι ξηρό και το επίπεδο του οξέος των τροφών αυξάνεται, αφήνοντας τα βακτήρια να παράγουν πτητικές θειούχες ενώσεις που πορκαλούν κακή αναπνοή.

Τροφές

Ορισμένα τρόφιμα παράγουν άσχημη μυρωδιά αλλά όταν μεταβολίζονται οι πτητικές θειούχες ενώσεις με την ισχυρή οσμή του σκόρδου, σχηματίζουν κάτι που ονομάζεται μεθυλοσουλφίδιο, το οποίο δεν μπορεί να αφομοιωθεί. Αντίθετα, περνά μέσω της ροής του αίματος στους πνεύμονες και το δέρμα σας, όπου και απεκκρίνεται. Ναι, το δέρμα σας θα μυρίζει σαν σκόρδο. Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτή η μυρωδιά μπορεί να διαρκέσει για μέρες.

Ξηροστομία

Όταν το στόμα σας δεν είναι ενυδατωμένο, μπορεί να έχετε κακή αναπνοή. Η ξηροστομία προκαλείται από παρενέργειες πολλών φαρμάκων, όπως τα φάρμακα κατά του άγχους, τα αντικαταθλιπτικά, ακόμη και τα φάρμακα για την αλλεργία, όπως τα αντιισταμινικά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροστομία και, ως εκ τούτου, κακή αναπνοή.

Παθήσεις υγείας

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά στη στοματική κοιλότητα. Αιτίες όπως η περιεμφυτευματίτιδα και η περιοδοντίτιδα, γλωσσική μικροβιακή πλάκα και οι ανατομικές αλλοιώσεις στη γλώσσα, η τερηδόνα, η ξηροστομία και η αλλοίωση των βλεννογόνων είναι μερικές από τις κύριες αιτίες για την εμφάνιση κακοσμίας.
Άτομα με ορισμένες παθήσεις όπως η ηπατική ή νεφρική νόσος και ο διαβήτης, ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, γαστρεντερικές παθήσεις, μεταβολικές και συστηματικές ασθένειες, βρογχικές και πνευμονικές ασθένειες μπορούν να ενοχοποιηθούν για την εμφάνιση κακοσμίας. Η συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα οδηγεί σε μια μεταλλική γεύση στο στόμα που παράγει την οσμή. Καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική σε μερικούς ανθρώπους) αναγκάζει την τροφή να αναμειγνύεται στον οισοφάγο, η οποία αναμιγνύεται με βακτήρια και άλλα ένζυμα προκαλώντας κακή αναπνοή.

Να σημειώσουμε ότι ένας συχνός μύθος είναι ότι η κακοσμία προέρχεται από το στομάχι. Αν δεν έχετε κάποια κατάσταση υγείας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σταθερή ροή αέρα μεταξύ του στομάχου και του στόματός σας.

Πώς να αποτρέψετε την κακή αναπνοή

Προσοχή στα στοματικά διαλύματα: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα στοματικό διάλυμα με αλκοόλ μπορεί να επιδεινώνει την κακή αναπνοή. Τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα καλύπτουν την αναπνοή για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το οινόπνευμα που περιέχουν στεγνώνει το στόμα σας. Επιπλέον, το The Australian Dental Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα στοματικά διαλύματα με αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Αυτά τα στοματικά διαλύματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι σκοτώνουν σχεδόν το 100% των μικροβίων, δεν σας λένε ότι αυτά τα μικρόβια επαναπληθαίνουν επίσης γρήγορα – εντός 30 έως 60 λεπτών σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις – προκαλώντας εξίσου κακή αναπνοή. Μάλιστα, το Better Business Bureau κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένα στοματικό διάλυμα δεν προσφέρει φρέσκια αναπνοή για περισσότερο από μία ώρα.
Ωστόσο ένα οξυγωνούχο στοματικό στοματοδιάλυμα ή κάποιο που περιέχει χλωρεξιδίνη μπορεί να βοηθήσει, απλώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Φάτε τυρί: Η κατανάλωση τυριών όπως η μοτσαρέλα μπορεί να αποτρέψει την κακή αναπνοή, καθώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξουδετερώνουν την οξύτητα.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Κάθε φορά που νιώθετε ότι το στόμα σας στεγνώνει, πίνετε νερό (όχι χυμό ή αναψυκτικά γιατί αυτά μπορεί να στεγνώσουν περισσότερο το στόμα σας).
Το σάλιο βοηθά να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό και αποτρέπει την ανάπτυξη των δύσοσμων βακτηρίων. Φυσικά να σημειώσουμε ότι το νερό συμβάλλει στην πρόληψη της ξηροστομίας που μπορεί να είναι αιτία κακής αναπνοής. Επειδή όμως υπάρχουν πολλές αιτίες κακής αναπνοής, η απλή κατανάλωση νερού μπορεί να μην είναι η μοναδική λύση.

Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα γλώσσας: Το 75% των βακτηρίων στο στόμα εντοπίζεται στην γλώσσα η οποία τα φιλοξενεί και τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν παραπροϊόντα με κακή οσμή. Η γλώσσα παράγει κερατίνη για να προστατεύεται. Ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται σημαντικά όταν το πάχος της κεράτινης στοιβάδας της γλώσσας αυξάνεται. Επιπλέον, υπολλείματα τροφών, βακτήρια και νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στη γλώσσα δίνοντάς της μια υπόλευκη όψη, κάτι που συμβάλει στην κακή αναπνοή. Η χρήση μιας ξύστρας γλώσσας είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα και τα επιφανειακά στρώματα που φιλοξενούν βακτήρια στη γλώσσα.

Φροντίστε τα ούλα σας: Τα ούλα σας είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις και μολύνσεις. Το φαγητό παγιδεύεται εύκολα κάτω από τα ούλα. Bουρτσίζετε τα ούλα σας απαλά, κατά μήκος της γραμμής των ούλων με μικρές κυκλικές κινήσεις. Ποτέ μην βουρτσίζετε τα ούλα βίαια γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Το νήμα αλλά και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι σημαντικά για τον καθαρισμό των ούλων σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε βράδυ για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού από την ημέρα.

Τρώτε περισσότερα μήλα: Ένα μήλο την ημέρα κρατά τον οδοντίατρο πέρα, σωστά; Όχι απαραίτητα, αλλά τα μήλα συμβάλλουν στην καλή στοματική υγεία. Το μάσημα της φυσικής ινώδους υφής των μήλων μπορεί να τονώσει τα ούλα. Βοηθούν επίσης στην αφαίρεση της πλάκας. Επιπλέον, τα μήλα διεγείρουν την παραγωγή σάλιου το οποίο στη συνέχεια καθαρίζει τα βακτήρια. Και, καθώς τα μήλα δεν έχουν έντονο άρωμα, δεν προκαλούν κακή αναπνοή.

Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι η μη ισορροπημένη εντερική χλωρίδα. Μπορείτε να εξισορροπήσετε τη χλωρίδα σας τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, ξινολάχανο, kimchi, miso και τουρσιά, που ενισχύουν τα πεπτικά ένζυμα. Εάν δεν έχετε αρκετά πεπτικά ένζυμα, τα τρόφιμα που καταναλώνετε δεν διασπώνται αρκετά καλά. Αντίθετα, παράγεται μια άσχημη μυρωδιά στο στόμα σας.

Πάρτε βιταμίνες: Αν και οι βιταμίνες από μόνες τους είναι απίθανο να θεραπεύσουν εντελώς την κακοσμία του στόματος, το να λαμβάνετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα και τα δόντια σας υγιή. Ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη στοματική υγεία είναι:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη Ε
  • Σίδηρο
  • Ασβέστιο
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρος

Προσοχή σε τυχόν συμπληρώματα και βιταμίνες «γρήγορης λύσης», καθώς πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται στην πρόσληψη τροφής σας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τη σωστή δοσολογία για κάθε βιταμίνη. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ορισμένων βιταμινών μπορεί να είναι τοξική. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα για την υγεία των δοντιών, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας στον επόμενο έλεγχο.

Και φυσικά, στοματική υγιεινή: Βούρτσισμα κρατώντας σωστά την οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, χρήση οδοντικού νήματος και επίσκεψη στον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πλάκας, όλα αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τη συσσώρευση κάτω από τα ούλα σας, η οποία προκαλεί κακοσμία.

Να θυμάστε: Το διαδίκτυο είναι γεμάτο συμβουλές για το πώς να απαλλαγείτε οριστικά από την κακοσμία του στόματος. Από μαγειρική σόδα ή ανανά μέχρι σπιτικά στοματικά διαλύματα με ξύδι. Ενώ μερικά από αυτά μπορεί να βοηθήσουν (προσωρινά), δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο που να μπορεί να διορθώσει όλες τις αιτίες της κακής αναπνοής.

Εάν υποφέρετε από χρόνια κακοσμία του στόματος, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από τον οδοντίατρο σας. Συζητήστε μαζί του για την ανάγκη χρησιμοποίησης πιο ειδικών μέτρων, όπως αυτή του τεχνητού σάλιου ή την χρήση ναρθήκων τύπου λεύκανσης με τζελ που απελευθερώνει οξυγόνο.

Scroll to Top