Χαλασμένα δόντια: Μήπως κρατάτε λάθος την οδοντόβουρτσά σας;

τα χαλασμένα δόντια χρειάζονται φροντίδα

Το σωστό βούρτσισμα είναι η πρώτη κίνηση πρόληψης για την στοματική υγιεινή. Δείτε πώς να αποφύγετε τα χαλασμένα δόντια και να τα διατηρήσετε λευκά και μαργαριταρένια.

 

Κακή αναπνοή, χαλασμένα δόντια, παθήσεις… Για όλα φταίει η… οδοντόβουρτσα! Δεν είναι μόνον ότι βουρτσίσουμε λάθος τα δόντια μας αλλά και το ότι δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Υπάρχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ των χαλασμένων δοντιών, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας με τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πιο πρόσφατα την COVID-19. Όλα αυτά οφείλονται στην ικανότητα των βακτηρίων στο στόμα να μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθήστε, λοιπόν, τα βασικά στοιχεία της φροντίδας των δοντιών και προετοιμαστείτε να απολαμβάνετε αυτά τα λευκά δόντια για πολλά χρόνια ακόμα.

Ακολουθήστε τον κανόνα 2 x 2

Αφιερώστε δύο λεπτά βουρτσίζοντας δύο φορές την ημέρα. Χωρίστε το στόμα σας σε τέσσερα τμήματα: πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά και κάτω δεξιά. Βουρτσίστε  για 30 δευτερόλεπτα το κάθε τεταρτημόριο. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι δίνετε αρκετή προσοχή στα δόντια σας.

Δύο λεπτά υπερβαίνουν κατά πολύ τα 45 με 70 δευτερόλεπτα την ημέρα που, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ένωσης Οδοντιατρικών Σχεδίων (NADP), οι περισσότεροι Αμερικανοί αφιερώνουν στην οδοντιατρική φροντίδα. Αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό για να απαλλάξει το στόμα από την πλάκα, που μπορεί να διαβρώσει τα δόντια, να προκαλέσει ουλίτιδα και να οδηγήσει σε χαλασμένα δόντια. Για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγιεινή αφιερώστε το λιγότερο 2 λεπτά κάθε φορά.

Κάντε μασάζ, μην τρίβετε

Κάντε πιο απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μικρές κυκλικές κινήσεις στα δόντια σας με την οδοντόβουρτσα αντί ενός επιθετικού τριψίματος των δοντιών πάνω-κάτω. Αυτό ισχύει και για τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες,.

Είτε προτιμάτε χειροκίνητες είτε ηλεκτρικές βούρτσες, επιλέξτε μέτριας σκληρότητας ή μαλακές αντί για σκληρές εκδόσεις. Οι μαλακές έχουν πιο εύκαμπτες τρίχες, που είναι λιγότερο απειλητικές για τα ούλα και τα δόντια, ενώ σας διευκολύνουν να κάνετε ελιγμούς σε στενούς χώρους μέσα και γύρω από το στόμα.

Στοχεύστε σε γωνία 45 μοιρών στα ούλα σας

Η κλίση της οδοντόβουρτσας στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών – προς τα πάνω για τα πάνω δόντια και προς τα κάτω για τα κάτω δόντια – επιτρέπει στις τρίχες να γλιστρούν τόσο ελαφρά κάτω από το περιθώριο όπου συναντώνται τα δόντια και τα ούλα, όπου εκεί αποθηκεύονται τα υπολείμματα τροφής που προάγουν την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, η οποία βλάπτει τα δόντια, τα ούλα και τη γενική υγεία και είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Η γωνία 45 μοιρών λειτουργεί καλύτερα για τις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών. Για να φτάσετε στις εσωτερικές πίσω επιφάνειες των δοντιών, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να γείρετε τη βούρτσα κάθετα και να χρησιμοποιείτε κινήσεις πάνω-κάτω που χαλαρώνουν και απομακρύνουν τα υπολείμματα.

Καθαρίστε τη γλώσσα

Η συσσώρευση πλάκας στη γλώσσα προκαλεί δύσοσμη αναπνοή. Το απαλό βούρτσισμα της γλώσσας απομακρύνει τα περίπου 300 είδη βακτηρίων που κατοικούν εκεί. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, προτιμούν να χρησιμοποιούν τους ειδικούς καθαριστές γλώσσας, τις ξύστρες της γλώσσας. Αυτά τα φθηνά εργαλεία απομακρύνουν τα βακτήρια στη γλώσσα, βελτιώνουν την στοματική υγιεινή και υγεία και μειώνουν την κακή αναπνοή.

Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια

Για τη στοματική υγιεινή είναι σημαντικό να απομακρύνετε τις παγιδευμένες τροφές  μεταξύ των δοντιών. Όταν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα αφήνετε περίπου το 40% των επιφανειών των δοντιών στη βλαπτική δράση των βακτηρίων. Μία φορά, το βράδυ, εάν κάνετε χρήση οδοντικού νήματος αρκεί, αν και ορισμένοι οδοντίατροι προτείνουν τη χρήση νήματος δύο φορές την ημέρα. Μην ανησυχείτε εάν υπάρχει κάποια αιμορραγία μετά τη χρήση του νήματος. Εάν τα ούλα είναι ήδη ερεθισμένα ή μολυσμένα από πλάκα ή πέτρα, μπορεί να αιμορραγήσουν. Αυτή η μικρή αιμορραγία συνήθως μειώνεται μέσα σε λίγες μέρες και σίγουρα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα.

Αυτό ισχύει και για τα μεσοδόντια βουρτσάκια που είναι ιδανικά για φυσικά δόντια, για εμφυτεύματα, για τα πιο στενά διαστήματα, για μεγαλύτερα κενά, για εμφυτεύματα, για θήκες, για γέφυρες, για μετεχειρουργικές περιπτώσεις.

Μην ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά το βούρτσισμα

Ξεπλύνετε πρώτα από τη χρήση του νήματος, μετά βουρτσίστε, φτύστε όσο το δυνατόν περισσότερη οδοντόκρεμα και μετά περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν ξεπλύνετε κατά προτίμηση με κάτι αντισηπτικό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών (πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν γλυκαντικά και ζάχαρη!). Η αναμονή πριν από το ξέπλυμα επιτρέπει στο φθόριο της οδοντόκρεμας να προστατεύσει καλύτερα τα δόντια σας. Στη συνέχεια, εάν θέλετε, ξεπλύνετε με στοματικό αντιβακτηριδιακό διάλυμα.

Αντικαθιστάτε τακτικά τη οδοντόβουρτσα σας

Φροντίστε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, εάν η μάλιστα η οδοντόβουρτσα ή η κεφαλή της έχει αλλοιωθεί ή φθαρεί.

Αποθηκεύστε

Μια οδοντόβουρτσα σε κοντινή απόσταση από τη λεκάνη της τουαλέτας (τα μικροσκοπικά σφαιρίδια του νερού από το καζανάκι μπορούν να ταξιδέψουν εκπληκτικά μακριά!) μαζεύει εύκολα τα μικροσκοπικά σωματίδια κοπράνων που απελευθερώνονται όταν τραβάτε το καζανάκι. Ένα κάλυμμα οδοντόβουρτσας θα προστατεύσει τις τρίχες από τους ρύπους. Μπορείτε να μεταφέρετε τις οδοντόβουρτσες και άλλα εργαλεία σε κάποιο ντουλάπι.

Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο

Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται έναν οδοντίατρο μόνο επειδή κάτι πονάει. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού και χαλάρωση των δοντιών χωρίς να προκαλέσει πόνο. Τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται και να εξετάζονται δύο φορές το χρόνο, πιο συχνά εάν έχετε περιοδοντικά προβλήματα.

Η στοματική υγιεινή και υγεία απαιτεί ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Το κάπνισμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η ανεπαρκής φροντίδα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

 

 

 

Scroll to Top