Πράγματα που δεν σας λέει κανείς για το σεξ στην εμμηνόπαυση

σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Και κανονικά θα έπρεπε να τα γνωρίζετε για να αποβάλλετε τα ταμπού και να απολαύσετε την ερωτική σας ζωή στο έπακρο κάνοντας σεξ στην εμμηνόπαυση!

 

Για κάποιον λόγο, υπάρχει ένα στίγμα στους ανθρώπους της μέσης ηλικίας που κάνουν σεξ. Ωστόσο, μην εκπλαγείτε, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν σεξ στην εμμηνόπαυση, ή τουλάχιστον θέλουν να μάθουν πώς θα είναι αν το έκαναν. Άλλωστε, ο κόλπος δεν αντικαθίσταται ως δια μαγείας με ένα λείο κομμάτι δέρματος, καθιστώντας τη συνουσία δυνατή και χωρίς πόνο.

Αν και θα σας φανεί δύσκολο, δεν χρειάζεται να “σκοτώσετε” εντελώς τη σεξουαλική σας ζωή για πάντα. Υπάρχει ένας μύθος ότι οι γυναίκες σταματούν να κάνουν σεξ στην εμμηνόπαυση, και είναι εντελώς αναληθής. Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι σε θέση να λαμβάνουν και να δίνουν περισσότερη ευχαρίστηση, από ό,τι στο παρελθόν.

1. Το σεξ στην εμμηνόπαυση είναι επώδυνο

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι μερικές φορές το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο στην εμμηνόπαυση. Τις περισσότερες φορές, αυτό σχετίζεται με απώλεια οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κολπική ατροφία ή σύνδρομο του ουρογεννητικού συστήματος της εμμηνόπαυσης, κατά την οποία ο κολπικός ιστός γίνεται λεπτότερος και πιο ευαίσθητος.

Ζητήματα όπως ο πόνος, η ξηρότητα του κόλπου και τα προβλήματα του ουροποιητικού μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα κολπικής ατροφίας. Περίπου οι μισές από τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν κυρίως την κολπική ατροφία με κάποια μορφή συμπληρωμάτων οιστρογόνων, αλλά ενδέχεται να αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας, εκτός εάν μια γυναίκα το συνδυάσει με τη συνθετική ορμόνη προγεστίνη. Αλλά ο συνδυασμός των δύο μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την American Cancer Society.

2. Το λιπαντικό είναι φίλος σας

Είτε αποφασίσετε να επιλέξετε επιπλέον ορμόνες είτε όχι, η χρήση κολπικών ενυδατικών και λιπαντικού μπορεί να σας ανακουφίσουν από την κολπική δυσφορία. Η χρήση ενός λιπαντικού θα σας βοηθήσει να κάνετε το σεξ πιο ευχάριστο εάν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπαντικών: με βάση τη σιλικόνη, με βάση το λάδι, με βάση το νερό.

Γενικά, τα λιπαντικά με βάση το νερό που δεν περιέχουν γλυκερίνη είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι κατάλληλα για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα λιπαντικό που μιμείται το φυσικό pH του κόλπου σας.

3. Η λίμπιντο μειώνεται

Δεν συμβαίνει σε όλες, αλλά πολλές γυναίκες σε εμμηνόπαυση αναφέρουν μειωμένη λίμπιντο. Το θέμα είναι ότι είναι δύσκολο για τους γιατρούς να καταλάβουν πώς να καταπολεμήσουν τη μειωμένη σεξουαλική ορμή. Για δεκαετίες, οι ειδικοί κατηγορούσαν τις ωοθήκες ή τις ορμόνες για την απώλεια της λίμπιντο, αλλά η λίμπιντο είναι περίπλοκο πράγμα που ξεπερνά τα θέματα των ωοθηκών, της μήτρας και των ορμονών.

Πέρα από τις όποιες φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο κάποιου σε αυτό το στάδιο της ζωής, η προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Η επαρκής άσκηση βοηθάει στη σωστή αιμάτωση, κάτι που συμβάλλει στην υγρασία του κόλπου.

4. Η εμμηνόπαυση έχει ψυχικές επιπτώσεις

Για μερικές γυναίκες η ιδέα της απώλειας της περιόδου τους μπορεί να επιφέρει ψυχικές επιπτώσεις. Οι ορμόνες, συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, αλλάζουν κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η αλλαγή προκαλεί συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάψεις που δυσκολεύουν τον ύπνο, οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης και άγχος. Σε συνδυασμό με οποιαδήποτε συναισθηματική ταλαιπωρία από την απώλεια της περιόδου, είναι κατανοητό ότι μπορεί να μην έχετε διάθεση να κάνετε σεξ.

5. Μπορεί να μείνετε έγκυος στην αρχή της εμμηνόπαυσης

Επειδή η εμμηνόπαυση ορίζεται από το να μην έχετε περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες, όταν είστε σε περι-εμμηνόπαυση ή μεταβαίνετε προς την εμμηνόπαυση, η περίοδός σας μπορεί να επιστρέψει κάποια στιγμή. Και ενώ αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε ωορρηξία, μπορεί να μείνετε έγκυος.

6. Δεν σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα μετά την εμμηνόπαυση έχουν πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή ακόμη και χωρίς να λαμβάνουν οιστρογόνα. Επιπλέον, η σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να αυξηθεί όταν κάποιος περάσει την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν λόγοι όπως ότι η ανησυχία για εγκυμοσύνη δεν υπάρχει πια ή ότι κάποιες γυναίκες έχουν επίγνωση του σώματός τους.

Πολλές γυναίκες δεν έχουν διδαχθεί να εξερευνούν το σώμα τους και πιστεύουν ότι το αιδοίο ή ο κόλπος είναι κάτι βρώμικο ή για την ευχαρίστηση κάποιου άλλου, όχι για τη δική τους. Αν οι γυναίκες αυτές συνειδητοποιήσουν ότι το σώμα τους είναι για τον εαυτό τους έχουν μπόνους: έντονους οργασμούς.

7. Το να μην ενδιαφέρεστε για σεξ είναι ΟΚ!

Στην εποχή που πληθαίνουν τα άρθρα τα οποία παρουσιάζουν τρόπους να απολαμβάνουμε το σεξ ακόμα και στα βαθιά γεράματα, ξεχωρίζει η viral «αιρετική» μαρτυρία μιας γυναίκας στην Daily Mail, της Monica Zwolsman, η οποία παραδέχεται ότι μετά την εμμηνόπαυση έχει χάσει την ερωτική επιθυμία της και είναι ok με αυτό, όχι όμως και με τις κοινωνικές προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει.

Το ταμπού για το σεξ στην εμμηνόπαυση προστατεύεται από μια συνωμοσία σιωπής. Κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό. Κάποιες γυναίκες θα πουν ότι χαίρονται που δεν χρειάζεται πια να κάνουν τόσο συχνά σεξ όσο παλιά, αλλά το να παραδεχτείτε ότι δεν θέλετε να ξανακάνετε σεξ είναι άλλη υπόθεση. Για πολλές γυναίκες το σεξ δεν είναι κάτι που τις απασχολεί σε αυτήν τη φάση της ζωής τους. Επικεντρώνονται περισσότερο στο να περνούν ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό τους ή να ταξιδεύουν. Και αυτή η παραδοχή είναι οκ, αν κι εσείς είστε οκ.

Scroll to Top