10 τροφές που προκαλούν σύγχυση στον εγκέφαλο

τροφές και εγκέφαλος

Αν μερικές φορές δυσκολεύεστε να θυμηθείτε κάποια πράγματα ή και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε μπορεί για αυτό να φταίει και κάτι που φάγατε.

Κάποιες τροφές που προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν και φλεγμονές στον εγκέφαλο δημιουργώντας αυτή την αίσθηση της “ομίχλης”, όταν δηλαδή δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά, να συγκεντρωθείτε ή νιώθετε έντονη κούραση.

Συνήθως αυτές οι τροφές, όπως αναφέρει η Liz Shaw, εγκεκριμένη διαιτολόγος και συγγραφέας, δεν έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. Αν λοιπόν έχετε συνηθίσει σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, σίγουρα μία πιο ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να έχετε πιο καθαρή σκέψη.

Επιπροσθέτως, κάποιες τροφές ίσως είναι καλό και να τις αποφεύγετε εντελώς αν σας ανησυχεί αυτή η “ομίχλη” που επικρατεί στον εγκέφαλο σας.

Οι τροφές που προκαλούν σύγχυση στον εγκέφαλο είναι:

  1. Οι επεξεργασμένες τροφές
  2. Τα πρόσθετα
  3. Το αλκοόλ
  4. Τα γλυκά
  5. Τα τηγανιτά φαγητά
  6. Τα hot dogs
  7. Τα αναψυκτικά
  8. Η γλουτένη
  9. Η καφεΐνη
  10. Οι υδατάνθρακες

 

1.Οι επεξεργασμένες τροφές:

Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία πριν βγουν στο εμπόριο και τους έχουν προστεθεί και πολλά έξτρα συστατικά. Περιέχουν συνήθως  πάρα πολλή ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά, αλάτι και συνήθως κάποια συντηρητικά.

Η εγκεκριμένη διατροφολόγος Melissa Mitri, εξηγεί ότι εντάσσοντας επεξεργασμένες τροφές μέσα στην καθημερινότητα σας φαίνεται να συμβάλει στη μη διαυγή σκέψη.

2.Τα πρόσθετα

Τα πρόσθετα συνήθως χρησιμοποιούνται για να γίνει λίγο πιο έντονη η γεύση του προϊόντος ή ακόμα και να παραταθεί η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος στο ράφι. Η διατροφολόγος προσθέτει ότι αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αφού καταναλώσουν τροφές με πρόσθετα όπως η ασπαρτάμη πολύ συχνά νιώθουν το μυαλό τους να είναι σε σύγχυση.

3.Το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πολύ συνηθισμένο να σας αφήνει με έναν συγχυσμένο εγκέφαλο, καθώς επηρεάζει και την ενυδάτωση του οργανισμού σας, αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα, εξήγησε η διατροφολόγος. Εάν συνηθίζεται να νιώθετε ότι δεν έχετε διαύγεια αφού καταναλώσετε αλκοόλ, τότε καλύτερα να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά και να προτιμάτε τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Επίσης, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα αυτά πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή ηλεκτρολύτες μετά το ποτό σας.

4.Τα γλυκά

Τα γλυκά είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τι είναι οι υπερ επεξεργασμένες τροφές. Συνήθως περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να ανεβάσουν ξαφνικά τα επίπεδα του σακχάρου. Την ξαφνική άνοδο στα επίπεδα του σακχάρου ακολουθεί μία ξαφνική κάθοδος που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε έντονη κούραση ή ότι δεν σκέφτεστε καθαρά.

5.Τα τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά μπορούν και αυτά να συμβάλουν στο να μην σκέφτεστε καθαρά . Είναι γνωστό ότι είναι γεμάτα κακά λιπαρά και αλάτι, ενώ δεν περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Η τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον οργανισμό το οποίο μπορεί να προκαλέσει μία σύγχυση στο μυαλό.

6.Τα hot dogs

Τα hot dogs είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα και άλλα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν μη καθαρή σκέψη, καθώς προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό. Επιπροσθέτως αυτά τα κρέατα έχουν πολλά λιπαρά και δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

7.Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που όπως προαναφέρθηκε, προκαλεί μία ξαφνική άνοδο στα επίπεδα του σακχάρου και αργότερα αυτό ακολουθείται από ξαφνική πτώση που προκαλεί μία σύγχυση στον οργανισμό και κατά συνέπεια και στον εγκέφαλο.

8.Η γλουτένη

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει κάποια φλεγμονή στο έντερο, κυρίως στους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία σε αυτή , και έτσι μπορεί να επηρεαστούν πολλά συστήματα του οργανισμού όπως και το νευρικό.

9.Καφεΐνη

Η καφεΐνη περιέχεται σε διάφορα ποτά όπως ο καφές ή το τσάι που η κατανάλωση τους συχνά επηρεάζει και τον εγκέφαλο. Αν και οι μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσουν να νιώθετε πιο ξύπνιοι , και με καλύτερη διαύγεια, οι μεγάλες ποσότητες μέσα στην ημέρα μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

10.Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι υδατάνθρακες που έχουν υποστεί επεξεργασία από την αρχική τους μορφή. Κάποια παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι. Όπως και τα προϊόντα που περιέχουν πολύ ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επεμβαίνουν στα επίπεδα του σακχάρου.

 

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top