4 παθήσεις που μπορούν να αποκαλύψουν τα φρύδια σας

Παθήσεις φρύδια

Τα πυκνά πλούσια φρύδια μπορεί να σας προσδίδουν γοητεία ωστόσο κάποιες φορές η κατάσταση των φρυδιών σας μπορεί να υποκρύπτει και μια υποκείμενη πάθηση.

Τα φρύδια ανάλογα με το σχήμα τους μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή μας, αλλά μπορούν επίσης να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα όταν διαβάζετε τα συναισθήματα των ανθρώπων, όταν λ.χ. βλέπετε τον συνομιλητή σας ότι είναι συνοφρυωμένος.

Όμως, σύμφωνα με τη Δρ Sarah Jenkins , γιατρό αισθητικής και πρώην γενική γιατρό, τα φρύδια εξυπηρετούν έναν ακόμη μεγαλύτερο σκοπό: μπορούν να αποκαλύψουν διάφορα προβλήματα υγείας, από ορμονικές έως αυτοάνοσες διαταραχές. Η ειδικός μας επισημαίνει τις τέσσερις διαφορετικές παθήσεις που μπορείτε να εντοπίσετε κοιτώντας απλά τα φρύδια σας.

Οι 4 παθήσεις που αποκαλύπτουν τα φρύδια σας

  1. Υποθυρεοειδισμός
  2. Ψωρίαση
  3. Αλωπεκία
  4. Διατροφική ανεπάρκεια

1.Υποθυρεοειδισμός

Τα αραιά φρύδια, ειδικά προς τα άκρα, μπορεί να υποδηλώνουν μια ορμονική πάθηση γνωστή ως  υποθυρεοειδισμός . «Η τριχόπτωση είναι συνήθως ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται στην αρχή της πάθησης», εξηγεί.

«Μπορεί επίσης να αφήσει το δέρμα γύρω από τα φρύδια ξηρό και ξεφλουδισμένο», προσθέτει. Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό σας, δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επιβράδυνση πολλών από τις λειτουργίες του σώματος και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μεταβολίζει το λίπος.

Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε  υψηλή χοληστερόλη  και απόφραξη αρτηριών. Σύμφωνα με το NHS , το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την πάθηση.

2.Ψωρίαση

Ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση , μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα φρύδια σας. «Το δέρμα γύρω από τα φρύδια σας θα γίνει τραχύ, ενώ θα έχετε φαγούρα και ξεφλούδισμα, γεγονός που μπορεί να κάνει τις τρίχες να σταματήσουν να αναπτύσσονται», εξηγεί η Dr Sarah.

Η ψωρίαση προκαλεί λεπιοειδείς κηλίδες στο δέρμα, σύμφωνα με το NHS. Αυτά τα «λέπια» εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και το κάτω μέρος της πλάτης σας, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε.

Η ψωρίαση αποτελεί μια σχετικά συχνή και συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών. Η σοβαρότητα της ψωρίασης ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο.

Αν έχετε ψωρίαση «Το δέρμα γύρω από τα φρύδια σας θα γίνει τραχύ, ενώ θα έχετε φαγούρα και ξεφλούδισμα, γεγονός που μπορεί να κάνει τις τρίχες να σταματήσουν να αναπτύσσονται», λέει η ειδικός.

3.Αλωπεκία

Εάν παρατηρήσετε κενά σημεία όπου δεν καλύπτονται από τρίχες στα φρύδια σας, μπορεί να πάσχετε από αλωπεκία. Η συγκεκριμένη αυτοάνοση νόσος μπορεί επίσης να εμφανιστεί παντού στο σώμα, στα γένια, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες ή ακόμη και στο τριχωτό της ηβικής περιοχής, τονίζει η ειδικός.

Η πάθηση εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του ίδιου μας του οργανισμού επιτίθενται κατά λάθος στους θύλακες των τριχών, εμποδίζοντάς τους να παράγουν περισσότερη τρίχα. «Είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να βρεθεί η υποκείμενη αιτία», εξηγεί. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά  η έλλειψη σιδήρου  και  το άγχος  θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την πάθηση, αν και πολλοί ειδικοί το αμφισβητούν.

4. Διατροφική ανεπάρκεια

Η γενική αραίωση των τριχών μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν τρώτε σωστά ή αποκλείετε από τη διατροφή σας ορισμένα τρόφιμα. «Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών λεπταίνει τα φρύδια, τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα», εξηγεί η γιατρός.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ίσως να είναι σημάδι υποσιτισμού – στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Σύμφωνα με μια  μελέτη ανασκόπησης του 2017 , η έλλειψη λιπαρών οξέων -τα οποία βρίσκονται σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους- στο σώμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχών στα φρύδια.

Η μη λήψη αρκετής  βιοτίνης μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών και την απώλεια τριχών στο σώμα. Αν και η βιοτίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα ανάπτυξης μαλλιών, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της.

 

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top