Μάτια: 6 σοβαρά προβλήματα υγείας που φαίνονται με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση

μάτια

Τα μάτια σας κάνουν περισσότερα από το να λαμβάνουν τις πληροφορίες γύρω σας. Μπορούν επίσης να αντικατοπτρίζουν αυτό που υπάρχει μέσα σας, όταν πρόκειται για την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα, τα μάτια μας έχουν την ικανότητα να αποκαλύπτουν πράγματα για την υγεία μας που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ή μια γενετική πάθηση υγείας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικές τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, καθώς ο οφθαλμίατρος έχει ένα παράθυρο στην συνολική υγεία σας.

Όπως τα πολύτιμα κοσμήματα, έτσι και τα μάτια είναι ευαίσθητα και πρέπει να προστατεύονται, ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικία και αναμένονται κάποιες αλλαγές στην όραση. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις καταστάσεις υγείας που μπορεί να αποκαλύψουν τα μάτια, μερικές φορές πριν καν παρατηρήσετε συμπτώματα.

6 προβλήματα υγείας που φαίνονται στα μάτια

  1. Καρδιακή ασθένεια
  2. Υψηλή αρτηριακή πίεση
  3. Διαβήτης
  4. Υψηλή χοληστερόλη
  5. Αυτοάνοσες και γενετικές καταστάσεις
  6. Ανεπάρκεια βιταμινών

Καρδιακή ασθένεια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, το μάτι είναι το μόνο μέρος που ένας γιατρός μπορεί να δει τα αιμοφόρα αγγεία σε δράση χωρίς επεμβατική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παθήσεων υγείας που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς μπορεί να δει πρώτα ο οφθαλμίατρος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας επεσήμανε την έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet και διαπίστωσε ότι η μειωμένη ροή αίματος από καρδιακή νόσο (ισχαιμία) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή, η οποία μπορεί να φανεί στις εξετάσεις αμφιβληστροειδούς.

Εάν δεν σας προσφέρεται ήδη εξέταση αμφιβληστροειδούς ως μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης, ζητήστε τη από το γιατρό σας.

Υψηλή πίεση του αίματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση όχι μόνο οδηγεί σε καρδιακά προβλήματα ή καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων των ματιών, όπως το γλαύκωμα και  η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Και μπορεί να είναι ορατή κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι πολύ κοινός και τα συμπτώματα του συχνά φαίνονται στα μάτια. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια όρασης, να διπλασιάσει τον κίνδυνο γλαυκώματος, να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη και να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν πρήξιμο, διαρροή ή κλείσιμο των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι. Το 2017, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ήταν η κύρια αιτία τύφλωσης μεταξύ των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαβήτη συνήθως καλούνται να κάνουν εξετάσεις αμφιβληστροειδούς λόγω του τρόπου με τον οποίο προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

Τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν θολή όραση, ξαφνική, μεγάλη ποσότητα σε πλωτήρες στα μάτια, θολή ή κυμαινόμενη όραση και σκοτεινές ή κενές περιοχές όρασης. Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να σας προσφερθεί μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσετε τον αμφιβληστροειδή σας και να ελέγξετε για αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υψηλή χοληστερόλη

Οι έγχρωμες εναποθέσεις γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού μπορεί να σημαίνουν υψηλή χοληστερόλη, ειδικά εάν το άτομο είναι κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον αμφιβληστροειδή ως εναποθέσεις αιμοφόρων αγγείων και κίτρινα εξογκώματα γύρω από το μάτι.

Εάν έχετε αυτά τα οφθαλμικά συμπτώματα, θα πρέπει να τα ελέγξετε αμέσως, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές παθήσεις υγείας ή εγκεφαλικό.

Αυτοάνοσες και γενετικές καταστάσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια. Περίπου το 30% των ατόμων με λύκο θα έχουν ξηροφθαλμία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα αναπτύξουν προβλήματα όρασης και μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της νόσου.

Τα άτομα με νόσο Πάρκινσον συχνά έχουν οφθαλμικό τρέμουλο ως ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα.

Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία, μια διαταραχή του αίματος, μπορεί επίσης να αναπτύξουν προβλήματα στα μάτια ή στην όραση, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του αμφιβληστροειδούς. Σύμφωνα με την American Society of Retina Specialists, συνιστώνται ετήσιοι έλεγχοι για δρεπανοκυτταρική αμφιβληστροειδοπάθεια για άτομα που έχουν διαγνωστεί, ξεκινώντας από την ηλικία των 10 ετών.

Αν και τα οφθαλμικά προβλήματα μπορεί να μην είναι πάντα το πρώτο σύμπτωμα μιας γενετικής ή αυτοάνοσης διαταραχής, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου βλάβης στο μάτι ή πιο σοβαρών εκβάσεων.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νυχτερινή τύφλωση (όταν δεν μπορείτε να δείτε σε χαμηλό φωτισμό) είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Και ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί επίσης να την προκαλέσει.

Πέρα από τη βιταμίνη Α, το σώμα χρειάζεται μια καλά ισορροπημένη διατροφή γεμάτη βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιές, -συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της όρασης.

Όπως σημειώνει η Cleveland Clinic, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι λιγότερο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες, επειδή οι άννθρωποι τείνουν να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από την τροφή, αλλά μπορεί να επηρεάσει άτομα με ηπατικές διαταραχές ή άτομα των οποίων το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει βιταμίνες.

Εάν έχετε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη ή μέταλλο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για ένα συμπλήρωμα που είναι λογικό για τις ανάγκες σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top