5 τρόποι να καθαρίσετε την μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου

μούχλα κουρτίνα του μπάνιου

Υπάρχει τρόπος να σώσετε την κουρτίνα του μπάνιου σας από τη μούχλα και να κάνετε οικονομία! Ακολουθήστε τις πέντε μεθόδους που προτείνει το Taste of home.

Το μπάνιο, λόγω της υγρασίας και της θερμότητας που είναι συχνή σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού, ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τη μούχλα, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Οι κουρτίνες είναι ένα από τα αντικείμενα που λερώνονται περισσότερο από άλλα, αλλά συχνά δεν τους δίνουμε μεγάλη προσοχή.

Τι προκαλεί η μούχλα;

Η μούχλα, απελευθερώνει σωματίδια που αν τα εισπνεύσουμε, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως βήχας φτέρνισμα ή υγρά και κοκκινισμένα μάτια. Τα κυριότερα νοσήματα που οφείλονται ή επιδεινώνονται με την έκθεση στους μύκητες της μούχλας στο σπίτι είναι:

  • κρίσεις άσθματος,
  • βροχίτιδα,
  • ιγμορίτιδα,
  • ρινίτιδα,
  • αναπνευστικές λοιμώξεις καθώς και
  • χρόνιες αλλεργίες.

Επιπλέον επηρεάζεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ηλικιωμένοι, παιδιά και μωρά, άτομα με αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο.

5 τρόποι να απαλλαγείτε από τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου

Βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες πλένονται στο πλυντήριο και βάζε τες σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 40 βαθμούς.

1. Μαγειρική σόδα

Βάλτε την κουρτίνα μπάνιου στο πλυντήριο με δύο πετσέτες μπάνιου, στο ευαίσθητο πρόγραμμα. Πρόσθεσε μισή κούπα μαγειρική σόδα στο απορρυπαντικό σας κατά την πλύση και μισή κούπα ξίδι κατά το ξέπλυμα. Άπλωσέ την να στεγνώσει.

2. Χλωρίνη

Ρίξτε 1/2 κούπα χλωρίνη και 1/4 απορρυπαντικό στο πλυντήριο. Βάλτε την κουρτίνα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία για δέκα λεπτά και στη συνέχεια άπλωσέ την.

3. Ξίδι

Πρόσθεσε 1/2 κούπα απορρυπαντικό και 1/2 κούπα μαγειρική σόδα και πλύνε την σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, πρόσθεσε μία κούπα ξίδι στο πρώτο ξέπλυμα. Βγάλε την από το πλυντήριο και άπλωσέ την.

4. Έλαιο tea tree

Σε 1 φλιτζάνι νερό ρίξτε 1/4 φλιτζάνι οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου και βάλτε το σε ένα δοχείο ψεκασμού. Ψεκάστε την κουρτίνα του μπάνιου και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε.

5. Με κρέμα καθαρισμού

Εάν η κουρτίνα σας δεν πλένεται στο πλυντήριο ή αν δεν έχετε πλυντήριο ρούχων, αναζωογονήσετε μια βρώμικη κουρτίνα μπάνιου χρησιμοποιώντας κρέμα καθαρισμού. Απλώστε την κρέμα πάνω της και τρίψτε τη μούχλα. Μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε την κουρτίνα. Φοράτε γάντια και ακολουθείτε τις οδηγίες του απορρυπαντικού.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε την κουρτίνα του μπάνιου;

Μια κουρτίνα μπάνιου θα πρέπει να πλένεται τακτικά για να μη δημιουργούνται δυσάρεστες μυρωδιές και να μην παρασιτούν μικρόβια πάνω στην κουρτίνα. Θα πρέπει να πλένετε την κουρτίνα του μπάνιου σας τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο.
Οι δυσάρεστες μυρωδιές μπορεί να προκύψουν από το μήκος της κουρτίνας: αν η κουρτίνα σας είναι αρκετά μακριά, διατηρεί υγρασία και να αναπτύσσεται μούχλα στο κάτω μέρος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε μία κουρτίνα στο σωστό μήκος.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου;

Scroll to Top