Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου;

πλένετε τις πετσέτες

Στις πετσέτες σας παραμονεύουν μικρόβια που μπορεί να σας βάλουν σε μπελάδες. Ειδικοί δίνουν πολύτιμες συμβουλές καθαριότητας.

 

Τα σεντόνια και οι πετσέτες μπάνιου αγγίζουν καθημερινά τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός σας. Και όμως, πολλοί έχουν την τάση να κρεμάνε τις πετσέτες μέχρι που αρχίζουν να μυρίζουν.

Τα βακτήρια που φιλοξενούν οι πετσέτες

“Οι πετσέτες του μπάνιου έρχονται σε στενή επαφή με όλα τα μέρη του σώματος σας, κυριολεκτικά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών”, λέει η Elizabeth Scott, PhD, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Simmons στη Βοστώνη. Η πετσέτα σας μπορεί να μολυνθεί από ένα σωρό βακτήρια και μύκητες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την υγεία. Για παράδειγμα, η απειλή παραμονεύει από:

 • Παθογόνους μικροοργανισμούς  (Staphylococcus aureus, συμπεριλαμβανομένου του  χρυσίζων σταφυλόκοκκου MRSA)
 • Παθογόνα βακτήρια των κοπράνων (E. coli, C. diff και νοροϊός)
 • Βακτηριακά και ιογενή παθογόνα που προκαλούν επιπεφυκίτιδα
 • Μυκητιάσεις (τριχοφυτίες, λειχήνες)

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες

Η καλύτερη επιλογή είναι να πλένετε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση, λέει η Kelly Reynolds, PhD, καθηγήτρια στο Zuckerman College of Public Health του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tucson, αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε δύο έως τρεις φορές – το πολύ – αρκεί να τις έχετε στεγνώνετε πλήρως.

Ως δερματολόγος, η Deirdre Hooper, MD, προτείνει το πλύσιμο της πετσέτας καθημερινά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι καλό είναι να μπαίνει στο πλυντήριο, μετά από κάθε δύο ή τρία ντους. Οι ειδικοί συστήνουν το στέγνωμα της πετσέτας, μετά τη χρήση της ώστε να εξοντωθούν πιθανά μικρόβια.

Σημειώνεται ότι το στέγνωμα της πετσέτας  εξαρτάται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, σε ένα ξηρό κλίμα, οι πετσέτες σας μπορεί να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά σε ένα πιο υγρό κλίμα μπορεί να μην στεγνώσουν εντελώς. Επιπλέον, το μπάνιο σας παραμένει πιο υγρό από άλλους χώρους του σπιτιού σας. Ως αποτέλεσμα, ιδανική λύση είναι  να κρεμάσετε την πετσέτα σας για να στεγνώσει έξω από το μπάνιο, λέει η Dr. Reynolds.

Τι πρέπει να προσέξετε

Πρέπει να αλλάζετε συχνά τις πετσέτες σας και να τηρείτε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής:

 •  Αν έχετε ανοιχτά κοψίματα ή εκδορές στο σώμα σας, αν είχατε μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση (συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ελιάς ή καρκίνου του δέρματος)
 • Αν έχετε εκζέματα ή γενικά δερματικά εξανθήματα
 •  Αν είστε επιρρεπείς σε αποστήματα – θυλακίτιδα

Οδηγίες

 • Πλύνετε τις πετσέτες σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό και στεγνώστε τις σε υψηλή θερμοκρασία.
 • Επιλέξτε ένα απορρυπαντικό με ένζυμα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διασπούν τη βρωμιά και να σκοτώνουν τα μικρόβια.
 • Τα απορρυπαντικά που δεν περιέχουν χρωστικές και αρώματα και ενσωματώνουν ένζυμα στη σύνθεσή τους, είναι πιο ήπια για το δέρμα.
 • Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ένα νέο προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Αν αυτό είναι κάτι που παρατηρείτε, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε.
 • Εάν οι πετσέτες σας είναι λευκές, προσθέστε 3 – 5 σταγόνες χλωρίνη για καλύτερη αντιμικροβιακή προστασία
 • Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας αφού αγγίξετε τα βρώμικα ρούχα, συμβουλεύει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τι θα συμβεί αν δεν πλένετε τις πετσέτες σας δύο φορές την εβδομάδα;

Αν η πετσέτα σας έχει μυρωδιά μούχλας, μπορεί να μεταφέρετε αυτή τη δυσοσμία στο δέρμα σας και αν έχετε αλλεργίες, τότε θα έχετε πρόβλημα. Ο κίνδυνος να κολλήσετε κάτι από την πετσέτα σας εξαρτάται από το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει το συγκεκριμένο παθογόνο και αν θα μεταφερθεί από την πετσέτα στο σώμα σας. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι γενικά μικρότερος από ότι με τις σκληρές επιφάνειες (όπως τα πόμολα και τα βρεγμένα πατώματα), σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πως να διατηρήσετε τις πετσέτες καθαρές

 • Κρεμάστε τις χρησιμοποιημένες πετσέτες για να στεγνώσουν, φροντίζοντας να είναι πραγματικά απλωμένες πλήρως αντί να είναι διπλωμένες.
 • Αφήστε τις πετσέτες να στεγνώσουν γρήγορα και καλά.
 • Μην τις μοιράζεστε με άλλα μέλη της οικογένειας.
 • Πλύνετε την πετσέτα με χλωρίνη ή λευκό ξίδι αν παρατηρήσετε μυρωδιά μούχλας.
 • Εάν η μυρωδιά μούχλας δεν εξαφανιστεί μετά το στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασία, αντικαταστήστε την πετσέτα σας.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top