7 λόγοι που έχετε πονόλαιμο- Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

πονόλαιμο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε περιστασιακά πονόλαιμο, με ξηρό ή γρατσουνισμένο λαιμό καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος.

Στην πραγματικότητα, στον πονόλαιμο οφείλεται πάνω από το 2% των επισκέψεων σε γιατρούς κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των πονόλαιμων προκαλείται από λοιμώξεις ή ξηρό αέρα. Και παρόλο που μπορεί να είναι ενοχλητικοί, τις περισσότερες φορές υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.

Επτά λόγοι πίσω από τον πονόλαιμο

 1. Ιογενείς λοιμώξεις
 2. Στρεπτόκοκκος
 3. Αλλεργίες
 4. Ξηρός αέρας
 5. Τραυματισμός
 6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 7. Όγκος

1. Ιογενείς λοιμώξεις

Ο πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η Covid-19. Όταν μια λοίμωξη εισέλθει στον λαιμό, μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση που οδηγεί σε πρήξιμο πρησμένο και ερυθρότητα.

Ένας πονόλαιμος μπορεί επίσης να προκληθεί από αδενικό πυρετό (μονοπυρήνωση). Η ιλαρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν πονόλαιμο ή φαγούρα.

2. Στρεπτόκοκκος

Έως και το 30% όλων των πονόλαιμων στα παιδιά προκαλούνται από το στρεπτόκοκκο, μια λοίμωξη του λαιμού και των αμυγδαλών που προκαλείται από βακτήρια Streptococcus της ομάδας Α.

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να αφήσει το λαιμό κόκκινο και τις αμυγδαλές καλυμμένες με λευκές κηλίδες από πύον. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν διεισδυτική νόσο της ομάδας Strep A, η οποία μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή και ακόμη και θανατηφόρα.

3. Αλλεργίες

Το γαργαλητό στο λαιμό είναι συχνό σε όσους έχουν αλλεργίες. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Allergy UK, πάνω από το 20% των Βρετανών υποφέρουν από κάποιο είδος αλλεργίας, είτε στη γύρη είτε στα ζώα.

Όταν λαμβάνει χώρα μια αλλεργική αντίδραση, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, υγρά μάτια, φτέρνισμα και ερεθισμό του λαιμού.

4. Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας απορροφά την υγρασία από το στόμα και το λαιμό, με αποτέλεσμα να τα αισθάνεστε ξηρά και γρατζουνισμένα. Ο αέρας είναι πιθανότατα ξηρός τους χειμερινούς μήνες όταν λειτουργούν τα συστήματα θέρμανσης.

5. Τραυματισμός

Ορισμένοι τραυματισμοί, όπως το να κολλήσει κάποια τροφή στο λαιμό σας, μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο στον λαιμό. Επίσης, αν χρειαστεί να φωνάξετε δυνατά, όπως σε ένα πάρτι ή όταν παραδίδετε μάθημα στο σχολείο, μπορεί επίσης να προκαλέσει ένταση και πόνο στη φωνή σας.

6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συχνή πάθηση που κάνει το γαστρικό οξύ να ταξιδεύει από το στομάχι στο λαιμό. Το οξύ καίει τον λαιμό αφήνοντάς τον ερεθισμένο και ξηρό.

Αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να αισθάνεστε σαν ένα αίσθημα καύσου στο στήθος σας, το οποίο συχνά ονομάζεται καούρα.

7. Όγκος

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σημάδι όγκου στο λαιμό, στις φωνητικές χορδές ή στη γλώσσα.

Όταν ένας πονόλαιμος είναι σημάδι καρκίνου, δεν υποχωρεί μετά από λίγες μέρες. Άλλα σημάδια του καρκίνου περιλαμβάνουν αλλαγή στη φωνή, δυσκολία στην κατάποση και βήχα που διαρκεί.

Πότε να ανησυχήσετε

Το NHS λέει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν:

 • Ο πονόλαιμος σας δεν βελτιώνεται μετά από μια εβδομάδα
 • Έχετε συχνά πονόλαιμο
 • Έχετε άγχος για τον πονόλαιμό σας
 • Έχετε πονόλαιμο και πολύ υψηλό πυρετό ή αισθάνεστε ζέστη και ρίγη
 • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα –για παράδειγμα, λόγω διαβήτη ή χημειοθεραπείας
Όλο Υγεία

Scroll to Top