Πόνος στο λαιμό: Αιτίες και θεραπευτικές επιλογές

αμυγδαλές

Ο πόνος στο λαιμό και η επώδυνη κατάποση μπορεί να δυσκολέψουν το φαγητό και το ποτό. Εάν είναι αρκετά σοβαρά, τα προβλήματα κατάποσης μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους ή άλλα προβλήματα.

Ο πόνος στο λαιμό μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παθήσεων. Μάθετε τις διάφορες αιτίες του πόνου και δείτε πώς να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο.

Σε τι μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον λαιμό – 7 αιτίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες από τις οποίες μπορεί να προκαλείται ο πόνος στο λαιμό. Κάποιες από αυτές είναι ιογενείς λοιμώξεις, βακτηριακές λοιμώξεις, μολύνσεις κόλπων, αλλεργίες, παλινδρόμηση οξέος, έκθεση σε ερεθιστικά, λαρυγγίτιδα, ιατρικές διαδικασίες και καρκίνο του λαιμού.

 1. Ιογενείς λοιμώξεις
 2. Βακτηριακές λοιμώξεις
 3. Λοιμώξεις στα ιγμόρεια
 4. Αλλεργίες
 5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 6. Ερεθιστικοί παράγοντες
 7. Λαρυγγίτιδα

1. Ιογενείς λοιμώξεις

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη γρίπη, τους ιούς του κρυολογήματος, την COVID-19, τον κοκίτη και τη μονοπυρήνωση. Λιγότερο συχνά, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο.

2. Βακτηριακές λοιμώξεις

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στον λαιμό και επώδυνη κατάποση. Οι αμυγδαλές μπορεί επίσης να διογκωθούν πολύ. Ένα βακτήριο που ονομάζεται Arcanobacterium haemolyticum μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον λαιμό καθώς και εξάνθημα.

Οι βακτηριακές αιτίες του πόνου στον λαιμό πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή ή νεφρική βλάβη.

3. Λοιμώξεις στα ιγμόρεια

Τα βακτήρια, οι ιοί, ακόμη και οι μύκητες μπορούν να μολύνουν τα ιγμόρεια και να προκαλέσουν μεταρινική ενστάλαξη. Αυτό συμβαίνει όταν η βλέννα τρέχει στο πίσω μέρος του λαιμού. Η μολυσμένη βλέννα μπορεί να προκαλέσει πόνο στον λαιμό.

4. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες στη σκόνη, τη μούχλα ή το τρίχωμα μπορεί να προκαλέσουν μεταρινική σταγόνα που συμβάλλει στον πονόλαιμο.

5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το οξύ του στομάχου μπορεί να εισέλθει στον οισοφάγο, το πίσω μέρος του λαιμού και το στόμα ενώ κοιμάστε. Γι’ αυτό ο πόνος στον λαιμό που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος είναι συχνά χειρότερος το πρωί. Η νυχτερινή παλινδρόμηση οξέος μπορεί επίσης να φθείρει το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

6. Ερεθιστικοί παράγοντες

Ο πόνος στο λαιμό μπορεί να προκληθεί και από ερεθισμό από τον ξηρό αέρα, τις χημικές ουσίες ή τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί αν αναπνέετε με το στόμα ανοιχτό.

7. Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των φωνητικών χορδών. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιείτε υπερβολικά τη φωνή σας. Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι πρόβλημα για τους τραγουδιστές και άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως μέρος της δουλειάς τους. Η κατάσταση προκαλεί επίσης βραχνάδα και πόνο στον λαιμό όταν μιλάμε.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο λαιμό

Υπάρχουν μερικές επιλογές για τη θεραπεία του πονόλαιμου σας. Πολλά από αυτά μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Επιλογές θεραπείας μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής
Μερικά απλά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο:

 • Πίνετε πολλά υγρά
 • Αποφύγετε τον καπνό
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, μια συσκευή που προσθέτει υγρασία στον αέρα

Φάρμακα
Υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία των αιτιών του πόνου στο λαιμό. Άλλα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου.

 • Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων όπως ο στρεπτόκοκκος. Δεν δρουν κατά των ιών. Η θεραπεία μπορεί να είναι μια εφάπαξ ένεση ή από του στόματος αντιβιοτικά που λαμβάνονται για κάποιο χρονικό διάστημα.
 • Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.
 • Φάρμακο για την παλινδρόμηση οξέος: Η επιτυχής θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος μπορεί να πάρει χρόνο. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση και η θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα όπως ο πόνος στον λαιμό.
 • Φάρμακο για τον πόνο: Η φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου από κάθε τύπο πονόλαιμου.

Εάν ο πόνος στο λαιμό είναι έντονος και/ή δυσκολεύει την κατάποση, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει γλυκοκορτικοειδή. Τα σπρέι για το λαιμό χωρίς συνταγή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Οι σταγόνες για τον βήχα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top