8 σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας του παιδιού σας είναι σοβαρός

βήχας παιδί

Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε παιδιά όλων των ηλικιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βήχας είναι αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, όπως κρυολόγημα ή γρίπη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Συνήθως ο βήχας προκαλείται από κάποιο κρυολόγημα και από τη βλέννα που γαργαλάει τον λαιμό του παιδιού σας. Μάλιστα ο βήχας είναι φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού, που βοηθάει να καθαρίσει ο λαιμός από τη βλέννα και τα φλέματα, αποβάλλοντας από τους πνεύμονες αυτές τις εκκρίσεις που διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλούν και τα οποία συσσωρεύονται στο κατώτερο αναπνευστικό. Λειτουργεί δηλαδή ως άμυνα του οργανισμού προς τον ιό που προσβάλει το μικρό σας.

8 σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας του παιδιού σας είναι σοβαρός

Τα παρακάτω σημάδια θα πρέπει να έχετε κατά νου, για να καταλάβετε πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό.

 1. Το παιδί έχει δύσπνοια
 2. Ο βήχας του μοιάζει με γαύγισμα
 3. Έχει πυρετό
 4. Ο βήχας διαρκεί εβδομάδες
 5. Το παιδί παρουσίασε αιμόπτυση
 6. Έχει πόνο στο στήθος
 7. Ο βήχας συνοδεύεται με συριγμό
 8. Το παιδί ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας

1. Το παιδί έχει δύσπνοια

Όπως αναφέρει η παιδίατρος Βίκυ Τουλιάτου, αν η αναπνοή του παιδιού είναι γρήγορη, με συριγμό, ή βλέπετε σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

2. Ο βήχας του μοιάζει με γαύγισμα

Είναι μία κοινή πάθηση που συνήθως επηρεάζει τα μωρά και τα μικρά παιδιά και αυτός ο ήχος υπονοεί ότι το παιδί πιθανά πάσχει από λαρυγγίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι μια κατάσταση που χρήζει επαγρύπνησης καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε δύσπνοια (κυρίως τις νυχτερινές ώρες) και θέλει άμεση αντιμετώπιση. Σαν κίνηση πρώτης ανάγκης μπορείτε να βάλετε το παιδί στο μπάνιο και να ανοίξετε το καυτό νερό. Οι υδρατμοί θα το ανακουφίσουν.

3. Έχει πυρετό

Αν ο πυρετός του παιδιού σας επιμένει για πολλές ημέρες (πάνω από τρεις ημέρες) και ταυτόχρονα παραμένει υψηλός (δεν έχει πτωτική τάση) σε συνδυασμό με τον βήχα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

4. Ο βήχας διαρκεί εβδομάδες

Αν ο βήχας επιμένει και διαρκεί πάνω από εφτά ημέρες είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης όπως το άσθμα.

5. Το παιδί παρουσίασε αιμόπτυση

Η αιμόπτυση μαζί με τον βήχα, ακόμα κι αν είναι αίμα προερχόμενο από τη βλέννα, αποτελεί λόγο ανησυχίας και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

6. Έχει πόνο στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος σε συνδυασμό με τον βήχα είναι σημάδι ότι πρέπει να ανησυχήσετε.

7. Ο βήχας συνοδεύεται με συριγμό

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι το παιδί σας όταν αναπνέει ή βήχει έχει και συριγμό, είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα καθώς μπορεί να υποδεικνύει άσθμα. Ο συριγμός ακούγεται σαν δυνατός ήχος σφυρίγματος κατά την εκπνοή και δεν πρέπει να συγχέεται με τον παραγωγικό βήχα.

8. Το παιδί ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας

Όταν ο επίμονος βήχας διακόπτει τον ύπνο του παιδιού σας τότε θα ήταν καλό να αναζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τον βήχα

  • Δώστε του άφθονα υγρά για να βοηθήσετε στην ενυδάτωση του αναπνευστικού συστήματος.
  • Χρησιμοποιήστε ένα υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.
  • Δώστε στο παιδί σας ένα παυσίπονο ή ένα αντιπυρετικό για να βοηθήσετε στη μείωση του πόνου και του πυρετού.
  • Εάν ο βήχας είναι ξηρός, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα αποχρεμπτικό, πάντα με τη σύμφωνη συμβουλή του παιδιάτρου σας.
  • Εάν ο βήχας είναι παραγωγικός, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα κατασταλτικό του βήχα, πάντα με τη σύμφωνη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα φάρμακα για τον βήχα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χορηγούνται σε παιδιά, καθώς έχουν επικίνδυνες παρενέργειες για τους νεαρούς οργανισμούς. Μολονότι οι αλοιφές που περιέχουν μενθόλη μπορεί να είναι καταπραϋντικές, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τοποθετούνται μέσα ή κάτω από τη μύτη ενός παιδιού, καθώς θα αυξήσουν τη βλέννα.
Τέλος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μία από τις πιο αποτελεσματικές και φθηνές θεραπείες για τον βήχα είναι λίγο μέλι. Ωστόσο, το μέλι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δίνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1ός έτους λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αλλαντίαση.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top