Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι εκτός από το long covid υπάρχει και το μακροχρόνιο κρυολόγημα-Συμπτώματα και αντιμετώπιση

κρυολόγημα συμφόρηση

Μία νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμη συμπτώματα από παλιότερο κρυολόγημα, όπως συμβαίνει με το long Covid.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις, τα άτομα που πάσχουν από long Covid είναι πιο πιθανό να έχουν πιο έντονες επιπλοκές στην υγεία τους. Μάλιστα οι γιατροί τονίζουν ότι το long Covid είναι αρκετά διαφορετικό από το λεγόμενο “long cold (μακροχρόνιο κρυολόγημα)”.

H long Covid αποτελεί ανησυχία για τους επιστήμονες εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά ιατρικά κέντρα να έχουν δημιουργήσει ακόμη και εξειδικευμένες πρακτικές για τη θεραπεία ατόμων που αναπτύσσουν συνεχή ή και νέα συμπτώματα μετά τη νόσηση τους από την COVID-19.

Νέα δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα, δηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μην είναι ο μόνος αναπνευστικός ιός που προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα, δημιουργώντας τη φράση “long -cold -μακροχρόνιο κρυολόγημα”.

Τι έδειξε η έρευνα για το κρυολόγημα

Μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet’s EClinicalMedicine ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα που είχαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για 16 διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID-19, καθώς και εάν έχουν νοσήσει από αυτήν ή κάποιον άλλο ιό που προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που νόσησαν από COVID-19 ή κάποια άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού από τον Μάιο του 2020 και μετά είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνια συμπτώματα κρυολογήματος, από άλλα που δεν έχουν νοσήσει από κάποια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού.

Ενώ τα συμπτώματα για τον κάθε ασθενή ήταν διαφορετικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λοιμώξεις που προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η COVID-19, μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που διαρκούν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες από την αρχική στιγμή που κάποιος θα νοσήσει.

Μακροχρόνιο κρυολόγημα και συμπτώματα

Τα συμπτώματα του long COVID μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ιών του ανωτέρου αναπνευστικού. Κάποια από αυτά είναι:

 • Κόπωση
 • Βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ζάλη
 • Προβλήματα μνήμης
 • Γαστρεντερολογικά προβλήματα
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Προβλήματα με τη γεύση και την όσφρηση
 • Απώλεια μαλλιών
 • Συχνές εφιδρώσεις
 • Ταχυκαρδία

Συμπτώματα όπως η επιρροή της γεύσης και της όσφρησης, η ζάλη, η απώλεια μαλλιών, οι συχνές και ασυνήθιστες εφιδρώσεις, οι ταχυκαρδίες και τα προβλήματα μνήμης είναι συμπτώματα που κυρίως εμφανίζονται σε ασθενείς με long COVID.

Γιατί τα συμπτώματα του κρυολογήματος παραμένουν

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με περιορισμούς, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως γυναίκες, λευκές. Οι λοιμωξιολόγοι, επίσης αναφέρουν ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι σοκαριστικά.

Στους περισσότερους ανθρώπους ένα κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, σε κάποιους ανθρώπους όμως τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν και για ακόμα δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον William Schaffer, λοιμωξιολόγο και καθηγητή στο Vanderbilt School of Medicine.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονή που προέρχεται από την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με τον γιατρό. Αλλά ακόμα και από τον ιό από τον οποίο έχει μολυνθεί ο οργανισμός, καθώς αναφέρει οτι ο κάθε ιός είναι μοναδικός, όπως και ο COVID.

Επίσης τα υποκείμενα νοσήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο εάν θα εμφανίσετε συμπτώματα “μακροχρόνιου κρυολογήματος”. Όπως αναφέρει ο λοιμωξιολόγος Amesh A. Adalja MD, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security, ενώ τα κρυολογήματα συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, οι ασθενείς που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα όπως το άσθμα μπορεί να έχουν τα συμπτώματα για παραπάνω καιρό.

Πώς να θεραπεύσετε τα συμπτώματα του μακροχρόνιου κρυολογήματος

Οι γιατροί εξηγούν οτι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν υποφέρετε από τα συμπτώματα του ‘’μακροχρόνιου κρυολογήματος” ¨:

 • Χαλαρώστε: μην πιέζετε τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε, αλλά και να περιορίσετε τη συνηθισμένη σας προπόνηση.
 • Πιείτε πολλά υγρά: Το να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει στο καλύτερο επίπεδο δυνατόν, αλλά και του επιτρέπει να χειρίζεται τα συμπτώματα όσο το δυνατόν καλύτερα.
 • Ασκηθείτε όσο μπορείτε: Η ήπια άσκηση βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσικής σας κατάστασης και επιταχύνει την επούλωση.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από λίγες ημέρες, τότε δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό. Αν όμως αρχίσετε να νιώθετε χειρότερα, ενώ νιώθατε καλύτερα ή απλώς δεν βελτιώνονται τα συμπτώματα σας τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιν γιατρό, κυρίως αν έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που παρουσιάσατε συμπτώματα για πρώτη φορά.

Αν δείτε να αλλάζει ο βήχας σας, να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε καλά, αν ανεβάζετε ξανά πυρετο ή έχετε πόνο στο στήθος, μπορεί το κρυολόγημα σας να έχει εξελιχθεί σε κάποια λοίμωξη ή πνευμονία.

Ακόμα και αν έχετε απλώς συμπτώματα κρυολογήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι κακό να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top