Αιμορροΐδες: 7 φυσικές λύσεις για να ανακουφιστείτε χωρίς φάρμακα

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Δείτε τις φυσικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στο σπίτι.

Πολλά άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή έχουν κατά καιρούς συμπτώματα για τα οποία ευθύνονται οι αιμορροΐδες.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Πρόκειται για φλέβες που βρίσκονται στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου και όταν διατείνονται έξω από αυτό προκαλούν τα παραπάνω προβλήματα. Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους και το πόσο εξέχουν από το δακτύλιο διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα παρουσιάσει πρόβλημα στη διάρκεια της ζωής του. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισής τους είναι η καθιστική ζωή και η δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι το κλειδί πρόληψης των αιμορροΐδων. Οι ίνες μαλακώνουν τα κόπρανα και μειώνεται έτσι η πίεση στις φλέβες. Θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρέσκα φρούτα και λαχανικά, περισσότερα σιτηρά και φασόλια.

Οι φυσικές λύσεις

  1. Αιθέρια έλαια
  2. Ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom
  3. Κρύες κομπρέσες
  4. Αμαμήλις
  5. Αλόη
  6. Καταπραϋντικά μαντηλάκια
  7. Φαρδιά βαμβακερά ρούχα

1. Αιθέρια έλαια

Η λεβάντα ή το κυπαρίσσι έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Κάντε ένα μπάνιο με τα έλαια αυτά. Ρίξτε από 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας και αιθέριου ελαίου άγριο κυπαρίσσι (juniper) σε μια μπανιέρα με λίγο ζεστό νερό. Ανακατέψτε για να απλωθούν παντού τα έλαια. Μείνετε στο νερό για 10 λεπτά. Επίσης, μια κομπρέσα μουλιασμένη σε δυνατό, κρύο μαύρο τσάι καταπραΰνει τις αιμορροΐδες. Κρατήστε την κομπρέσα πάνω τους γι’ αρκετά λεπτά.

2. Ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom

Τα ζεστά εδρόλουτρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον ερεθισμό που προκαλούν οι αιμορροΐδες σύμφωνα με το Healthline. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα κάθισμα sitz – μια μικρή πλαστική επέκταση που χωράει πάνω από ένα κάθισμα τουαλέτας για να μπορείτε απλώς να βυθίσετε την πάσχουσα περιοχή – ή κάντε ένα μπάνιο σε μια μπανιέρα, αν μπορείτε.

Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο για 20 λεπτά μετά από κάθε κένωση. Η προσθήκη αλατιού Epsom στο μπάνιο μπορεί να προσφέρει περαιτέρω ανακούφιση μειώνοντας τον πόνο.

3. Κρύες κομπρέσες

Εφαρμόστε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες στον πρωκτό για να ανακουφίσετε το πρήξιμο για 15 λεπτά τη φορά. Για μεγάλες, επώδυνες αιμορροΐδες, οι κρύες κομπρέσες μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία σύμφωνα με το Healthline.

Φροντίστε να τυλίξετε πάγο μέσα σε ένα πανί ή χαρτοπετσέτα. Μην εφαρμόζετε ποτέ κάτι κατεψυγμένο απευθείας στο δέρμα σας, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το δέρμα σας.

4. Αμαμήλις

Η αμαμελίδα μπορεί να μειώσει τόσο τον κνησμό όσο και τον πόνο, τα δύο κύρια συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, επομένως μπορεί επίσης να μειώσει το πρήξιμο.

Μπορείτε να το αγοράσετε σε υγρή μορφή που μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας σε εξωτερικές αιμορροΐδες. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε προϊόντα όπως μαντηλάκια κατά της φαγούρας και σαπούνια.

5. Αλόη

Το τζελ αλόης βέρα χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αιμορροΐδων και δερματικών παθήσεων. Θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού.

Δεν υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τζελ αλόης βέρα για τις αιμορροΐδες. Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής Υγείας, των ΗΠΑ το αναφέρει ως πιθανώς πολύ ασφαλές για τοπική χρήση.

Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να βρεθεί ως συστατικό σε άλλα προϊόντα όπως αντηλιακό ή λοσιόν. Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό τζελ αλόης βέρα στις αιμορροΐδες, καθώς άλλα συστατικά και πρόσθετα μπορούν να ερεθίσουν τις αιμορροΐδες. Το καθαρό τζελ αλόης μπορεί επίσης να συλλεχθεί απευθείας από το εσωτερικό των φύλλων ενός φυτού αλόης.

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην αλόη βέρα, ειδικά εκείνοι που είναι αλλεργικοί στο σκόρδο ή τα κρεμμύδια. Ελέγξτε για αλλεργική αντίδραση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Τρίψτε μια ποσότητα σε μέγεθος δεκάρας στον πήχη σας. Περιμένετε 24 έως 48 ώρες.

6. Καταπραϋντικά μαντηλάκια

Η χρήση χαρτιού υγείας μετά από κένωση μπορεί να ερεθίσει τις υπάρχουσες αιμορροΐδες. Τα νωπά μαντηλάκια σας βοηθούν να σας κρατούν καθαρούς χωρίς να προκαλούν περαιτέρω ερεθισμούς.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια που έχουν καταπραϋντικά συστατικά κατά των αιμορροΐδων, όπως αμαμελίδα ή αλόη βέρα. Βεβαιωθείτε ότι τα μαντηλάκια που θα επιλέξετε δεν περιέχουν οινόπνευμα, άρωμα ή άλλα ερεθιστικά. Αυτές οι ουσίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων αντί να τα ανακουφίσουν.

7. Φαρδιά βαμβακερά ρούχα

Αλλάξτε στενά, πολυεστερικά ρούχα με βαμβακερά που αναπνέουν (ειδικά βαμβακερά εσώρουχα) για να διατηρήσετε την περιοχή του πρωκτού καθαρή και στεγνή. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές ή ερεθισμένο δέρμα. Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών απορρυπαντικών ή μαλακτικών για να μειώσετε τον ερεθισμό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top