Αλλεργίες: Πως να καθαρίστε το σπίτι σας για να απαλλαγείτε από αυτές

αλλεργίες

Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας υποφέρει από αλλεργίες, πιθανότατα θα έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να τις περιορίσετε. Ευτυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές καθαρισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτές.

Αντιμετωπίσετε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των αλλεργιών. Τσεκάρετε τις αποτελεσματικότερες συμβουλές καθαρισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα αλλεργιογόνα και μαζί με αυτά και από τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι αλλεργίες και ο καθαρισμός του σπιτιού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο ελλιπής καθαρισμός του σπιτιού μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Όταν καθαρίζετε, τη σκόνη τα αλλεργιογόνα που κρύβει θα σκορπίσουν και θα διαχυθούν στον αέρα. Και αυτό σίγουρα θα σας προκαλέσει κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση. Επομένως, πρέπει να φροντίσετε να καθαρίζετε τακτικά, αλλά με το σωστό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει τόση σκόνη ή αλλεργιογόνα στο σπίτι σας και οι εξάρσεις της αλλεργίας σας θα μειωθούν. Μην ξεχνάτε να φοράτε μάσκα κατά τον καθαρισμό του σπιτιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εισπνεύσετε κανένα από τα αλλεργιογόνα.

Εργαλεία καθαρισμού κατά των αλλεργιών

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο είδος των «εργαλείων» και των προϊόντων που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Χρειάζεστε συσκευές και προϊόντα που δεν θα επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Η ηλεκτρική σκούπα που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να έχει ειδικό φίλτρο hepa που φιλτράρει ακόμη και τα πιο λεπτά σωματίδια. Εάν δεν έχετε τέτοιου είδους ηλεκτρική σκούπα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε διπλή σακούλα. Τα πανιά από μικροΐνες και τα πανάκια που μαζεύουν τη σκόνη μιας χρήσης μαγνητίζουν την πολλή σκόνη και που παραμένει κολλημένη στο πανί μέχρι να το πετάξετε. Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε μάσκες ή γάντια κατά τον καθαρισμό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μίας χρήσης. Το λατέξ  από το οποίο είναι φτιαγμένα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα επομένως αν έχετε αλλεργία σε αυτό χρησιμοποιήστε προϊόντα από βινύλιο. Όταν πλένετε ρούχα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά που δεν έχουν δεν έχουν άρωμα γιατί αυτό ενδέχεται να αυξήσει τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού, θα πρέπει να αποφεύγετε τα είδη που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες,  όπως η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη, το λαυρυλοθειικό νάτριο και το υποχλωριώδες νάτριο. Απλώς ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις.

Χώροι που θέλουν προσοχή

Όταν καθαρίζετε έχετε υπόψη ότι κάθε δωμάτιο χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση.

  • Μπάνιο: εκεί ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις αλλεργικές αντιδράσεις είναι η μούχλα. Και το μπάνιο είναι ένα από τα μέρη στο σπίτι σας που συγκεντρώνεται. Φροντίστε λοιπόν να καθαρίζετε καλά το μπάνιο σας. Η πρόληψη είναι επίσης σημαντική. Στεγνώστε τη μπανιέρα ή το ντους μετά τη χρήση, χρησιμοποιήστε τον εξαερισμό και φροντίστε να στεγνώσετε τις πετσέτες σας αφού τις χρησιμοποιήσετε.
  • Κουζίνα: δυστυχώς, η μούχλα αναπτύσσεται και στον χώρο της κουζίνας σας. Έτσι, ελέγχετε τακτικά το ψυγείο σας, καθαρίζετε τους πάγκους και τον νεροχύτη σας κάθε μέρα και καθαρίζετε τα ντουλάπια σας κάθε τρεις μήνες.
  • Υπνοδωμάτιο: για να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρά σας απαλλαγμένη από αλλεργιογόνα, πλένετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις κουβέρτες σας κάθε εβδομάδα σε υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιείτε ειδικά σπρέι που εξοντώνουν τα ακάρεα.

Όταν καθαρίζετε ένα δωμάτιο στο σπίτι σας, ξεκινήστε πάντα από την κορυφή (ανεμιστήρες οροφής, φώτα κ.λπ.) και αρχίστε να κατεβαίνετε προς α κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μετακινείτε απλώς τη σκόνη από το ένα μέρος στο άλλο.

Με αυτές τις συμβουλές, δεν θα σας ενοχλούν οι αλλεργίες, ενώ το σπίτι σας μπορεί πραγματικά να καταστεί ένα μέρος άνεσης και χαράς.

 

Scroll to Top