5 πράγματα που σχεδόν όλοι ξεχνάμε να καθαρίσουμε στο σπίτι

δουλειές του σπιτιού

Όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού, κάποιες μπαίνουν ως προτεραιότητα στη λίστα με τις υποχρεώσεις (όπως το στρώσιμο του κρεβατιού ή το σκούπισμα. Υπάρχουν όμως και εκείνες που σχεδόν όλοι ξεχνούν.

Πριν το καταλάβετε, έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά που καθαρίσατε τις σχάρες της τοστιέρας σας. Μην ανησυχείτε – αφήστε αυτή τη λίστα με τις ασυνήθιστες δουλειές να «ταράξει» λίγο τη μνήμη σας.

5 πράγματα που ξεχνάτε να καθαρίσετε όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού

 1. Ανοιχτήρι για κονσέρβες
 2. Φρυγανιέρα
 3. Τα φύλλα των φυτών
 4. Λάμπες
 5. Αεραγωγοί και καλοριφέρ

1. Ανοιχτήρι

Το πρώτο πράγμα που όλοι ξεχνάμε να καθαρίσουμε όταν αποφασίσουμε να πλύνουμε εκείνη τη στοίβα με τα πιάτα, είναι το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες στο συρτάρι της κουζίνας. Σύμφωνα με μελέτες, τα περισσότερα ανοιχτήρια φιλοξενούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το e.Coli. Πώς μπορείτε να καθαρίσετε ένα ανοιχτήρι κονσερβών με τον σωστό τρόπο;

 • Μετά από κάθε χρήση, πλένετε το ανοιχτήρι με ζεστό νερό και σαπούνι, φροντίζοντας να καθαρίσετε κάθε σημείο. Στη συνέχεια σκουπίστε το με μια πετσέτα πιάτων και αφήστε το να στεγνώσει για να κυκλοφορήσει ο αέρας και να αποφύγετε τη σκουριά.
 • Εάν δεν καθαρίζετε τακτικά το ανοιχτήρι και έχει συσσωρευτεί βρωμιά πάνω του, σφίξτε το σε μια χαρτοπετσέτα και γυρίστε τη λαβή για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.
 • Για να το απολυμάνετε, συνδυάστε 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη με λίγο ζεστό νερό. Ψεκάστε αυτό το μείγμα στο ανοιχτήρι και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά πριν το σκουπίσετε με ένα πανί. Ξεπλύνετε και στεγνώστε το ανοιχτήρι.
 • Μόλις στεγνώσει τελείως, απλώστε μια μικρή ποσότητα ορυκτελαίου κατάλληλου για τρόφιμα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί, αποτρέψτε τη σκουριά.

2. Φρυγανιέρα

Η τυπική φρυγανιέρα με δύο ή τέσσερις φέτες έχει συνήθως αφαιρούμενο δίσκο για ψίχουλα. Αλλά αν δεν ξέρετε αυτό το κρυφό σημείο, μπορεί να γυρίσετε την φρυγανιέρα ανάποδα για να αφαιρέσετε τα ψίχουλα. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε το δίσκο με τα ψίχουλα.

 • Κοιτάξτε στο κάτω μέρος της φρυγανιέρας για μια λαβή που βγαίνει προς τα έξω. Αφαιρέστε προσεκτικά το δίσκο και ρίξτε τα ψίχουλα στα σκουπίδια.
 • Εάν χρειάζεται, μπορείτε να πλύνετε τον δίσκο με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων πριν τον στεγνώσετε καλά και τον επανατοποθετήσετε.

3. Τα φύλλα των φυτών

Ποτίζετε φυτά εσωτερικού χώρου και φροντίζετε να έχουν αρκετό ηλιακό φως, αλλά καθαρίζετε τα φύλλα τους; Το ξεσκόνισμα των φύλλων των φυτών εσωτερικού χώρου όχι μόνο τα κάνει να φαίνονται καθαρά και λαμπερά, αλλά μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να απορροφήσουν περισσότερο ηλιακό φως, βοηθώντας στη φωτοσύνθεση.

 • Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών είναι να τα σκουπίσετε απαλά με ένα υγρό πανί ενώ κρατάτε την κάτω πλευρά του φύλλου για να το στηρίξετε. Για φυτά που δεν έχουν μεγάλα φύλλα, μπορείτε να τα ψεκάσετε με νερό.
 • Για να κάνετε τα φύλλα του φυτού λαμπερά, παραλείψτε οτιδήποτε λιπαρό που μπορεί να προσελκύσει περισσότερη σκόνη. Αντίθετα, στύψτε χυμό από 1/2 λεμόνι σε λίγο νερό. Βρέξτε ένα πανί με το διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα φύλλα. Ο χυμός λεμονιού είναι όξινος και θα βοηθήσει στην αποφυγή ξήρανσης των εναποθέσεων ορυκτών στα φύλλα, αφήνοντάς τα όμορφα και λαμπερά.

4. Λάμπες

Αν ακούγοντας κάποιον να σας λέει να ξεσκονίσετε τις λάμπες στο σπίτι σας, γουρλώνετε αυτόματα τα μάτια σας, δεν σας κατηγορούμε. Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πως η σκόνη που συσσωρεύεται στους λαμπτήρες μπορεί να μειώσει τη λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED μεγάλης διάρκειας που μπορεί να μην αλλάξετε για χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα.

 • Όταν σβήσετε το φως, ξεσκονίστε κάθε λαμπτήρα με ένα στεγνό πανί.
 • Εάν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα, ξεβιδώστε τον λαμπτήρα και σκουπίστε τον με ένα ελάχιστα υγρό πανί, προσέχοντας να μην εισχωρήσει νερό. Στεγνώστε καλά τη λάμπα πριν την επανατοποθετήσετε.

5. Αεραγωγοί και καλοριφέρ

Το τελευταίο πράγμα που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν είναι οι αεραγωγοί και οι φέτες των καλοριφέρ στα σπίτια τους. Δείτε πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε σωστά για να αποφύγετε τη σκόνη στο δωμάτιο:

 • Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα της βούρτσας της ηλεκτρικής σκούπας για να αφαιρέσετε τη σκόνη από το εξωτερικό κάθε αεραγωγού και των σωμάτων του καλοριφέρ.
 • Για βαθύ καθαρισμό, κλείστε τη θέρμανση ή τον κλιματισμό πριν αφαιρέσετε το κάλυμμα του αεραγωγού. Ξεσκονίστε και τις δύο πλευρές της σχάρας με ένα πανί από μικροΐνες ή μια μαλακή βούρτσα. Ξεπλύνετε και στεγνώστε προσεκτικά κάθε κάλυμμα εξαερισμού πριν το επανατοποθετήσετε, ώστε η σκόνη να μην κολλάει πάνω του.
Όλο Υγεία

Scroll to Top