Αλτσχάιμερ: Το μεσημεριανό που τρώει σχεδόν καθημερινά νευρολόγος για να το προλάβει

Αλτσχάιμερ
  • Μια ειδικός μοιράζεται το αγαπημένο της γεύμα για τη μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Σύμφωνα με την Δρ. Patel, το καλύτερο γεύμα για τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ είναι η σαλάτα με ρόδι, κοτόπουλο και κινόα.
  • Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης σε ενήλικες με δίαιτες που επικεντρώνονται στα φυτά.
  • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια σύμφωνα με μελέτη.

Το φαγητό μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το μυαλό και το σώμα μας υγιή. Αν και συχνά αναφερόμαστε στο σώμα και το μυαλό ως δύο ξεχωριστές οντότητες, ο εγκέφαλος είναι, φυσικά, μέρος του σώματος. Έχοντας αυτό κατά νου, οι διατροφικές επιλογές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και τη γνωστική υγεία γενικότερα.

«Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ», λέει η Δρ. Smita Patel, από το Κέντρο Υγείας του Εγκεφάλου του Endeavor Health. «Κατανοώντας αυτές τις συνδέσεις, τα άτομα μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την πρόσληψη τροφής και ενδεχομένως να μειώσουν την ευαισθησία τους σε χρόνιες, εξουθενωτικές καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ».

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδικός μοιράζεται το αγαπημένο της γεύμα για τη μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ και την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.

Το καλύτερο γεύμα για τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με την Δρ. Patel, το καλύτερο γεύμα για τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ είναι η σαλάτα με ρόδι, κοτόπουλο και κινόα. Η συνταγή που λατρεύει η ειδικός περιλαμβάνει 3/4 φλιτζάνι κινόα, 1 μήλο Fuji, σπόρους ροδιού, 1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα, βότανα όπως μέντα και μαϊντανό και στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία της συνταγής, ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να την προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

«Είναι πολύ ευέλικτη συνταγή. Μπορείτε να την κάνετε χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το κοτόπουλο με το mung, ένα είδος φυτού που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων», εξηγεί η Δρ. Patel.

Επίσης, ως πολυάσχολη γιατρός, η Δρ. Patel δεν έχει πολύ χρόνο για προετοιμασία γευμάτων. «Το συγκεκριμένο γεύμα είναι εύκολο να προετοιμαστεί. Μπορείτε να προετοιμάσετε ορισμένα μέρη του των προτέρων και να προσθέσετε το dressing όταν είστε έτοιμοι να το φάτε. Είναι ένα εξαιρετικά δροσιστικό και χορταστικό γεύμα».

Ο εγκέφαλός σας πιθανότατα θα συμφωνήσει. «Μου αρέσει επίσης η ισορροπία πρωτεϊνών, λαχανικών και υγιεινών λιπών, τα οποία μπορούν να παρέχουν σταθερή ενέργεια και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», συνεχίζει η ειδικός.

Η επιστήμη γύρω από τη διατροφή και το Αλτσχάιμερ

Τι σχέση έχουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γνωστική υγεία γενικότερα; Ας ψάξουμε στα δεδομένα.

Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης σε ενήλικες με δίαιτες που επικεντρώνονται στα φυτά. Ωστόσο, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί επίσης να έχουν θέση. Μια μεγάλη μελέτη του Χάρβαρντ που εξέτασε 77.000 άτομα σε διάστημα 20 ετών διαπίστωσε ότι τα φασόλια και τα όσπρια, ιδιαίτερα τα φασόλια λίμα και τα μπιζέλια, είχαν την πιο προστατευτική σχέση με τη γνωστική έκπτωση.

Τα λαχανικά είναι επίσης βασικό γρανάζι σε μια δίαιτα υγιεινή για τον εγκέφαλο. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν άνοια.

Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα αμύγδαλα, μπορούν επίσης να κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Μια μετα-ανάλυση του 2023 σε περισσότερους από 103.000 ανθρώπους ανέφερε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια και γνωστική έκπτωση κατά περίπου 20%.

Παραπομπές

  1. The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers
  2. Long-term association of vegetable and fruit intake with risk of dementia in Japanese older adults: the Hisayama study
  3. Long-term dietary protein intake and subjective cognitive decline in US men and women
  4. Protein intake from different sources and cognitive decline over 9 years in community-dwelling older adults
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top