Άνοια: Το σημάδι στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που μπορεί να είναι σύμπτωμα

άνοια
  • Η δυσκολία στη διαχείριση χρημάτων μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι άνοιας.
  • Η εξέταση της συμπεριφοράς του ατόμου στα οικονομικά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της άνοιας.
  • Η προθυμία προσφοράς χρημάτων μπορεί επίσης να συνδέεται με την άνοια.

Ένα πρώιμο σημάδι ότι μπορεί να πάσχετε από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας μπορεί να εντοπιστεί στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τα οικονομικά και τις καθημερινές σας υποθέσεις, σύμφωνα με ερευνητές.

Είναι γνωστό ότι κάποιος που έχει άνοια θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του και μπορεί να χρειαστεί βοήθεια, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η δυσκολία με τα χρήματα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια από τις πρώτες ενδείξεις της ασθένειας.

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για μια συλλογή συμπτωμάτων για ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ που προκαλούνται από μη φυσιολογικές εγκεφαλικές αλλαγές, με την πάθηση να επηρεάζει περισσότερους από 944.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα συμπτώματα άνοιας πυροδοτούν μια μείωση στις δεξιότητες σκέψης, γνωστή και ως γνωστικές ικανότητες, αρκετά σοβαρή ώστε να βλάψει την καθημερινή ζωή και την ανεξάρτητη λειτουργία. Επηρεάζουν επίσης τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις σχέσεις», αναφέρει η Εταιρεία Αλτσχάιμερ.

Οι δυσκολίες διαχείρισης χρημάτων ίσως είναι πρώιμο σημάδι της άνοιας

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε τώρα ότι εξετάζοντας τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των τραπεζικών συναλλαγών και παράλληλα με τυπικούς κλινικούς δείκτες στη συνολική υγεία, το 71% των ανθρώπων θα μπορούσε να διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

«Τα χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη περίοδος για τα άτομα, που οδηγεί σε κακές οικονομικές αποφάσεις. Εξετάζουμε εάν το περιεχόμενο πληροφοριών των αρχικών δυσκολιών διαχείρισης χρημάτων των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων με άνοια πρώιμου σταδίου», ανέφερε η εργασία που γράφτηκε από τον καθηγητή Cal Muckley και τους συνεργάτες του στο UCD College of Business.

«Δείχνουμε ότι οι κλινικά ενημερωμένοι κύριοι δείκτες άνοιας, που επεκτείνονται για να περιλαμβάνουν δυσκολίες διαχείρισης χρημάτων, μπορούν να ενημερώσουν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης υψηλής απόδοσης για την πρόβλεψη μιας κλινικής διάγνωσης. Αμετάβλητες σε εκτεταμένα τεστ, οι δυσκολίες διαχείρισης χρημάτων κατατάσσονται σταθερά ως οι πιο σημαντικές κύριος δείκτης άνοιας», πρόσθεσε ο ειδικός στη HuffPost UK και κατέληξε:

«Η δουλειά μας δείχνει ότι οι δυσκολίες διαχείρισης χρημάτων περιλαμβάνουν ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με την άνοια σε πρώιμο στάδιο».

Είναι καλά αναγνωρισμένο ότι η άνοια πρώιμου σταδίου συνήθως περνά απαρατήρητη από το άτομο και τα μέλη της οικογένειάς του. Γι’αυτό οι ερευνητές τώρα δείχνουν ότι οι δυσκολίες διαχείρισης χρημάτων θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ως κύριος δείκτης άνοιας, ειδικά εάν μπορούν να αποκλειστούν στρεσογόνες εμπειρίες όπως πτώχευση, πένθος και διαζύγιο, που μπορεί να εξηγούν τη δυσκολία διαχείρισης χρημάτων.

Άλλο σύμπτωμα της άνοιας στη διαχείριση χρημάτων

Εν τω μεταξύ, μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι η προθυμία προσφοράς χρημάτων μπορεί να συνδέεται με την άνοια. Ο Gali H. Weissberger, ανώτερος λέκτορας στο Διεπιστημονικό Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Barllan στο Ισραήλ, ήταν ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης όπου οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με το να τεθούν σε ένα σενάριο όπου έπρεπε να αποφασίσουν αν θα δώσουν ή θα κρατήσουν πραγματικά χρήματα.

Οι 67 ενήλικες που συμμετείχαν υποβλήθηκαν επίσης σε μια σειρά από γνωστικά τεστ, όπως ανάκληση λέξεων και ιστοριών. Για την εργασία, οι εθελοντές συνδυάστηκαν με ένα ανώνυμο άτομο που ολοκλήρωσε την εργασία στο διαδίκτυο και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αποφασίσουν εάν θα δώσουν χρήματα στο ανώνυμο άτομο ή θα τα κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Στους εθελοντές δόθηκαν 10 δολάρια και οδηγίες να τα διαθέσουν όπως ήθελαν. Προέκυψε ότι όσοι σημείωσαν χειρότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ ήταν πιο πιθανό να δώσουν χρήματα. Αυτά τα γνωστικά τεστ χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια.

«Οι συμμετέχοντες που έδωσαν περισσότερα χρήματα σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία στα νευροψυχολογικά τεστ που είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στην πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ», ανέφερε το MedicalXpress.

Ο Duke Han, διευθυντής νευροψυχολογίας στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και καθηγητής οικογενειακής ιατρικής, νευρολογίας, ψυχολογίας και γεροντολογίας στο Keck School of Medicine, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλοι σε απάτη ή οικονομική εκμετάλλευση. Το πρόβλημα με το χειρισμό των χρημάτων πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και αυτό το εύρημα υποστηρίζει αυτή την ιδέα».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top