Άνοια: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα για να την αποφύγουμε

άνοια

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια. Μερικοί από αυτούς είναι αναπόφευκτοι, όπως το φύλο, η ηλικία και η εθνικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να υιοθετήσουν όλοι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για άνοια, όπως το να πίνουν δύο λίτρα νερό κάθε μέρα.

Η γιατρός στο Γενικό Ιατρείο του Λονδίνου, Δρ Angela Rai, μίλησε στο GB News για τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν άνοια.

Η ειδικός συμβουλεύει: «Για να μειώσετε τους κινδύνους, ασκήστε το μυαλό και το σώμα σας, μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή, πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα, μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, σταματήστε το κάπνισμα, στοχεύετε σε έξι έως οκτώ ώρες καλής ποιότητας ύπνου κάθε νύχτα, εστιάστε στην κοινωνικοποίηση και μειώστε το άγχος».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ επισημαίνει ότι το να παραμένουμε ενυδατωμένοι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, με την έρευνα να δείχνει ότι τα αφυδατωμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια.

Με παρόμοιο τρόπο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με άνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.  Το ανθρώπινο σώμα ενός ενήλικου περιέχει περίπου 60 τοις εκατό νερό. Όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων μας, εξαρτώνται από αυτό το νερό για να εκτελούν βασικές λειτουργίες.

Ως εκ τούτου, εάν τα επίπεδα του νερού είναι πολύ χαμηλά, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, οδηγώντας μας σε γνωστικά προβλήματα.

Όταν ένα αφυδατωμένο άτομο ολοκληρώνει μια γνωστικά ενδιαφέρουσα εργασία, ο εγκέφαλός του φαίνεται να δουλεύει πιο σκληρά. Στους νεότερους ενήλικες, αυτή η προσπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί με κόπωση και αλλαγή στη διάθεση. 

Ωστόσο, σε άτομα με μικρότερο γνωστικό απόθεμα – όπως οι ηλικιωμένοι – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γνωστικής απόδοσης. Εκτός αν πίνουν άφθονο νερό οπότε μπορούν να κάνουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν άνοια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το να ξεχνάτε τα ονόματα της στενής οικογένειας και φίλων ή λεπτομέρειες πρόσφατων γεγονότων. Ωστόσο, η άνοια είναι κάτι περισσότερο από απώλεια μνήμης. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει αισθητή βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αίσθησης του χρόνου.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top