Άνοια: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές αυξάνει τον κίνδυνο – Νέα μελέτη

Νέα μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση, που περιέχει αιωρούμενα σωματίδια και τοξικό καπνό από τις πυρκαγιές, με την άνοια.

Είναι επιστημονικά γνωστό ότι η εισπνοή αιρούμενων μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται από όλες τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από τις πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και άνοια.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελείται από ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων που παράγονται από την καύση ξύλου και άλλων οργανικών υλικών. Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από τον καπνό πυρκαγιάς είναι τα λεπτά αιρούμενα σωματίδια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα, παρασύρονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και μπορούν να διεισδύσουν στον οργανισμό μας μέσω της αναπνευστικής οδού κα να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας.

PM2,5: Τα σωματίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια

Οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τα σωματίδια γνωστά ως PM2,5, τα οποία μπορούν να παρακάμψουν την άμυνα του αναπνευστικού μας συστήματος, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος.

Η σωματιδιακή ρύπανση έχει συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια, αλλά δεν είχε διερευνηθεί διεξοδικά εάν συγκεκριμένες πηγές PM2.5 αποτελούν μέρος αυτής της σύνδεσης.

Μια νέα μελέτη  ρίχνει φως στο πώς διαφορετικές πηγές σωματιδιακής ρύπανσης μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου. Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης

Ο καπνός των δασικών πυρκαγιών γίνεται πιο συχνός και πιο έντονος. Οι πυρκαγιές καίνε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους, εκπέμποντας ένα μείγμα σωματιδίων που μπορεί να είναι πιο νευροτοξικά από σωματίδια που προέρχονται από άλλες πηγές, ανέφεραν οι ερευνητές οι οποίοι αξιοποίησαν δεδομένα μεταξύ 1998 και 2018, από 30.000 Αμερικανούς ηλικίας 50 ετών και άνω που ζουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια στην αρχή της μελέτης και οι έλεγχοι διεξήχθησαν κάθε δύο χρόνια για να εντοπιστεί εάν υπήρχαν αλλαγές στην υγεία τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν 188.000 νέες περιπτώσεις άνοιας κάθε χρόνο αποδίδονται στη συνολική έκθεση στα PM2,5 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μόνο ο καπνός της δασικής πυρκαγιάς και οι γεωργικές εκπομπές συνδέονταν με την ασθένεια.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μειωμένη έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς και στις γεωργικές εκπομπές μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ατομικού κινδύνου για άνοια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τις πυρκαγιές απαιτείται παγκόσμια δράση και πολιτική για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής.

Σε ατομικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια ημερών με κακή ποιότητα αέρα, είναι καλύτερο να μένετε στο σπίτι με κλειστά παράθυρά και πόρτες. Αν πρέπει να βγείτε φοράτε μάσκα για να προστατευτείτε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top