Άνοια: Τα προβλήματα όταν οδηγείτε που μπορεί να είναι σύμπτωμα

άνοια
 • Η άνοια επηρεάζει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση.
 • Ένας στους τρεις ανθρώπους με άνοια εξακολουθεί να οδηγεί.
 • Με την πάροδο του χρόνου, η άνοια επιδεινώνεται, καθιστώντας την οδήγηση όλο και πιο επικίνδυνη.
 • Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει σημάδια άνοιας, συμβουλευτείτε γιατρό.

Ως προοδευτική πάθηση, η άνοια τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν πιο αισθητά όσο πιο εξελίσσεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω γνωστικά προβλήματα, ακόμη και οπτικές και σωματικές παρενέργειες.

Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, αυτό μπορεί να εντοπιστεί όταν ένα άτομο οδηγεί. Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι τα άτομα με την πάθηση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη χωρική επίγνωση και τον καθορισμό των χρωμάτων, καθιστώντας την πράξη της οδήγησης πιο δύσκολη.

«Μερικοί άνθρωποι που ζουν με Αλτσχάιμερ ή άλλον τύπο άνοιας μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην ισορροπία ή προβλήματα στην ανάγνωση», λέει η Ένωση Αλτσχάιμερ και προσθέτει:

«Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα να κρίνουν την απόσταση και να προσδιορίσουν το χρώμα ή την αντίθεση, προκαλώντας προβλήματα με την οδήγηση».

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η άνοια στην οδήγηση

Μιλώντας στο Express.co.uk, ο Stewart McGinn -διευθύνων σύμβουλος της Baycroft Care Homes- προειδοποίησε επίσης ότι ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολευτεί με την οδήγηση και το παρκάρισμα.

«Η πάθηση θέτει σημαντικές προκλήσεις στις ικανότητες οδήγησης και στάθμευσης ενός ατόμου. Η γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης, της μειωμένης κρίσης και της μειωμένης διάρκειας προσοχής, μπορεί να κάνει την οδική πλοήγηση όλο και πιο δύσκολη», εξήγησε ο ειδικός και συμπλήρωσε:

«Η λήψη αποφάσεων γίνεται προβληματική, επηρεάζοντας την ικανότητα αντίδρασης σε απροσδόκητες καταστάσεις ή την ικανότητα ορθής κρίσης. Οι μειωμένοι χρόνοι αντίδρασης μπορεί να επηρεάσουν τις αντιδράσεις σε ξαφνικές αλλαγές στις συνθήκες κυκλοφορίας, όπως απροσδόκητο φρενάρισμα ή εκτροπή οχημάτων».

Σημειώνεται ότι η άνοια είναι το όνομα για μια ομάδα συμπτωμάτων που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη παρακμή του εγκεφάλου. Τα πρώιμα σημάδια της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης και αλλαγές προσωπικότητας.

Ωστόσο, καθώς επηρεάζει συχνότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αυτά μπορεί συχνά να εκληφθούν ως φυσιολογικά σημάδια γήρανσης, με την πάθηση να αποκτά για τον λόγο αυτό τη φήμη του «σιωπηλού δολοφόνου».

Συμπτώματα ανάλογα με τον τύπο της άνοιας

Ωστόσο, η διάγνωση της πάθησης δεν σημαίνει ότι το πάσχον άτομο πρέπει να σταματήσει να οδηγεί. Ένας στους τρεις ανθρώπους με άνοια εξακολουθεί να οδηγεί, λέει η Εταιρεία Αλτσχάιμερ, τονίζοντας ωστόσο, ότι με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση διευκρινίζει: «Καθώς η άνοια χειροτερεύει, επηρεάζει ακόμη περισσότερο αυτές τις δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς τελικά δεν θα μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια. Το πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο».

«Οι περισσότεροι οδηγοί με νόσο Αλτσχάιμερ θα πρέπει να σταματήσουν να οδηγούν στο μεσαίο στάδιο. Ορισμένοι τύποι έχουν κάποια πρώιμα συμπτώματα που σημαίνουν ότι ο τερματισμός της οδήγησης μπορεί να πρέπει να γίνει νωρίτερα. Για παράδειγμα, οι οπτικές παραισθήσεις είναι συχνές στην άνοια με σωμάτια Lewy και η παρορμητική συμπεριφορά είναι κοινή στην μετωποκροταφική άνοια», καταλήγει.

Άλλα σημάδια άνοιας, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS, περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια μνήμης
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Δυσκολία εκτέλεσης γνωστών, καθημερινών εργασιών, όπως το να μπερδεύεστ όταν ψωνίζετε
 • Δυσκολία να παρακολουθήσετε μια συζήτηση ή να βρείτε τη σωστή λέξη
 • Η σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
 • Αλλαγές της διάθεσης.

Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζετε σημάδια άνοιας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Παραπομπές

 1. 10 Early Signs and Symptoms of Alzheimer’s and Dementia
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top