Η άνοια μπορεί να εντοπιστεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό έως και 5 χρόνια πριν τη διάγνωση

άνοια και οικονομικά

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα μπορούσαν να είναι πρώιμος δείκτης άνοιας, με συμπτώματα να εμφανίζονται δυνητικά έως και πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τόσο οικονομικά όσο και ιατρικά αρχεία, ανακαλύπτοντας ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με άνοια εμφάνιζαν σημάδια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους πολύ πριν εντοπιστούν τα προβλήματα υγείας τους.

Σχετικό άρθρο: Είναι σύμπτωμα άνοιας ή διαταραχή της μνήμης; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Καθυστέρηση πληρωμών και συσσώρευση χρέους, δύο από τα πρώιμα σημάδια άνοιας

Ερευνητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι τα άτομα που αργότερα διαγνώστηκαν με άνοια είχαν ήδη αρχίσει να καθυστερούν πληρωμές και να αντιμετωπίζουν μείωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας προτού αντιληφθούν τυχόν προβλήματα υγείας.

«Οι βλαβερές οικονομικές επιπτώσεις των αδιάγνωστων διαταραχών μνήμης επιδεινώνουν την ήδη σημαντική οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά κατά τη διάγνωση», ανέφεραν οι ερευνητές και πρόσθεσαν:

«Πέρα από την ευαισθησία σε καθυστερήσεις πληρωμών, το πρώιμο στάδιο  (η νόσος Αλτσχάιμερ και σχετικές διαταραχές) μπορεί να επηρεάσει το άνοιγμα νέων λογαριασμών και τη συσσώρευση χρέους, τη χρήση πιστώσεων ή/και το πιστωτικό μείγμα».

Τα ευρήματά τους απηχούν τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2020 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

Άνοια: 5 απρόσμενα πρώιμα σημάδια που μπορεί να παραβλέψετε, σύμφωνα με νευροψυχολόγο

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις επιπτώσεις της άνοιας στα οικονομικά σας

Το Dementia UK έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα οικονομικής στήριξης για άτομα που αντιμετωπίζουν άνοια καθώς και για τους φροντιστές τους. «Ένα άτομο με άνοια είναι πιθανό να χάσει την ικανότητά του με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζει τι να κάνει σε αυτήν την κατάσταση», τονίζει.

«Όταν σκέφτεστε τη μελλοντική σας φροντίδα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιθυμίες σας με την οικογένεια, τους φίλους και τους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας και να καταγράψετε τι θα θέλατε να συμβεί. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας ένα προκαταρκτικό σχέδιο φροντίδας», συμβουλεύει ακόμη.

Αναλύοντας τις λεπτομέρειες, εξηγεί: «Ένα προκαταρκτικό σχέδιο φροντίδας είναι μια καταγραφή των προτιμήσεών σας σχετικά με τη μελλοντική σας φροντίδα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων σχετικά με ιατρική περίθαλψη και περίθαλψη στο τέλος της ζωής. Μερικές φορές είναι γνωστό ως εκ των προτέρων δήλωση. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά θα βοηθήσει τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη φροντίδα σας να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις απόψεις και τις επιθυμίες σας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του οικογενειακού σχεδιασμού για τα άτομα με άνοια, καταλήγει: «Εάν έχετε άνοια, είναι σημαντικό να κάνετε ένα προκαταρκτικό σχέδιο φροντίδας, επειδή μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να λάβετε αποφάσεις ή να επικοινωνήσετε τις επιθυμίες σας καθώς εξελίσσεται η κατάστασή σας. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε στενά με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους, καθώς και τους επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top