Το λίγο σεξ οδηγεί σε άνοια; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Δεν κάνετε σεξ ή επιδίδεστε ελάχιστα στο… άθλημα; Τότε μπορεί να κινδυνεύετε από άνοια.

 

Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσαν να είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και τελικά για άνοια στους άνδρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Στη μελέτη σχετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Πολιτεία Penna, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης παρακολούθησαν περισσότερους από 800 άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών σε μια περίοδο 12 ετών.

Το συμπέρασμά τους: ότι όσοι ανέφεραν μειωμένη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή κατά την περίοδο των 12 ετών, είχαν επίσης χειρότερες επιδόσεις κατά μέσο όρο σε μια ποικιλία τεστ μνήμης. Εκείνοι για τους οποίους η στυτική δυσλειτουργία ήταν πιο συχνή έτειναν επίσης να έχουν χειρότερη απόδοση στα τεστ μνήμης, όπως και εκείνοι που είδαν τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Οι μειώσεις της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης συνδέθηκαν και οι δύο με την πτώση της μνήμης», γράφουν οι ερευνητές στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού the Gerontologist. «Η μείωση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση».

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ερευνητές είναι αν η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης προκαλεί μείωση της μνήμης, αντίστροφα, ή αν και τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα.  Επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συνδεθούν και τα δύο.

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η κακή ροή αίματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν σακχαρώδη διαβήτη, χαμηλότερα επίπεδα σεξ και μείωση της μνήμης, επισημαίνουν. Η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης μείωσης της ικανοποίησης από τη ζωή, και αυτό, επίσης, έχει συσχετιστεί με αυξανόμενους κινδύνους μείωσης της μνήμης

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια;

Εν τω μεταξύ, ιατροί ερευνητές στις ιατρικές σχολές του Κολούμπια και του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι οι κακές δίαιτες, ειδικά αυτές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, αποτελούν επίσης παράγοντα κινδύνου για μείωση της μνήμης και άνοια.

Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας είναι:

  • η άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος,
  • η διατήρηση του βάρους μας,
  • η κατανάλωση περισσότερων φυσικών τροφών
  • η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών,
  • η διατήρηση μιας ενεργής κοινωνικής ζωής σε μεγάλη ηλικία,
  • η εξάσκηση του εγκεφάλου.
  • ο διαλογισμός.

Επειδή υπάρχει σύνδεση μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και της στυτικής λειτουργίας, οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία ως προειδοποιητικό σημάδι για άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου άνοιας.

Υπάρχει ήδη ένα χάπι για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό που δεν υπάρχει είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια μνήμης. Οπότε οι ειδικοί οφείλουν να δουν το ελάχιστο σεξ ως κύριο δείκτη για άλλα προβλήματα υγείας και να επικεντρωθούν στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της συνολικής ευημερίας, όχι απλά αντιμετωπίζοντας το σύμπτωμα».

Scroll to Top