Άτμισμα και ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των εφήβων

ηλεκτρονικό τσιγάρο και άτμισμα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά και τους πνεύμονες καθώς η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ζητά περαιτέρω έρευνα για το θέμα.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μεταφέρει πολλές ουσίες στο σώμα που είναι δυνητικά επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένων χημικών και άλλων ενώσεων που πιθανότατα δεν είναι γνωστές ή κατανοητές από τον χρήστη», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης επιστημονικών δηλώσεων της AHA, Jason Rose.

«Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη συνδέονται με οξείες αλλαγές σε διάφορα αιμοδυναμικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού», πρόσθεσε.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Περιέχει συστατικά που μπορεί να θέσουν κινδύνους για την υγεία

Ο Rose επεσήμανε την έρευνα που διαπίστωσε ότι υπήρχε «σημαντική συσχέτιση» μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και της ανάπτυξης περιστατικού αναπνευστικής νόσου σε διάστημα δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της χρόνιας βρογχίτιδας, του εμφυσήματος ή του άσθματος. Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι τα συστατικά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο -ακόμα και εκείνα χωρίς νικοτίνη- μπορεί να θέτουν κινδύνους για την υγεία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το προϊόν που χρησιμοποιούν κατ’εξοχήν τα παιδιά γυμνασίου και οι ανήλικοι γενικότερα, επιφέροντας σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά και τους πνεύμονές τους.

«Υπήρξε επίσης έρευνα που δείχνει ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει νικοτίνη, τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδιαίτερα οι αρωματικοί παράγοντες, ενέχουν ανεξάρτητους κινδύνους που σχετίζονται με καρδιακές και πνευμονικές ασθένειες στα ζώα. Οι αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν αποδειχθεί μέσω μελετών in vitro και σε μελέτες ατόμων που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο», συμπλήρωσε ο Rose.

Στη δήλωσή του σημείωσε ότι η βιταμίνη Ε οξική είναι το συστατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το προϊόν ατμίσματος που πιθανότατα προκαλεί νοσηλεία που σχετίζεται με τον πνευμονικό τραυματισμό (EVALI). Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κίνδυνος για τους ανηλίκους από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Επεσήμανε επίσης ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν καπνού μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και ανηλίκων. Ο Rose είπε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό», επειδή υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και των διαταραχών χρήσης ουσιών.

«Επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα συστήματα ατμίσματος υπάρχουν στις ΗΠΑ μόνο εδώ και περίπου 15 χρόνια, δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία, επομένως πρέπει να βασιστούμε σε βραχυπρόθεσμες μελέτες, μοριακά πειράματα και έρευνες σε ζώα για να προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τον πραγματικό κίνδυνο χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων», πρόσθεσε ο ειδικός και κατέληξε:

«Είναι απαραίτητο για εμάς να επεκτείνουμε αυτό το είδος έρευνας αφού η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αυξηθεί εκθετικά, ειδικά στους νέους, πολλοί από τους οποίους μπορεί να μην έχουν κάνει ποτέ χρήση κανονικού τσιγάρου».

Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό: Τί δεν γνωρίζουμε για το κάπνισμα!

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top