Αυξημένα τριγλυκερίδια: Ποιο επικίνδυνο σύνδρομο κρύβουν – 7 τρόποι να τα ρίξετε

τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί να κρύβουν ένα επικίνδυνο σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Πήρατε τις τελευταίες εξετάσεις και τα τριγλυκερίδια ήταν… τσιμπημένα; Μάθετε ποιο σύνδρομο κρύβεται πίσω από τα αυξημένα τριγλυκερίδια και με ποιους τρόπους μπορείτε να τα ρίξετε.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι οι εστέρες της γλυκερόλης (γλυκερίνης) με λιπαρά οξέα. Η βασική φυσιολογική λειτουργία των τριγλυκεριδίων είναι η μεταφορά των λιπιδίων μεταξύ του ήπατος και των περιφερικών ιστών. Το σώμα μας παράγει τριγλυκερίδια ή τα παίρνει από τη διατροφή.

Το σώμα μας χρειάζεται κάποια τριγλυκερίδια. Ωστόσο, τα αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μέχρι πρόσφατα, δεν έδιναν τόσο προσοχή στα τριγλυκερίδια για καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με τα επίπεδα χοληστερόλης LDL και HDL. Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρέπει να μειώσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων εάν είναι υψηλότερα από το κανονικό, ειδικά εάν έχετε καρδιακή νόσο ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή κάπνισμα.

Ποιες είναι οι τιμές των τριγλυκεριδίων

 • Φυσιολογικές τιμές: Κάτω από 150 mg/dL
 • Οριακά αυξημένες: 150-200 mg/dL
 • Αυξημένες: 200-500 mg/dL
 • Πολύ υψηλές τιμές: Πάνω από 500 mg/dL

Πηγή: Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερίνη

αυξημένα τριγλυκερίδια
Το μεταβολικό σύνδρομο έχει μια σειρά από συμπτώματα όπως αυξημένο κοιλιακό λίπος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένες τιμές χοληστερόλης.

Τι κρύβουν τα αυξημένα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα από τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν πολλές πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Επίσης, ο κίνδυνος να αναπτύξετε διαβήτη είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από συμπτώματα που εμφανίζονται μαζί λόγω μιας υποκείμενης πάθησης. Περιλαμβάνει την κοιλιακή παχυσαρκία (αυξημένη περίμετρος μέσης), την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, τη χαμηλή HDL χοληστερόλη – και, ναι, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Τριγλυκερίδια και HDL χοληστερίνη

Τα τριγλυκερίδια και η HDL χοληστερίνη συνδέονται μεταβολικά και συχνά σχετίζονται αντίστροφα: Καθώς τα τριγλυκερίδια αυξάνονται, η HDL μειώνεται και αντίστροφα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα έτσι. Κάποια άτομα ενδέχεται να έχουν «απομονωμένα» αυξημένα τριγλυκερίδια χωρίς χαμηλά επίπεδα HDL, και η έρευνα δείχνει τώρα ότι τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ανεξάρτητα από τις τιμές της HDL χοληστερίνης.

Τι αυξάνει τα τριγλυκερίδια;

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας περιλαμβάνουν:

 • Παχυσαρκία ή το να είστε υπέρβαροι
 • Διαβήτης
 • Κάπνισμα
 • Κατάχρηση αλκοόλ
 • Φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, κορτικοστεροειδή, αντιψυχωσικά, ισοτρετινοΐνη, φάρμακα για λοίμωξη HIV, οιστρογόνα
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Γενετικές διαταραχές

Πώς να μειώσετε τα αυξημένα τριγλυκερίδια

Πολλά από τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια είναι τα ίδια που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε την καρδιά και την υγεία σας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τα υψηλά τριγλυκερίδια. Τι μπορείτε να κάνετε:

 1. Γυμναστείτε
 2. Χάστε βάρος
 3. Αποφεύγετε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
 4. Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ
 5. Διακόψτε το κάπνισμα
 6. Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς
 7. Διαχειριστείτε το άγχος

Πώς θα μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων με φάρμακα

Εάν παίρνετε στατίνες για να μειώσετε την LDL σας, ένα παράπλευρο όφελος είναι και η μείωση των τριγλυκεριδίων. Ανάλογα με τη δόση, οι στατίνες μπορεί να μειώσουν τα τριγλυκερίδια κατά 20%-40%.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια και οι κάψουλες ιχθυελαίου είναι μια άλλη επιλογή μείωσης των τριγλυκεριδίων. Για πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο υψηλής δόσης ωμέγα-3.

Scroll to Top