Χοληστερίνη: Πώς πέφτει χωρίς φάρμακα – 3 εναλλακτικές για τις στατίνες

χοληστερίνη χωρίς φάρμακα και χωρίς στατίνες

Οι στατίνες είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης. Τι γίνεται όμως όταν δεν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε;

Οι κύριες φυσικές λύσεις ως εναλλακτική της χρήσης στατινών για τη μείωση της χοληστερίνης (ή χοληστερόλης, πιο επιστημονικά) περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή, αύξηση του επιπέδου της φυσικής δραστηριότητας και δοκιμή φυσικών συμπληρωμάτων.

1. Διατροφικές αλλαγές για τη μείωση της χοληστερίνης χωρίς στατίνες

Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να συμβάλει στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες φυτικές τροφές όπως οι καρύδες.

Τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες για την αυξημένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά στις γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα την ημέρα (24 γραμμάρια) και στους άνδρες όχι περισσότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια). Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερο από αυτό, περίπου 68 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως.

Ένα παράδειγμα προγράμματος υγιεινής διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά από μια τυπική δυτική δίαιτα.

Μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων HDL-καλής χοληστερόλης, ενώ μειώνει τον τύπο της LDL-κακής χοληστερόλης που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Μια υγιεινή για την καρδιά μεσογειακή διατροφή περιορίζει την προσθήκη ζάχαρης, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα δημητριακά και τρόφιμα.

Γεγονός είναι ότι οι συστάσεις πίσω από τη διατροφή και τη χοληστερόλη φαίνεται να αλλάζουν συχνά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση τόσο στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη όσο και στους γιατρούς. Η ουσία είναι ότι εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πιθανώς καλή ιδέα να μην τρώτε τακτικά μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

2. Σωματική δραστηριότητα για τη μείωση της χοληστερίνης

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης.

Η αερόβια άσκηση χαμηλής και μέτριας έντασης (το είδος που σας κάνει να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από την άσκηση) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της LDL-κακής χοληστερόλης. Είναι το είδος της χοληστερόλης που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Φυσικά βότανα και συμπληρώματα διατροφής

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) και η μαγιά κόκκινου ρυζιού είναι δημοφιλή φυσικά συμπληρώματα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η μαγιά κόκκινου ρυζιού που περιέχει μονακολίνη Κ απαγορεύεται από τον FDA επειδή είναι χημικά πανομοιότυπη με τη λοβαστατίνη, ένα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με στατίνες.

Τα συμπληρώματα που περιέχουν φυτικές ίνες με τη μορφή ψυλλίου είναι μεταξύ άλλων δημοφιλών φυσικών εναλλακτικών ουσιών αντί των στατινών για υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση περίπου 5 γραμμαρίων ψυλλίου δύο φορές την ημέρα προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στη συνολική και LDL χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Συμπέρασμα

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, αλλά μπορεί να συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες και κινδύνους.

Οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τις στατίνες περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής παρόμοια με μια μεσογειακή διατροφή, την τακτική σωματική δραστηριότητα και την εξέταση άλλων πιο φυσικών εναλλακτικών όπως η νιασίνη.

Εάν έχετε δυσανεξία στις στατίνες, αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας χωρίς αυτές, μπορεί να είστε χρειάζεστε φάρμακα που δεν περιέχουν στατίνες για τη χοληστερίνη.

Όμως, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να κάνετε τακτικές εξετάσεις χοληστερόλης για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για εσάς.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top