Τι συμβαίνει όταν το μαγνήσιο είναι χαμηλό στο σώμα; 8 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ζωτικό μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες μέσα στο σώμα.

Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά, μια κατάσταση γνωστή ως υπομαγνησιαιμία, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν διαφορετικά συστήματα.

Πόσο μαγνήσιο χρειάζονται καθημερινά άνδρες και γυναίκες

Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 400-420 mg μαγνησίου καθημερινά, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 310-320 mg αυτού του απαραίτητου μετάλλου καθημερινά. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 350-360 mg καθημερινά και 310-320 mg από αυτό κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

Εάν η διατροφή σας έχει λιγότερο από 300 mg μαγνησίου, είναι πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα.

8 συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου

  1. Συχνές μυϊκές κράμπες και σπασμοί
  2. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  3. Άγχος, κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις
  4. Κατάγματα των οστών
  5. Κόπωση
  6. Διαταραχές ύπνου
  7. Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη
  8. Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης

1. Μυϊκές κράμπες και σπασμοί συμβαίνουν συχνά

Μία από τις κύριες λειτουργίες του μαγνησίου είναι ο ρόλος του στη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση. Τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να διαταράξουν αυτή την ισορροπία, οδηγώντας σε μυϊκές κράμπες, σπασμούς και γενική αδυναμία.

Αυτά τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα αισθητά στους σκελετικούς μύες και μπορεί να επηρεάσουν διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και της κοιλιάς. Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, όπου τα άτομα αισθάνονται περίεργα στα πόδια τους, και συχνά ανακουφίζονται από την κίνηση.

2. Μπορεί να παρουσιάσετε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που ελέγχουν τη σύσπαση της καρδιάς και μια ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, το μαγνήσιο εμπλέκεται στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να συμβάλλουν στην υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Έρευνες υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης μαγνησίου και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

3. Το άγχος, η κατάθλιψη, οι επιληπτικές κρίσεις γίνονται συχνό φαινόμενο

Το νευρικό σύστημα βασίζεται στο μαγνήσιο για τη σωστή λειτουργία του και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να εκδηλωθούν σε διάφορα νευρολογικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και υποστηρίζει τη συνολική σταθερότητα του νευρικού συστήματος. Κατά συνέπεια, μια ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να συμβάλει σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

4. Τα κατάγματα των οστών γίνονται κοινά

Το μαγνήσιο συνδέεται περίπλοκα με την υγεία των οστών, σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την οστική πυκνότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου και όταν τα επίπεδα είναι ανεπαρκή, το ασβέστιο μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στον σχηματισμό οστών. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να τα κάνει πιο ευαίσθητα σε κατάγματα.

5. Κουράζεστε εύκολα

Το μαγνήσιο εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), του πρωτογενούς ενεργειακού αποθέματος του σώματος. Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά, η αποτελεσματικότητα της παραγωγής ATP μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε κόπωση και αδυναμία. Τα άτομα με ανεπάρκεια μαγνησίου συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι και νωθροί ακόμα και μετά από επαρκή ανάπαυση.

6. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε σωστά

Το μαγνήσιο εμπλέκεται στη ρύθμιση διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το στρες και τον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να συμβάλουν σε μια ανισορροπία στις ορμόνες του στρες, οδηγώντας σε αυξημένα συναισθήματα άγχους και έντασης. Επιπρόσθετα, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης καθοριστικής σημασίας για τη ρύθμιση του ύπνου, οδηγώντας δυνητικά σε αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου.

7. Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στις έγκυες γυναίκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, του πρόωρου τοκετού και των αναπτυξιακών προβλημάτων στο νεογέννητο. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

8. Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της ινσουλίνης και τα χαμηλά επίπεδα έχουν συσχετιστεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και όταν το σώμα ανταποκρίνεται λιγότερο στην ινσουλίνη, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων μαγνησίου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη ή τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη.

Πλούσιες πηγές μαγνησίου

Οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι απαραίτητες για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, της παραγωγής ενέργειας και της υγείας των οστών. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή, παρέχοντας πάνω από 150 mg ανά φλιτζάνι. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, οι σπόροι κολοκύθας και οι ηλιόσποροι είναι επίσης σνακ με μαγνήσιο.

Όσπρια όπως τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές προσφέρουν μια σημαντική ενίσχυση μαγνησίου, ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και η κινόα συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς και η μαύρη σοκολάτα, είναι πρόσθετες πηγές, καθιστώντας εύκολη την ενσωμάτωση του μαγνησίου σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Λόγοι για τους οποίους το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει μαγνήσιο

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου. Η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου ή φωσφόρου, που βρίσκεται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του μαγνησίου. Καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn, που επηρεάζουν την πεπτική οδό, μπορεί επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου.

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων ή τα διουρητικά, μπορούν κι αυτά να μειώσουν την απορρόφηση του μαγνησίου. Επιπλέον, η γήρανση συχνά συσχετίζεται με μειωμένη αποτελεσματικότητα απορρόφησης μαγνησίου. Μια δίαιτα χαμηλή σε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο συμβάλλει περαιτέρω στην ανεπάρκεια.

Τι συμβαίνει όταν η ανεπάρκεια μαγνησίου δεν αντιμετωπίζεται;

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές που επηρεάζουν τις θεμελιώδεις λειτουργίες του σώματος. Μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζοντας τον καρδιακό ρυθμό και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Νευρολογικά θέματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι ημικρανίες έχουν επίσης συνδεθεί με ανεπάρκεια μαγνησίου.

Επιπλέον, το ανεπαρκές μαγνήσιο μπορεί να εμποδίσει την υγεία των οστών, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας μαγνησίου μέσω διατροφικών αλλαγών ή συμπληρωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών και τη διατήρηση της συνολικής ευημερίας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top