Χειραψία: 3+1 πράγματα που δείχνει για την υγεία σας – Ανάμεσά τους και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

χειραψία

Η κακή δύναμη λαβής, όπως υποδεικνύεται από μια χειραψία, μπορεί να σημαίνει ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια σειρά επικίνδυνων καταστάσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αν και είναι, φυσικά, αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο καιρό θα ζήσει κάποιος, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν και να αυξήσουν το προβλεπόμενο προσδόκιμο ζωής. Το οικογενειακό ιστορικό ασθένειας, η διατροφή, οι συνήθειες άσκησης και το αν έχετε οποιεσδήποτε παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να παίξουν ρόλο στο πόσο θα ζήσετε.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ένα απλό τεστ στα χέρια σας θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει αν θα ζήσετε μεγάλη ζωή. Σύμφωνα με μελέτες, μια χειραψία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος δείκτης υγείας, καθώς η αδύναμη λαβή των χεριών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας για καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και ακόμη και άνοια, λένε οι επιστήμονες. Τι ακριβώς λέει όμως η έρευνα; Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers το 2023, διαπίστωσε ότι η μειωμένη δύναμη λαβής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Σε ηλικιωμένους ασθενείς με υπέρταση, η δύναμη της λαβής και οι συννοσηρότητες συσχετίστηκαν με θάνατο από κάθε αιτία και υπήρχε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της δύναμης λαβής και των συννοσηροτήτων. Η υψηλότερη δύναμη λαβής συσχετίστηκε με λιγότερους θανάτους σε ασθενείς με τρεις ή περισσότερες συννοσηρότητες, υποδηλώνοντας ότι η λειτουργική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των συννοσηροτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η μελέτη.

Και μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, επικεντρώθηκε σε περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι αναπτύσσουν μειωμένη δύναμη λαβής στη μέση ηλικία έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο.

«Η χαμηλή μυϊκή δύναμη στους εφήβους είναι ένας αναδυόμενος παράγοντας κινδύνου για κύριες αιτίες θανάτου στη νεαρή ενήλικη ζωή, όπως η αυτοκτονία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», σημείωσαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Τα 3 στοιχεία υγείας που μπορεί να δείξει μία χειραψία

  1. Καρδιά
  2. Κατάθλιψη
  3. Άνοια

1. Καρδιά

Εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη δύναμη λαβής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι μια αδύναμη χειραψία θα μπορούσε να είναι σημάδι μεγαλύτερου κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλή δύναμη λαβής είχαν πιο αδύναμες καρδιές που ήταν λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα σε όλο το σώμα. Η χαμηλή δύναμη λαβής των χεριών συσχετίστηκε επίσης με τη διευρυμένη, κατεστραμμένη καρδιά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η καλύτερη δύναμη λαβής των χεριών σχετίζεται με την υγιέστερη δομή και λειτουργία της καρδιάς», σχολίασε ο καθηγητής Steffen Petersen, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας από το Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey της Queen Mary, και πρόσθεσε:

«Η δύναμη της λαβής είναι ένα φθηνό και εύκολο στην εφαρμογή μέτρο και θα μπορούσε να γίνει ένας εύκολος τρόπος εντοπισμού ατόμων υψηλού κινδύνου καρδιακών παθήσεων και πρόληψης σημαντικών γεγονότων που αλλάζουν τη ζωή, όπως τα καρδιακά επεισόδια».

2. Κατάθλιψη

Έρευνα από το 2023 βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της δύναμης των χεριών και της κατάθλιψης. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders και περιελάμβανε περισσότερους από 51.000 συμμετέχοντες ανέφερε:

«Η χαμηλότερη δύναμη λαβής συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης. Η πρώιμη αξιολόγηση της δύναμης της λαβής μπορεί να εντοπίσει πληθυσμούς σε κίνδυνο για κατάθλιψη μεταξύ των μεσαίων και μεγαλύτερων ηλικιωμένων ενήλικες».

3. Άνοια

Η δύναμη της χειραψίας σας μπορεί επίσης να είναι σημάδι άνοιας. Μια ανασκόπηση 15 μελετών, που βρέθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, έδειξε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της πάθησης.

«Η χαμηλότερη δύναμη λαβής σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας παρά τον υποτύπο της άνοιας. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τα άτομα με κακή λαβή και να εντοπίζουμε έγκαιρα τη γνωστική δυσλειτουργία», ανέφερε η εργασία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top