Covid-19: Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται αλλά δεν απειλεί – Μειώθηκαν νοσηλείες και θάνατοι

covid - 19

Μεγάλη είναι η διασπορά της covid-19 στην κοινότητα, αλλά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ καταγράφουν ρεκόρ υποχώρησης. Ποια είναι τα όπλα που πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε.

Έξαρση κρουσμάτων covid-19 στην κοινότητα καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων δεν τον γνωρίζουμε, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται. Ωστόσο η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα ότι έχουμε δει σε προηγούμενα κύματα κορονοϊού. Το αισιόδοξο είναι ότι οι σκληροί δείκτες, θάνατοι και διασωληνώσεις παραμένουν σχετικά σταθεροί.

Χθες καταγράφηκε θετικό ρεκόρ νοσηλειών με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία σε ΜΕΘ νοσηλευόταν 18 ασθενείς, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο σε ΜΕΘ νοσηλευόταν 120 ασθενείς.

Τι έχει αλλάξει – Τα όπλα αποκτήσαμε

Ο SARS-CoV-2, μας υπενθυμίζει ότι είναι αναμεσά μας. Δεν είναι όμως ίδιος με πριν ένα χρόνο. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τρεις παραλλαγές ενδιαφέροντος (XBB.1.5, XBB.1.16 και EG.5) και επτά παραλλαγές χαρακτηρίζονται υπό επιτήρηση (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 και XBB.2.3).

Τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής Eris, που κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι άλλων όπως ανέφερε στο oloygeia.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είναι ήπια, όπως:

  • καταρροή,
  • πονοκέφαλος,
  • κόπωση,
  • πονόλαιμος,
  • πυρετός.
  • Κλινικά, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Σήμερα, έχουμε ισχυρά όπλα έναντι της Covid-19. Εμβολιασμός ή μόλυνση ή και τα δύο παρέχουν ανοσία και τα αντιικά προλαμβάνουν τη βαριά νόσηση. Αυτά έχουν βοηθήσει να μειωθούν οι σκληροί δείκτες. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντοπίζει καλύτερα τον κίνδυνο, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια όπου σχεδόν όλοι έχουμε κάποια ανοσία έναντι της Covid-19.

Ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος λόγω της προηγούμενης ανοσίας μας, αλλά η Covid – 19 είναι ακόμα επικίνδυνη, ειδικά για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με ειδικούς θα ήταν παράξενο να εξαφανιστεί και να μην προκαλεί νοσηλείες και θανάτους. Οι ασθενείς που καταλήγουν σύμφωνα με την κ. Παγώνη είναι κυρίως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι θα πρέπει να προφυλαχθούμε όπως κάνουμε με την γρίπη. Ο εμβολιασμός ξεκινά πριν την έξαρση και αυτό θα πρέπει να γίνει και με την Covid , καθώς το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα. Και επειδή ο ιός μεταλλάσσεται ίσως κάθε χρόνο χρειαστεί να επικαιροποιούμε τα εμβόλια.

Τρία εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα φέτος. Δύο είναι εμβόλια mRNA, από την Pfizer και τη Moderna, και ένα τρίτο εμβόλιο υπομονάδας πρωτεΐνης από τη Novavax. Θ στοχεύουν στις υποπαραλλαλγές XBB που ανήκουν στην οικογένεια της Omicron.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εστιάζει στην τήρηση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού για την προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου. Οι χώρες θα πρέπει να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους για να εντοπίσουν ομάδες-στόχους και να διεξάγουν έγκαιρες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Επίσης να ξαναθυμηθούμε τα μέτρα προστασίας. Μάσκες, όπου υπάρχει συνωστισμός ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και αντισηπτικά.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτρέπουν τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από την Covid-19, να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας. Ο οργανισμός δεν κάνει μια ευρεία σύσταση σε όλους να υιοθετήσουν μάσκες. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι νοσηλείες φτάσουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Ο ΠΟΥ προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις συστάσεις, και ειδικότερα να ενισχύσουν την επιτήρηση, την αλληλουχία και την αναφορά, ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, παραμένει ο κίνδυνος να εμφανιστεί μια νέα, πιο επικίνδυνη παραλλαγή, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περίπου 770 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 6,9 εκατομμύρια θάνατοι.

 

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top