Covid-19: Έχει ανοίξει η συζήτηση για την εκ νέου χρήση μάσκας προστασίας

covid-19

Τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας στην αύξηση και τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή, νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.

Οι παραλλαγές Eris και ΒΑ.2.86, παρακολουθούνται προσεκτικά από τον ΠΟΥ. Η τελευταία μάλιστα φέρει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αλλά μέχρι στιγμής έχει ανιχνευθεί σε μικρό αριθμό ανθρώπων.

Οι ειδικοί, ανησυχούν καθώς με το τέλος του καλοκαιριού πιθανόν να έχουμε νέο κύμα covid-19 και υπογραμμίζουν συνέχεια ότι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Είναι πιο επικίνδυνο να μολυνθείτε τώρα από ό,τι πριν από έναν ή δύο μήνες, πιθανώς δύο φορές πιο επικίνδυνο, αναφέρουν οι ειδικοί των CDC.

Η συζήτηση για τη χρήση μάσκας έχει ανοίξει, αν και προς το παρόν περιορίζεται στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτρέπουν τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από την Covid-19, να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας. Ο οργανισμός δεν κάνει μια ευρεία σύσταση σε όλους να υιοθετήσουν μάσκες. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι νοσηλείες φτάσουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Ωστόσο, ορισμένα σχολεία επαναφέρουν αυτό το μέτρο μετά την εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων τον Αύγουστο. Οι παιδίατροι στις ΗΠΑ βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τη Σχολική Υγεία, η πλειονότητα των μαθητών δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες και θα πρέπει αντ ‘αυτού να χρησιμοποιούν τα γνωστά μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του στόματος όταν βήχουν και την παραμονή στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα CDC, περισσότερο από το 81% των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο αριθμός θανάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών είναι 97 φορές υψηλότερος από τον αριθμό θανάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-29 ετών.

Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας ενός ατόμου από την Covid-19 αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων που έχει

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από Covid-19, είναι καιρός να ξαναθυμηθείτε τις μάσκες και μάλιστα τις μάσκες υψηλής προστασίας, N95, που είναι πιο αποτελεσματικές,  τονίζουν οι ειδικοί. Συστήνουν τη χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους και όπου έχει συγχρωτισμό.

Ποιοι είναι οι τρόποι να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού;

Οι τρόποι είναι γνωστοί: Μάσκα και εμβολιασμός. Το θέμα είναι να πειστούν ξανά οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. Τονίζουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού και να τον εμποδίσουμε να μολύνει τους ανθρώπους.

Μπλοκάρουμε τη μετάδοσή του, αν φοράμε μάσκα, αν εμβολιαζόμαστε, αν κρατάμε τις κατάλληλες αποστάσεις.

Αν και ορισμένα ιατρικά γραφεία και νοσοκομεία έχουν σταδιακά μειώσει τις απαιτήσεις κάλυψης, μια ομάδα γιατρών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine ότι οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να διατηρήσουν τη μάσκα — ακόμα κι αν ο ευρύτερος πληθυσμός δεν το κάνει.

Το επόμενο βήμα είναι ο εμβολιασμός

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου, επομένως η συλλογική ανοσία είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από έξι μήνες. Αλλά τα αντισώματα κατά της Covid-19 μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και πολλοί άνθρωποι πρέπει να ανανεώσουν τα εμβόλια.

Μόνο το 17% περίπου των Αμερικανών που ανήκουν σε κατηγορίες ευπαθών ομάδων έλαβε τα δισθενή εμβόλια το περασμένο φθινόπωρο, την τελευταία φορά που ενημερώθηκαν οι εμβολιασμοί. Το Σεπτέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ νέα επικαιροποιημένα εμβόλιο.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Δρ. Πίτερ Τσιν-Χονγ, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο αν είστε άνω των 65 ετών ή είστε ανοσοκατεσταλμένοι, δεν έχετε νοσήσει πρόσφατα και δεν έχετε εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου θα πρέπει τώρα να το κάνετε και να μην περιμένετε τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Τρία εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα φέτος. Δύο είναι εμβόλια mRNA, από την Pfizer και τη Moderna, και ένα τρίτο εμβόλιο υπομονάδας πρωτεΐνης από τη Novavax. Θ στοχεύουν στις υποπαραλλαλγές XBB που ανήκουν στην οικογένεια της Omicron.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εστιάζει στην τήρηση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού για την προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου. Οι χώρες θα πρέπει να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους για να εντοπίσουν ομάδες-στόχους και να διεξάγουν έγκαιρες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Επιπλέον, κρίνονται απαραίτητες επικοινωνιακές εκστρατείες προς το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για την προσέγγιση ομάδων υψηλού κινδύνου και την ενημέρωσή τους για τη σημασία του εμβολιασμού.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top