Δεξιόχειρες και αριστερόχειρες: Ποιοι είναι περισσότερο ευφυείς και ποιοι έχουν προδιάθεση για ψυχική νόσο

αριστερόχειρες

Οι δεξιόχειρες κυριαρχούν στον κόσμο, και έτσι είναι από την εποχή του λίθου. Πώς το ξέρουμε; Οι ερευνητές το κατάλαβαν μετρώντας τα οστά των χεριών σε αρχαίους σκελετούς και εξετάζοντας τα σχέδια της φθοράς σε προϊστορικά εργαλεία.

Στις δυτικές χώρες, οι αριστερόχειρες αποτελούν μόνο το 10% περίπου του πληθυσμού. Οι άνθρωποι που προτιμούν διαφορετικά χέρια για διαφορετικές εργασίες (μικτοί) ή που χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια με την ίδια ικανότητα (αμφιδέξιοι) είναι σπάνιοι.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι το χέρι που θα καταλήξει να χρησιμοποιεί κάποιος ως βασικό διαμορφώνεται εν μέρει από τα γονίδια. Αλλά μόλις το 2019 εντόπισαν διαφορές σε μέρη του DNA αριστερόχειρων και δεξιόχειρων.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το χέρι που χρησιμοποιούμε περισσότερο δείχνει πολλά για την υγεία και την προσωπικότητά μας.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε επίσης σαρώσεις εγκεφάλου 9.000 Βρετανών, διαπίστωσε ότι στους αριστερόχειρες, τα μέρη της δεξιάς και της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα λειτουργούν σε καλύτερό συνδυασμό. Το κατά πόσο αυτό κάνει τους αριστερόχειρες πιο καλούς ομιλητές δεν έχει διερευνηθεί ακόμη.

Τα έμβρυα αρχίζουν να κινούν τα χέρια τους γύρω στις 9-10 εβδομάδες. Στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, τα μωρά δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στο πιπίλισμα του ενός αντίχειρα έναντι του άλλου. Οπότε το αν θα καταλήξετε δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας έχει διαμορφωθεί πιθανώς πριν τη γέννηση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί στην ανάπτυξη λένε ότι οι γονείς πιθανότατα δεν θα έχουν καλή αίσθηση του κυρίαρχου χεριού του παιδιού τους μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 ετών. Πολλά παιδιά συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια για διαφορετικές εργασίες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Μικτά κυρίαρχα χέρια

Μελέτες δείχνουν ότι οι μη δεξιόχειρες μαθητές είναι πολύ πιο πιθανό να δυσκολεύονται στο σχολείο και να έχουν συμπτώματα ΔΕΠΥ. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν μικτά κυρίαρχα χέρια ή είναι αμφιδέξιοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αλλάζουν συνεχώς κυρίαρχο χέρι έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δυσλεξία.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί, αλλά υποψιάζονται ότι το να έχεις ένα ασυνεπές κυρίαρχο χέρι μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το σταθερό αριστερό κυρίαρχο χέρι.

Είναι ανώτεροι πνευματικά οι αριστερόχειρες;

Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει τους μύες στην αριστερή πλευρά του σώματος και οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τις μουσικές και χωρικές ικανότητες. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι αριστερόχειρες κατέχουν συχνά μεγαλύτερο μερίδιο στα δημιουργικά επαγγέλματα.

Η γραφή με καθρέφτη, όπου τα γράμματα αντιστρέφονται και γράφονται ανάποδα, γίνεται σχεδόν πάντα με το αριστερό χέρι. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αριστερόχειρα παιδιά βαθμολογούνται υψηλότερα στον λεκτικό συλλογισμό ή είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε προγράμματα με χαρίσματα.

Αριστερόχειρες και δεξιόχειρες: Ηλικία και αθλητισμός

Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα με δεξιόχειρες ηλικιωμένους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα βασίζονταν όλο και λιγότερο στο κυρίαρχο χέρι τους όσο μεγάλωναν. Καθώς τα δεξιά τους χέρια γίνονταν πιο αργά και ασταθή καθώς μεγάλωναν, οι ηλικιωμένοι χειρίζονταν κάποιες από τις εργασίες εξίσου καλά με το αριστερό τους χέρι. Αλλά όλοι έβλεπαν τους εαυτούς τους ως δεξιόχειρες.

Οι αριστερόχειρες από την άλλη φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα σε αθλήματα όπως η πυγμαχία ή η ξιφασκία, όπου μπορεί να εκπλήξουν τους αντιπάλους που είναι συνήθως δεξιόχειρες.

Διαταραχές του εγκεφάλου

Υπάρχει μια καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι ως κυρίαρχο και των ψυχικών καταστάσεων όπως η σχιζοφρένεια, που μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις και εξασθενημένη σκέψη.

Μια μεγάλη πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο κυρίαρχο χέρι και πόσο πιθανό είναι να έχετε εναλλαγές διάθεσης, ανησυχία και νευρωτισμό, έναν τύπο προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από άγχος και φόβο που μερικές φορές μπορεί να μετατραπεί σε ψυχική διαταραχή.

Άνθρωποι εναντίον πιθήκων

Δεν είμαστε τα μόνα ζώα με χαρακτηριστικό τα κυρίαρχα χέρια. Ερευνητές που παρακολουθούσαν άγριους χιμπατζήδες διαπίστωσαν ότι προτιμούν το αριστερό τους χέρι δύο φορές πιο συχνά όταν ψαρεύουν τερμίτες. Και το ίδιο ίσχυε σε μεγάλο βαθμό για τους χιμπατζήδες που μεγάλωσαν σε αιχμαλωσία.

Αλλά τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά για το σπάσιμο των καρυδιών. Για αυτή την εργασία, η οποία απαιτεί καθαρή δύναμη αντί για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τα έντομα, οι άγριοι χιμπατζήδες ήταν πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα δεξιά τους χέρια.

Αναγκαστική δεξιοχειρία

Πολιτιστικές προκαταλήψεις κατά των αριστερόχειρων υπήρχαν σε όλη την ιστορία. Στο Μεσαίωνα, ο διάβολος πίστευαν ότι ήταν αριστερόχειρας. Στην Ιαπωνία, την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, το ποσοστό των αριστερόχειρων είναι πολύ μικρότερο από ό,τι στη Δύση. Αμερικανοί δάσκαλοι και γιατροί στις αρχές του 1900 πίστευαν ότι οι αριστερόχειρες ήταν πιο επιρρεπείς σε ψυχικές διαταραχές και πίεζαν τους μαθητές να αλλάξουν χέρια.

Διάσημοι αριστερόχειρες

Τέσσερις από τους έξι πιο πρόσφατους προέδρους των ΗΠΑ ήταν αριστερόχειρες: ο Ronald Reagan, ο George H.W. Bush, o Bill Clinton, και ο Barack Obama. Στη λίστα με τους αριστερόχειρες περιλαμβάνονται και διάσημοι σταρ όπως η Oprah Winfrey, ο Bill Gates, ο Tom Cruise, ο Paul McCartney, ο βασιλιάς Κάρολος και ο γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top