Γιατί πρήζονται τα χέρια σας όταν περπατάτε ή τρέχετε – Τι να κάνετε

χέρια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα χέρια σας μπορεί να διογκωθούν κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει αυτό το φαινόμενο με τόση ακρίβεια όσο θα ελπίζαμε, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πρήξιμο σε κατά τα άλλα υγιή άτομα που ασκούνται.

Τα δάχτυλα αλλάζουν μέγεθος κατά τη διάρκεια της ημέρας

Είναι φυσιολογικό τα δάχτυλά σας να αλλάζουν μέγεθος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες έχουν σημειώσει ότι τα χέρια μας πρήζονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι αυτό το πρήξιμο υποχωρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι το απόγευμα, τα χέρια μας έχουν επιστρέψει στο κανονικό τους μέγεθος.

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε πρησμένα δάχτυλα μετά τις πρωινές διαδρομές παρά τις απογευματινές ή βραδινές.

Ο ζεστός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο

Μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στη θερμότητα είναι η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματός μας. Αυτό μας βοηθά να δροσιστούμε, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρήξιμο, καθώς υπάρχει περισσότερο υγρό πιο κοντά στο δέρμα.

Το υγρό μπορεί να φύγει από τα αιμοφόρα αγγεία και να λιμνάσει στους ιστούς του σώματος, κάτι που είναι καλό -η φυσιολογική κίνηση του σώματός μας τείνει να απομακρύνει τη λέμφο με μασάζ. Αλλά όταν τρέχουμε ή περπατάμε, μπορεί να μπαίνει περισσότερο υγρό στα χέρια μας από αυτό που φεύγει, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε με πρησμένα δάχτυλα.

Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος

Όπως η θερμική απόκριση αυξάνει τη ροή του αίματος, το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση. Ακόμη και σε καιρό που δεν είναι πολύ ζεστός, η αύξηση της ροής του αίματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο περισσότερων υγρών στα χέρια και τα δάχτυλα.

Η αιώρηση των χεριών μας που συμβαίνει όταν τρέχουμε ή περπατάμε μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Αυτό και η βαρύτητα συμβάλλουν στην κίνηση του υγρού προς τα χέρια μας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν την πορεία του προς τα πίσω.

Οι ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι ένας παράγοντας

Οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας συγκρατεί τα υγρά. Εάν πίνετε άφθονο νερό αλλά δεν λαμβάνετε αρκετό νάτριο -μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή εάν είναι σοβαρή- μπορεί να εμφανίσετε πρήξιμο στα χέρια.

Αυτό οδήγησε ορισμένους δρομείς και γιατρούς στο συμπέρασμα ότι οι ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσουν στο συνηθισμένο πρήξιμο των δακτύλων.

Άλλα ιατρικά θέματα

Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν πρησμένα χέρια ή δάχτυλα. Μια αλλεργική αντίδραση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει οίδημα. Το πρήξιμο είναι επίσης σύμπτωμα ορισμένων τύπων ηπατικής και καρδιακής νόσου, μεταξύ άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Εάν το πρήξιμο είναι σοβαρό ή εάν το παρατηρείτε συχνά, μπορεί να πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να μάθετε εάν έχετε μια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία.

Τι να κάνετε για τα πρησμένα δάχτυλα μετά από τρέξιμο ή πεζοπορία

«Η θεραπεία των πρησμένων χεριών είναι η παρατήρηση και ο καθησυχασμός. Μόλις το υποκινητικό συμβάν -είτε πρόκειται για πεζοπορία, τρέξιμο ή περπάτημα- διακοπεί, το πρήξιμο του χεριού υποχωρεί αυτόματα», γράφει ένας δερματολόγος.

Το πρήξιμο που προκαλείται από την άσκηση τείνει να μειώνεται σημαντικά μέσα σε μία έως δύο ώρες και συνήθως θα έχει εξαφανιστεί εντελώς την επόμενη μέρα. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα -αλλά επειδή μπορεί να είναι άβολο, γι’ αυτό έχουμε μερικές συμβουλές. Μπορείτε να κάνετε αυτά κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση:

  • Κρατήστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και κάντε μασάζ στα δάχτυλα από την άκρη του δακτύλου μέχρι την παλάμη.
  • Μετακινήστε τα χέρια, κάνοντας επανειλημμένα μια γροθιά ή κουνώντας τα δάχτυλα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν περιορίζει τη ροή του αίματος προς και από τα χέρια σας. Σκεφτείτε να χαλαρώσετε το ρολόι σας ή να προσαρμόσετε τους ιμάντες του σακιδίου σας εάν τρέχετε ή κάνετε πεζοπορί.

Πώς να αποτρέψετε το πρήξιμο των δακτύλων σας όταν τρέχετε ή περπατάτε

Για να αποτρέψετε το πρήξιμο των χεριών ή τουλάχιστον να το κάνετε λιγότερο δυσάρεστο:

  • Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια σας (και οτιδήποτε άλλο φοράτε στα χέρια σας, όπως βραχιόλια ή ρολόγια) πριν τρέξετε. Εάν είστε το είδος του ατόμου που δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι χωρίς τη βέρα του γάμου σας, σκεφτείτε ένα δαχτυλίδι σιλικόνης για όταν ασκείστε.
  • Εάν φοράτε ένα ρολόι για να μετράτε την ώρα ή να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές σας, προσαρμόστε το ώστε να είναι πιο χαλαρό.
  • Σκεφτείτε την ώρα της ημέρας που τρέχετε. Τα βράδια μπορεί να είναι καλύτερα, καθώς ο καιρός είναι πιο δροσερός και δεν έχετε ήδη το πρήξιμο που αναφέραμε παραπάνω.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι και θυμηθείτε τους ηλεκτρολύτες σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μαζί σας ένα ρόφημα ή δισκία ηλεκτρολυτών, ή απλά να έχετε αλμυρά σνακ όλη την ημέρα εκτός από νερό.

Με βάση αυτά, εάν το πρήξιμο των δακτύλων σας είναι απλώς το φυσιολογικό που προκαλείται από την άσκηση -και όχι αποτέλεσμα μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης- τότε μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι είναι συχνό και θα μειωθεί μετά την προπόνησή σας.

Εάν φοράτε σακίδιο ή ζώνη τρεξίματος, σκεφτείτε να έχετε ένα καραμπίνερ για να μεταφέρετε τα δαχτυλίδια σας σε περίπτωση που ξεχάσετε να τα αφήσετε στο σπίτι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top