Δυσανεξία στη γλουτένη: 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

δυσανεξία στη γλουτένη

Ενώ η ευαισθητοποίηση για τη δυσανεξία στη γλουτένη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού που έχουν την πάθηση δεν έχουν διαγνωστεί -κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Celiac UK.

Μια ακαδημαϊκή μελέτη έδειξε τους κινδύνους της μη θεραπευτικής αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης -ο επιστημονικός όρος για τη δυσανεξία στη γλουτένη- υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

«Οι ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη που παραμένουν χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν από διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν οστεοπόρωση, στειρότητα, λέμφωμα και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η θυρεοειδίτιδα», δήλωσε ο Δρ. Gonul Caltepe του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs, συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο National Center for Biotechnology Information.

«Η θεραπεία με δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει τις περισσότερες από αυτές τις επιπλοκές. Αυτό αυξάνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της νόσου, ειδικά σε άτομα με σιωπηλή κοιλιοκάκη», αναφέρει ακόμη και επιστήμονας και προσθέτει:

«Είναι αδύνατο να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί ασθενείς χωρίς έλεγχο. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι παρά το βελτιωμένο ποσοστό αναγνώρισης και διάγνωσης εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς που δεν έχουν διαγνωστεί. Θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση, ειδικά για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών».

Τι είναι η κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του σώματος, όταν ο ασθενής καταναλώνει γλουτένη. Αυτό βλάπτει το έντερο (λεπτό έντερο) και έτσι το σώμα δεν μπορεί να λάβει σωστά θρεπτικά συστατικά, αναφέρει το NHS.

Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Προκαλείται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη γλουτένη, η οποία είναι μια διατροφική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε τρεις τύπους δημητριακών: το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Τα κυριότερα συμπτώματα της κοιλιοκάκης – δυσανεξία στη γλουτένη

  1. διάρροια
  2. στομαχόπονοι
  3. φούσκωμα και μετεωρισμός
  4. δυσπεψία
  5. δυσκοιλιότητα

Η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο γενικά συμπτώματα, όπως:

  • κόπωση ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς λήψης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα (υποσιτισμός)
  • ακούσια απώλεια βάρους
  • κνησμώδες εξάνθημα (ερπητοειδής δερματίτιδα)
  • προβλήματα με την εγκυμοσύνη (στειρότητα)
  • νευρική βλάβη (περιφερική νευροπάθεια)
  • διαταραχές που επηρεάζουν το συντονισμό, την ισορροπία και την ομιλία (αταξία)

Πώς εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη και τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κοιλιοκάκη οδηγεί σε βλάβη της επιφάνειας του λεπτού εντέρου, διαταράσσοντας την ικανότητα του σώματος να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά ένας συνδυασμός γενετικής και περιβάλλοντος φαίνεται να παίζει ρόλο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αλλά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της πάθησης.

Συστήνεται επίσης στους ανθρώπους να γνωρίζουν για την «σιωπηλή» εκδοχή κοιλιοκάκης όπου δεν υπάρχουν τυπικά συμπτώματα.

«Σιωπηλή κοιλιοκάκη είναι όταν κάποιος έχει κοιλιοκάκη, μια αντίδραση στην πρωτεΐνη γλουτένης, αλλά δεν εκδηλώνει συμπτώματα από τη νόσο», δήλωσε στην Huffington Post η Δρ. Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος στο NYU Grossman School of Medicine.

«Μπορεί να έχουν τις φυσικές εκδηλώσεις της νόσου, όπως φλεγμονή του λεπτού εντέρου, αλλά χωρίς τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια και κοιλιακό άλγος», σημειώνει η ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top