Δυσκοιλιότητα: Η συμβουλή των ειδικών για να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

δυσκοιλιότητα
  • Η συχνότητα των κενώσεων του εντέρου ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το άγχος, οι ιατρικές καταστάσεις και τα φάρμακα.
  • Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα καθημερινά, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν κενώσεις κάθε δύο έως τρεις ημέρες.
  • Το να πηγαίνετε πολλές φορές την ημέρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το έντερό σας λειτουργεί άψογα.
  • Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα μπορείτε να αυξήστε την άσκηση, την πρόσληψη φυτικών ινών και την κατανάλωση νερού.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει πολλάκις τη γνώμη τους για το πόση σημασία έχει να πηγαίνετε πιο τακτικά στην τουαλέτα προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα. Αλλά λένε ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση για το πόσο συχνά θα πρέπει να αδειάζει το έντερό σας, καθώς αυτό εξαρτάται από το άτομο.

Ο Δρ. Anju Malieckal, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Hospital-Brooklyn, είπε στο TODAY ότι το πρόγραμμα της κινητικότητας του εντέρου είναι διαφορετικό για τον καθένα. «Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το άγχος, οι ιατρικές καταστάσεις και τα φάρμακα», ανέφερε ο ειδικός.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι για μερικούς ανθρώπους είναι φυσιολογικό να πηγαίνουν καθημερινά στην τουαλέτα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν κενώσεις κάθε δύο έως τρεις ημέρες.

Επιπλέον, η Jena Casper, νοσοκόμα στο τμήμα γαστρεντερολογίας του Mayo Clinic Health System εξήγησε ότι μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αδειάσουν το έντερό τους όταν λείπουν από το σπίτι, είτε είναι στη δουλειά, είτε σε διακοπές ή ακόμα και στο σπίτι ενός φίλου -ένα φαινόμενο που ονόμασε «δυσκοιλιότητα διακοπών».

Οι κινήσεις του εντέρου αλλάζουν επίσης καθώς γερνάμε, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα που μένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο και ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσουν από το σώμα σας μπορεί να γίνει μεγαλύτερος.

Είναι θέμα ποιότητας όχι ποσότητας

Η Δρ. Christine Lee, γαστρεντερολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, λέει ότι περισσότερες κινήσεις του εντέρου δεν σημαίνουν απαραίτητα καλύτερη υγεία του εντέρου.

«Στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα… Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πόσο καλά έγινε. Αν αισθάνεστε καλά, άδειοι, ανακουφισμένοι… και δεν έχετε πίεση ή πόνο, αυτό είναι μια πολύ καλή ένδειξη», εξήγησε.

Ανέλυσε, επίσης, ότι τα φυσιολογικά κόπρανα θα πρέπει να είναι συνήθως κάποια απόχρωση του καφέ, λεία και όχι πολύ σφιχτά ή απαλά.

Η Δρ. Lee, ακόμη, λέει ότι το να πηγαίνετε πολλές φορές την ημέρα μπορεί να μην σημαίνει ότι το έντερό σας λειτουργεί άψογα, αλλά ότι μπορεί απλώς να χρειάζεστε πολλές φορές για να ολοκληρωθεί σωστά η κένωση του εντέρου. Οι ειδικοί είπαν ότι ο γενικός στόχος θα πρέπει να είναι να έχουμε ποιοτικές κενώσεις αντί για καθορισμένο αριθμό.

Πώς να κάνετε τακτικά στην τουαλέτα και να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα

Οι ειδικοί λένε ότι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τακτική δυσκοιλιότητα και είναι το πιο κοινό γαστρεντερικό παράπονο στους γιατρούς. Λένε ότι όποιος θέλει πιο τακτικές κενώσεις πρέπει να αυξήσει την άσκησή του, να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών και να πίνει περισσότερο νερό.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα στη διατροφή σας. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών ή η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top