Δυσκοιλιότητα: Τι άλλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει -Τρόποι αντιμετώπισης

σοβαρή δυσκοιλιότητα

Αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού, πόνος και αίμα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αρκετές παθήσεις. Οι ερευνητές τώρα προσθέτουν άλλη μία! Δεν φαντάζεστε ποια!

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, που ορίζεται ως η κίνηση του εντέρου μόνο κάθε τρεις ή περισσότερες ημέρες, έχει συνδεθεί με 73% υψηλότερο κίνδυνο υποκειμενικής γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Άμστερνταμ.

«Η μελέτη μας παρείχε τα πρώτα στοιχεία που εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα της συχνότητας κενώσεων. Μείναμε έκπληκτοι με το πόσο ισχυροί ήταν οι συσχετισμοί, ειδικά για εκείνους με πολύ σπάνιες κενώσεις του εντέρου», είπε ο Δρ. Chaoran Ma, ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας και βοηθός καθηγητής στο τμήμα διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Περίπου το 16% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα, αλλά είναι ακόμη πιο συχνή στους ηλικιωμένους λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η έλλειψη άσκησης, οι διαιτητικές ίνες και η χρήση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα έχει συνδεθεί με φλεγμονές και ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πεπτικής υγείας και της μακροπρόθεσμης γνωστικής λειτουργίας.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές στη μελέτη για τη δυσκοιλιότητα

Για να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, οι συγγραφείς αξιολόγησαν περισσότερους από 112.000 ενήλικες που είχαν συμμετάσχει σε τρεις διαφορετικές μελέτες. Οι δύο πρώτες από αυτές τις μελέτες διερεύνησαν παράγοντες κινδύνου για μείζονες χρόνιες ασθένειες μεταξύ των γυναικών στη Βόρεια Αμερική, ενώ η τελευταία μελέτη εξέταζε τα ίδια θέματα αλλά για τους άνδρες.

Οι συγγραφείς της τελευταίας έρευνας συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα κενώσεων των συμμετεχόντων από το 2012 έως το 2013, τις αυτοαξιολογήσεις των συμμετεχόντων για τη γνωστική λειτουργία μεταξύ 2014 και 2017 και λεπτομέρειες σχετικά με την αντικειμενικά μετρήσιμη γνωστική λειτουργία ορισμένων συμμετεχόντων μεταξύ 2014 και 2018.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που η κίνηση του εντέρου τους ήταν καθημερινή, οι συμμετέχοντες με δυσκοιλιότητα είχαν σημαντικά χειρότερη γνωστική ικανότητα που ισοδυναμούσε με τρία χρόνια χρονολογικής γνωστικής γήρανσης, όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς. Αυξημένος κίνδυνος διαπιστώθηκε επίσης μεταξύ εκείνων που είχαν κενώσεις περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, αν και αυτές οι υψηλότερες πιθανότητες ήταν μικρές.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την σχέση εντέρου-εγκεφάλου, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι (η πρόληψη ή η αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης) είναι μια συστημική προσέγγιση. Ο εγκέφαλος δεν είναι απόλυτα απομονωμένος από αυτό που συμβαίνει στη ροή του αίματος», δήλωσε η Maria C. Carrillo, επικεφαλής επιστήμονας της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Κινήσεις του εντέρου και εγκέφαλος

«Αυτή η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να ελέγξει την αιτιώδη σχέση μεταξύ των κινήσεων του εντέρου, του μικροβιώματος του εντέρου και της γνωστικής υγείας, επομένως δεν μπορούμε να βγάλουμε σταθερά συμπεράσματα σχετικά με την ακριβή αιτιολογική αλληλουχία που βρίσκεται κάτω από αυτή τη συσχέτιση», υπογράμμισε ο Δρ. Ma.

Ωστόσο, η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και η υποκειμενική γνωστική λειτουργία συνδέθηκαν με τα μικροβιώματα του εντέρου των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν οι συγγραφείς. Μεταξύ εκείνων με δυσκοιλιότητα και χειρότερη γνωστική λειτουργία, παρατηρήθηκε μείωση των καλών βακτηρίων που παράγουν βουτυρικά, τα λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν τον φραγμό του εντέρου που εμποδίζει τα βακτήρια και άλλα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Δυσκοιλιότητα: Αντιμετώπιση μέσω της διατροφής και της άσκησης

Τα βουτυρικά βοηθούν σημαντικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος παρέχοντας την κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπληρώματα φυτικών ινών, πρεβιοτικά και γ0αλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά -όταν καταναλώνονται με μέτρο- όπως βούτυρο, τυρί ή γάλα.

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών που προέρχονται από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα. Η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Επίσης, η επαρκής ενυδάτωση μαλακώνει τα κόπρανα, ώστε η διαδικασία της κένωσης να γίνεται χωρίς καταπόνηση. Τέλος, η άσκηση τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα και η διαχείριση του άγχους μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top