Έγκαυμα από τον ήλιο: Τι συστήνει μια SOS γιατρός για να το αντιμετωπίσετε άμεσα!

καρκίνος του δέρματος

Ένα θέμα που καίει κυριολεκτικά είναι το έγκαυμα από τον ήλιο. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μας συμβουλεύει η SOS γιατρός Μαρία Πασιώτη.

Εάν θέλετε να θεραπεύσετε ένα έγκαυμα από τον ήλιο το πρώτο σας βήμα είναι η πρόληψη. Αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00 και κάντε χρήση αντηλιακού να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος

 • Αν η περίπτωση είναι απλή και ήπια το ηλιακό έγκαυμα θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος και πόνο.
 • Στην αρχή, το δέρμα γίνεται κόκκινο (περίπου 2-6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο) και νιώθετε ενόχληση. Οι μέγιστες επιδράσεις παρατηρούνται σε 12-24 ώρες.
 • Αν η περίπτωση είναι σοβαρή παρουσιάζονται σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως κάψιμο και φουσκάλες, μαζική απώλεια υγρών (αφυδάτωση ), ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ενδεχομένως λοίμωξη.
 • Σε παραμελημένα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και μετά από αρκετή έκθεση, ένα άτομο μπορεί να πάθει σοκ (μειωμένη κυκλοφορία του αίματος σε ζωτικά όργανα).

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα

 1. Χρησιμοποιείστε κρύα επιθέματα. Αν το έγκαυμα από τον ήλιο είναι ήπιο αγοράστε από ένα φαρμακείο κρύα επιθέματα. Αλλιώς εμποτίστε τη γάζα ή ένα μαλακό καθαρό ύφασμα σε κρύο νερό. Εφαρμόστε απαλά στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο για 15-20 λεπτά. Κάντε αλλαγή κάθε 2-3 ώρες.
 2. Κάντε ένα δροσερό ντους (όχι παγωμένο) ή ένα χλιαρό μπάνιο για να απαλύνει τον πόνο. Αποφύγετε άλατα μπάνιου, έλαια και αρώματα, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας. Αποφύγετε το τρίψιμο του δέρματος ή το ξύρισμα του δέρματος. Χρησιμοποιήστε μαλακές πετσέτες για να στεγνώσετε απαλά το σώμα. Μην το τρίβετε.
 3. Πάρτε απλά παυσίπονα για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.
 4. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ ενυδατικό δέρματος χωρίς άρωμα.
 5. Αποφύγετε τις λοσιόν που περιέχουν τοπικό αναισθητικό.
 6. Μείνετε μακριά από τον ήλιο. Η παραμονή στον ήλιο μετά το έγκαυμα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
 7. Μείνετε ενυδατωμένοι για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 8. Καλύψτε το εκτεθειμένο δέρμα
 9. Ψάξτε για φουσκάλες. Αν υπάρχουν φουσκάλες μέσα στο δέρμα δείχνουν ότι το έγκαυμα είναι σοβαρό και είναι πολύ πιθανές οι επιπλοκές. ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ με βούτυρο, πελτέ ντομάτας ή λάδι κανένα έγκαυμα.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν αισθάνεστε ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό ή αν το άτομο που έχει πάθει το έγκαυμα έχει βεβαρημένο ιστορικό με άλλες παθήσεις και παίρνει φάρμακα, καλέστε τον γιατρό.

Scroll to Top