Αν και οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ελάχιστες τη συνδέουν με τη στοματική τους υγεία. Αν και σπάνια συζητιούνται, τα άγνωστα συμπτώματα στο στόμα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εμμηνόπαυση είναι υπαρκτά και συχνά υποτιμημένα. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και πώς μπορείτε να προστατευτείτε; Οι ειδικοί απαντούν.
Τι πρέπει να κάνουν οι 50άρες κάθε μέρα πριν τις 9 το πρωί για αντιγήρανση και μακροζωία
Ποια συμπτώματα στο στόμα μπορεί να προκαλούνται από την εμμηνόπαυση και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται επίσημα όταν μια γυναίκα δεν έχει εμμηνορροϊκό κύκλο για 12 μήνες. Πριν από αυτό είναι η περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι αναπαραγωγικές ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, αρχίζουν να μειώνονται. Αυτή η ορμονική μετατόπιση είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να επηρεάσουν το στόμα σας.
Οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και η ξηροδερμία είναι λίγο έως πολύ κοινά και γνωστά συμπτώματα. Αλλά η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να επηρεάσει την στοματική σας υγεία -ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή. Δύο ειδικοί αναλύουν πώς επηρεάζει τα δόντια και τα ούλα σας, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα.
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τη στοματική σας υγεία;
Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των στοματικών ιστών. Όταν τα επίπεδα μειώνονται, το στόμα σας μπορεί να αισθανθεί την επίδραση. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη στοματική κοιλότητα, όπως ξηροστομία, κάψιμο στη γλώσσα (γλωσσοδυνία), αυξημένη ευαισθησία στα ούλα και αλλαγές στη γεύση», εξηγεί η Δρ. Somi Javaid, μαιευτήρας/γυναικολόγος και ιδρύτρια του HerMD.
Ουλίτιδα: Πώς να την προλάβετε και να την αναστρέψετε χωρίς να πάτε στον οδοντίατρο
Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής των ούλων, ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου. Η παραγωγή σάλιου είναι ένα άλλο ζήτημα.
«Το σάλιο είναι απαραίτητο για την εξουδετέρωση των οξέων, την απομάκρυνση των βακτηρίων και την πρόληψη της τερηδόνας. Χωρίς αρκετό σάλιο, είστε πιο ευάλωτες σε τερηδόνες, μολύνσεις, ακόμη και σε δυσκολία στην ομιλία ή την κατάποση», σημειώνει με τη σειρά της η Δρ. Pia Lieb, αισθητική οδοντίατρος στο Κέντρο Αισθητικής Οδοντιατρικής της Νέας Υόρκης.
Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει το οστό της γνάθου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή επιπλοκές με οδοντικά εμφυτεύματα.
Πώς να προστατεύσετε τα δόντια σας κατά την εμμηνόπαυση
Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να πείτε «αντίο» στην υγεία των δοντιών σας μόνο και μόνο επειδή βρίσκεστε στην περιεμμηνόπαυση ή στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να αποτρέψετε την επιδείνωση της στοματικής υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής. Παρακάτω, μερικές από τις πιο αποτελεσματικές τακτικές:
- Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή: «Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ», συμβουλεύει η Δρ. Lieb. Η τακτική χρήση οδοντικού νήματος είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με τη Δρ. Javaid.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Εάν η ξηροστομία αποτελεί πρόβλημα, αυξήστε την πρόσληψη νερού. «Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε υποκατάστατα σάλιου για να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο», προτείνει η Δρ Lieb.
- Πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο: Οι τακτικοί έλεγχοι και καθαρισμοί γίνονται ακόμη πιο κρίσιμοι κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τη Δρ. Lieb. Επιπλέον, οι τακτικοί βαθιοί καθαρισμοί θα αποτρέψουν τη συσσώρευση πλάκας. «Η έγκαιρη ανίχνευση και η παρέμβαση μπορούν να μετριάσουν την εξέλιξη των επιπλοκών της στοματικής υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση», τονίζει η Δρ. Javaid.
- Συζητήστε με τον γιατρό σας: Κλείστε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για να συζητήσετε συνολικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση που μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς. «Η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα όταν τα στοματικά συμπτώματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συστηματικής ορμονικής ανεπάρκειας. Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση είναι απαραίτητη για την προσαρμογή της θεραπείας στις ανάγκες της ασθενούς», αναφέρει καταληκτικά η Δρ. Javaid.
Πηγές: NBC News, Annals of Medical and Health Science Research