Έντερο: Η ύπουλη αλλαγή που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου

έντερο

Είτε το συζητάμε είτε όχι, όλοι πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της καθημερινής ζωής αλλά και πολύ σημαντικό να προσέχουμε τις συνήθειες γύρω από το έντερο, καθώς οποιεσδήποτε αλλαγές θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η προσωρινή δυσκοιλιότητα -για παράδειγμα, αν δεν έχετε κάνει κένωση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα- μπορεί να είναι φυσιολογική και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Ωστόσο, οι επίμονες και ανεξήγητες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σηματοδοτούν ένα πιο σοβαρό, υποκείμενο πρόβλημα.

Αιμορραγία στα κόπρανα, δείγμα ότι το έντερο δεν είναι υγιές

Μια ανεπαίσθητη αλλαγή είναι εάν αρχίζετε να παρατηρείτε ότι έχετε πολύ σκούρα κόπρανα, που μπορεί να σημαίνει ότι είναι αναμεμειγμένα με αίμα. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε ποσότητα αίματος στα κόπρανα είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό υγείας.

Σύμφωνα με το NHS, μια μικρή ποσότητα εφάπαξ αιμορραγίας δεν είναι συνήθως σοβαρό πρόβλημα. Αλλά εάν είναι επίμονη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Μπορεί να αιμορραγείτε εάν βρείτε αίμα στο χαρτί τουαλέτας, κόκκινες λωρίδες στο εξωτερικό των κοπράνων, ροζ νερό στη λεκάνη της τουαλέτας ή έχετε πολύ σκούρα κόπρανα.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό και το British Medical Journal έχει συνοψίσει ορισμένες πιθανές αιτίες -συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, των πολύποδων, των ελκών, της νόσου του Crohn και της κολίτιδας ή ακόμα και του καρκίνου.

Ωστόσο, το NHS προέτρεψε τους ανθρώπους να μην κάνουν αυτοδιάγνωση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γενικό γιατρό εάν ανησυχείτε μήπως υπάρχει αίμα στα κόπρανά σας.

Η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του εντέρου, ο οποίος αντιμετωπίζεται ευκολότερα εάν εντοπιστεί έγκαιρα, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ελέγχετε τακτικά τις κενώσεις, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν ανεπαίσθητες αλλαγές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top