Νέα μελέτη: Ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός λίγο πριν τον θάνατο

human brain

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός λίγο πριν τον θάνατο, παρουσιάζοντας έξαρση των κυμάτων γάμμα.

Τι συμβαίνει στο μυαλό του ανθρώπου λίγο πριν αφήσει τα εγκόσμια; Βλέπει ένα φως στην άκρη του τούνελ ή τη ζωή του να περνά μπροστά του σε fast forward καρέ σαν ταινία μικρού μήκους;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), στον ανθρώπινο εγκέφαλο παρατηρείται ένα άγνωστο και μυστηριώδες κύμα δραστηριότητας.

Ακόμα κι όταν ο ασθενής έχει σταματήσει να αναπνέει, ο εγκέφαλός του παραμένει ενεργός.

Η επιστημονική αυτή απόδειξη όχι μόνο συνδέεται με τις εικόνες και τα οράματα που βλέπει ένας ετοιμοθάνατος, αλλά και οδηγεί τους ειδικούς στην ανάγκη επαναξιολόγησης του ρόλου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής.

«Αυτή είναι ίσως η πρώτη μελέτη που δείχνει πραγματικά δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο πώς πεθαίνει ο εγκέφαλος», λέει η Jimo Borjigin, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν  και επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, η οποία συνέγραψε τη μελέτη μαζί με τον Dr. George Mashour, διευθυντή του Michigan Center for Consciousness Science.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τέσσερις ανθρώπους που πέθαιναν εξαιτίας καρδιακής ανακοπής, τη στιγμή που τους αποσύνδεσαν από τη μηχανική υποστήριξη.

Στους δύο από αυτούς, περίπου 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά μετά την απομάκρυνσή τους από τα μηχανήματα, παρατηρήθηκε το εξής συγκλονιστικό: Μια έξαρση των κυμάτων γάμμα, από τα ταχύτερα εγκεφαλικά κύματα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος.

Το τμήμα του εγκεφάλου που παρουσίασε υψηλή δραστηριότητα κυμάτων γάμμα ήταν η βρεγμαματοκροταφική περιοχή. Σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο επιστημονικών ειδήσεων Live Science, η περιοχή αυτή πίσω από το αυτί είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί όταν ο ονειρευόμαστε ή βιώνουμε μια «εξωσωματική εμπειρία».

Το σημαντικό αυτό εύρημα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν παραλληλισμούς ανάμεσα στον εγκέφαλο ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου και ενός ετοιμοθάνατου τρωκτικού – σημειωτέον, η μελέτη στα ζώα έχει ήδη διεξαχθεί στο παρελθόν από την ίδια ερευνητική ομάδα.

Καθώς οι ασθενείς απεβίωσαν, είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί τι ακριβώς έζησαν λίγο πριν πεθάνουν, και δεν μπορεί προς το παρόν να αποδειχθεί ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σχετίζεται ή όχι με το γεγονός του θανάτου.

Σύμφωνα με την Borjigin, «γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη διαδικασία του θανάτου», «δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, στους οποίους έχει μελετηθεί ο εγκέφαλός τους ενώ βρίσκονται στη διαδικασία του θανάτου» και «οι μηχανισμοί και η φυσιολογική σημασία αυτών των ευρημάτων μένει να διερευνηθούν πλήρως».

Όλο Υγεία

Scroll to Top