Η εξάτμιση του αυτοκινήτου μπορεί να βλάψει την εγκυμοσύνη;

εξάτμιση αυτοκινήτου εγκυμοσύνη

Η εξάτμιση του αυτοκινήτου, τα καυσαέρια και όσα προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και σημαντικά προβλήματα υγείας στα βρέφη.

Ερευνητές που συνδύασαν περισσότερα από 60.000 αρχεία γεννήσεων διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που ζούσαν σε αστική περιοχή με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, συσατικό που βρίσκεται στην εξάτμιση του αυτοκινήτου, είχαν υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού, ακόμη και πριν από την 28η εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη από το UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξήσεις στις εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ), αναπνευστικά προβλήματα βρεφών και άλλα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης τους υπογραμμίζουν περαιτέρω πώς το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την υγεία μητέρας-παιδιού.

Στην εξάτμιση του αυτοκινήτου βρίσκεται ένα επιβαρυντικό συστατικό: το διοξείδιο του αζώτου

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την έντονη κυκλοφορία, την εξάτμιση του αυτοκινήτου και τα καυσάερια, αποτελεί σημαντική απειλή για τις εγκύους καθώς και για την υγεία του παιδιού τους μετά τον τοκετό», δήλωσε σε δελτίο τύπου του UT Southwestern ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. David Nelson, επικεφαλής μαιευτικής και γυναικολογίας.

«Η σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και των αναπνευστικών παθήσεων της παιδικής ηλικίας και των ενηλίκων είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά αυτή η μελέτη είναι νέα στον εντοπισμό των συνεπειών στον περιγεννητικό πληθυσμό», σημείωσε ο Nelson.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του πρόωρου τοκετού, αλλά δεν αποδεικνύουν την αιτία και το αποτέλεσμα.

Εξάτμιση και πρόωρος τοκετός

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς στην περιοχή του μετρό του Ντάλας που γέννησαν μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2021 στο νοσοκομείο Parkland Memorial. Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Συστήματος Ποιότητας Αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) με τα αποτελέσματα εγκυμοσύνης για ασθενείς που ζουν σε απόσταση 10 μιλίων από έναν σταθμό παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Η ομάδα υπολόγισε τη μέση έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου για μεμονωμένους ασθενείς ανά τρίμηνο και στη συνέχεια αξιολόγησε την επίδραση. Τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε διοξείδιο του αζώτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν σημαντικά με τους πρόωρους τοκετούς, συμπεριλαμβανομένων των αυθόρμητων πρόωρων τοκετών, καθώς και με την αύξηση των εισαγωγών στη ΜΕΘ και του χαμηλού βάρους γέννησης, έδειξαν τα ευρήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και άλλες συνδέσεις με την ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα και την υγεία των νεογνών, όπως  αναπνευστική υποστήριξη και αξιολόγηση της σήψης για τα νεογνά.

Οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό σε λιγότερο από 28 εβδομάδες κύησης ήταν οκτώ φορές υψηλότερες για εγκυμοσύνες που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύγκριση με εκείνες με τα χαμηλότερα.

«Είναι δύσκολο να πούμε πόση έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου είναι υπερβολική, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ασθενείς στη μελέτη μας παρουσίασαν κλινικές επιπτώσεις από την έκθεση σε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου που ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων της EPA», είπε ο Nelson.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Scroll to Top