Εγκυμοσύνη: Αυτή η δημοφιλής διατροφή βελτιώνει τη νευροανάπτυξη των παιδιών

μεσογειακή διατροφή και εγκυμοσύνη

Οι μητέρες που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτίωσαν τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους στην ηλικία των 2 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, τα παιδιά μητέρων οι οποίες παρακολούθησαν ένα μάθημα μείωσης του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημείωσαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στην κοινωνική και συναισθηματική ευεξία ως νήπια σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων που δεν έλαβαν την εκπαίδευση.

«Στο δεύτερο έτος της ζωής, ο εγκέφαλος των παιδιών συλλέγει μερικά από τα οφέλη που έλαβαν από την διατροφή κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους», εξηγεί ο Δρ. Miguel Martínez-González, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει απλές συνταγές με βάση τα χορταρικά και τα λαχανικά, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης και κατάθλιψη, και συμβάλλει σε ισχυρότερα οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη και τα παιδιά

Η μελέτη παρακολούθησε παιδιά που γεννήθηκαν από 1.221 μητέρες υψηλού κινδύνου που συμμετείχαν στη δοκιμή The Improving Mothers for a Better Prenatal Care Trial Barcelona, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθη μεταξύ Φεβρουαρίου 2017 και Μαρτίου 2020. Όλες οι γυναίκες έφεραν ένα έμβρυο με υψηλό κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα -η κύρια αιτία βρεφικού θανάτου.

Μια ομάδα γυναικών επιλέχθηκε τυχαία για να ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή και συναντιόταν κάθε μήνα με εκπαιδευμένους διατροφολόγους που παρείχαν συνταγές, λίστες για ψώνια και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων.

Μια άλλη ομάδα γυναικών υψηλού κινδύνου έκανε γιόγκα για οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ομαδικές συνεδρίες διαλογισμού και προσοχής και παρεμβάσεις στο σπίτι, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ της μητέρας και του αναπτυσσόμενου μωρού. Σε μια τρίτη ομάδα γυναικών δόθηκε τυπική προγεννητική φροντίδα.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Σχεδόν το 22% των γυναικών που έλαβαν μόνο προγεννητική φροντίδα γέννησαν μωρά χαμηλού βάρους, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα.

Ο αριθμός των γεννήσεων χαμηλού βάρους μειώθηκε στο 15,6% των γυναικών που παρακολούθησαν μαθήματα μείωσης του στρες και στο 14% των γυναικών που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή της μητέρας θρέφει το έμβρυο

Περίπου δύο χρόνια μετά τη γέννηση, οι ερευνητές επισκέφτηκαν 626 παιδιά, δηλαδή περίπου τα μισά της αρχικής ομάδας μελέτης, και εξέτασαν την Κλίμακα Bayley για την ανάπτυξη βρεφών και νηπίων, ένα γνωστό μέτρο της γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των βρεφών.

Στο γνωστικό τεστ, υπήρχε μια ευνοϊκή διαφορά 5 μονάδων μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή και εκείνων της ομάδας ελέγχου που δεν ακολουθούσαν.

«Στη συντριπτική πλειοψηφία, τα εμβρυϊκά θρεπτικά συστατικά είναι υποπροϊόν της μητρικής διατροφής. Το διατροφικό πρότυπο και η ποιότητα της διατροφής της μητέρας θα επηρεάσουν έτσι την έκθεση του εμβρύου σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και  ακόμη και τις γευστικές προτιμήσεις νωρίς στη ζωή του», σημειώνει ο Δρ. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής.

Τόσο η μείωση του στρες όσο και η μεσογειακή διατροφή αύξησαν τις βαθμολογίες της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, αλλά μόνο η παρέμβαση στη μεσογειακή διατροφή ήταν στατιστικά σημαντική -που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα ήταν πέραν του τυχαίου.

«Για μένα, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα και το πιο γενικεύσιμο για τον πληθυσμό των εγκύων γυναικών είναι η βελτίωση της μέσης συνολικής σύνθετης γνωστικής βαθμολογίας στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής. Το σκέλος της μεσογειακή διατροφής ασχολήθηκε με μια πιο φυσική και άμεση πτυχή: το διατροφικό πρότυπο και την παροχή ενδιαφέροντων θρεπτικών συστατικών που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά. Είναι πιθανό να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού», δήλωσε ο Δρ. Martínez-González.

Ωστόσο, υπήρξε βελτίωση μόνο σε ένα από τα στοιχεία της γνωστικής βαθμολογίας στην ομάδα μείωσης του στρες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, πρόσθεσε ο ειδικός και κατέληξε: «Η προώθηση του διαλογισμού-ενσυνειδητότητας χρειάζεται περισσότερα στοιχεία. Είναι πιθανό ότι μπορεί να είναι ευεργετικό, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top