Ευρωεκλογές 2024: Πώς ο «εκλογικός πυρετός» κάνει κακό στην υγεία – Από τι κινδυνεύτε

Ευρωεκλογές 2024

Οι Ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου είναι μια ανάσα μακριά, με τον εκλογικό πυρετό να κυριεύει ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να οδηγεί και πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μελέτη.

Η μελέτη του 2023, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Economics, εξέτασε τα αρχεία υγείας 900.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια τεσσάρων εκλογικών περιόδων στην Ταϊβάν. Κατά τις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2012, σημειώθηκε αύξηση 30% στις κρίσεις άγχους και τις σχετικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

Γιατί η νέα γενιά γερνάει πιο γρήγορα και κινδυνεύει από ασθένειες; Οι παράγοντες που το πυροδοτούν

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκε έως και 19% μεταξύ των ψηφοφόρων για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μεγάλων προεκλογικών εκστρατειών. Όπως αναφέρθηκε, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον πόνο στο στήθος, σε οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, γαστρεντερικές παθήσεις και ακόμη και σε σωματικούς τραυματισμούς.

Από τι προκαλούνται οι ασθένειες που σχετίζονται με τις εκλογές

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ασθένειες οφείλονταν κυρίως στο άγχος της επιλογής για το ποιον να ψηφίσουν και στο άγχος που προκαλεί η σωρεία πολιτικών διαφημίσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πάθηση πρέπει να είναι γνωστή ως «εκλογικό σύνδρομο» ή «διαταραχή εκλογικού στρες».

Ο ανελέητος βομβαρδισμός από πολιτικές περιστροφές μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και εξασθενημένη ανοσία, είπαν οι ερευνητές, καθιστώντας τους ψηφοφόρους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις όπως η Covid-19.

Οι ψηφοφόροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν μεταδοτικές ασθένειες από τις ουρές στα εκλογικά τμήματα και ορισμένοι μπορεί να τραυματίζονται ενώ παρευρίσκονται σε πολυπληθείς πολιτικές συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις.

Ποιοι νέοι έχουν 43% αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες ψυχικής υγείας

Οι εκλογικοί υπάλληλοι βρέθηκε επίσης ότι πεθαίνουν νέοι επειδή εργάζονται πολλές ώρες και πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος των «ανυπάκουων ή συγκρουσιακών ψηφοφόρων».

Ανησυχητικά δεδομένα με φόντο τις Ευρωεκλογές 2024

Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη για οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξήθηκαν κατά 16,4%. Και οι άνθρωποι που υποστήριζαν την πλευρά «των ηττημένων» βρέθηκαν να έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης -μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το σώμα ως απόκριση στο στρες- και καταθλιπτική τεστοστερόνη, προκαλώντας κακή διάθεση, άγχος και κατάθλιψη.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι εκστρατείες κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών αύξησαν τη χρήση και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 17% έως 19%. Αυξημένη χρήση υγειονομικής περίθαλψης σημειώθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και δεν διατηρήθηκε μετά τις εκλογές», έγραψαν οι ερευνητές.

Προσδιόρισαν, επίσης, δύο βασικούς «οδούς» μέσω των οποίων εμφανίζονται οι εκλογικές ασθένειες: το ψυχολογικό στρες που οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας και η συμμετοχή σε δραστηριότητες εκστρατείας που επηρεάζουν τη σωματική υγεία.

Όσον αφορά στο προσωπικό των εκλογικών τμημάτων, οι επιστήμονες εξήγησαν τα υψηλά επίπεδα ασθένειας και θανάτου λέγοντας: «Η οργάνωση και η διαχείριση των εκλογών μπορεί να είναι απαιτητική για τους εκλογικούς υπαλλήλους που συχνά αντιμετωπίζουν πολλές ώρες εργασίας και ανυπάκουους ή συγκρουσιακούς ψηφοφόρους».

Πρότειναν, τέλος, ότι τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρο από τα ιδιωτικά κεφάλαια της εκστρατείας τους για να πληρώσουν για την επιπλέον υγειονομική περίθαλψη που απαιτείται κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top