Ποια φάρμακα και συμπληρώματα δεν πρέπει να παίρνετε με φρούτα και λαχανικά – Οι επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις

φάρμακα αλληλεπιδράσεις

‘Οσοι παίρνετε περισσότερα από ένα φάρμακα, πιθανότατα να γνωρίζετε ότι υπάρχουν  επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που πρέπει να αποφύγετε.

Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι δεν είναι μόνο η ανάμειξη φαρμάκων που πρέπει να προσέχετε, αλλά και κοινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ποια φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνετε με ορισμένα τρόφιμα και αλκοόλ

  1. Χυμός γκρέιπφρουτ και στατίνες
  2. Βαρφαρίνη και χόρτα
  3. Βαρφαρίνη και χυμός κράνμπερι
  4. Αντιβιοτικά και αλκοόλ
  5. Ασβέστιο και αντιβιοτικά
  6. Αλκοόλ και αντιισταμινικά

1. Χυμός γκρέιπφρουτ και στατίνες

Οι στατίνες είναι ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας μπορεί να σκληρύνουν και να στενέψουν τις αρτηρίες.

Τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες ενθαρρύνονται επίσης συχνά να κάνουν αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους. Αλλά υπάρχει ένα φρούτο που πρέπει να προσέχουν όσοι λαμβάνουν στατίνες: το γκρέιπφρουτ.

Σύμφωνα με το NHS, ένας γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τους ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες να αποφεύγουν εντελώς να τρώνε και να πίνουν γκρέιπφρουτ. Άλλοι μπορεί να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μόνο μικρές ποσότητες.

«Ο χυμός γκρέιπφρουτ θα πρέπει να αποφεύγεται όταν παίρνετε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, επειδή εμποδίζει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των στατινών στο σώμα», δήλωσε η Δρ. Leyla Hannbeck, διευθύνουσα σύμβουλος του Association of Independent Multiple Pharmacies, και συμπλήρωσε:

«Ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αυτών των φαρμάκων και να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών». Οι παρενέργειες της στατίνης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, μυϊκό πόνο και αίσθημα κόπωσης, σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS.

2. Βαρφαρίνη και χόρτα

Η βαρφαρίνη χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία θρόμβων αίματος και συνταγογραφείται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, ενώ οι ειδικοί μάς ενθαρρύνουν να τρώμε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, όσοι παίρνουν το φάρμακο θα πρέπει να προσέχουν αυτά τα λαχανικά.

«Μερικά λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της βαρφαρίνης», προειδοποίησε η Δρ. Hannbeck.

«Η βαρφαρίνη μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί βιταμίνη Κ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν αρκετά υψηλή ποσότητα βιταμίνης Κ. Αυτό αλληλεπιδρά με τη βαρφαρίνη και επιταχύνει την απομάκρυνσή της από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που τη λαμβάνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων», εξηγεί η Δρ Dipa Kamdar φαρμακοποιός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kingston στο Λονδίνο.

Εάν θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή σας, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να μπορεί να προσαρμόσει τη δόση της βαρφαρίνης σας.

3. Βαρφαρίνη και χυμός κράνμπερι

Δεν είναι μόνο τα φυλλώδη πράσινα που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη. Ένας δροσιστικός χυμός κράνμπερι και η κατανάλωση των φρούτων θα μπορούσαν επίσης να τους προκαλέσουν προβλήματα. Αυτή η αλληλεπίδραση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την αλληλεπίδραση της βιταμίνης Κ. Αντί να σταματήσει τη δράση του φαρμάκου, επιδεινώνει τα αποτελέσματά του. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από απροσδόκητη ή υπερβολική αιμορραγία.

«Ο λόγος για τον οποίο οι φαρμακοποιοί συμβουλεύουν να μην πίνετε χυμό κράνμπερι εάν παίρνετε βαρφαρίνη είναι επειδή η βαρφαρίνη αραιώνει το αίμα και ο χυμός ενισχύει την επίδραση της βαρφαρίνης οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας», είπε η Δρ. Hannbeck.

4. Αντιβιοτικά και αλκοόλ

Οι φαρμακοποιοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά. Αλλά αυτό τονίζεται ιδιαίτερα για όσους λαμβάνουν το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη, το οποίο συνήθως συνταγογραφείται μετά από οδοντιατρική διαδικασία.

Η Δρ. Hannbeck προειδοποίησε ότι η ανάμειξη των δύο θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες, όπως έμετο και έξαψη, γνωστές ως «αντίδραση που μοιάζει με δισουλφιράμη».

«Μην πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε μετρονιδαζόλη και δύο ημέρες μετά. Αυτό δίνει στο φάρμακο χρόνο να φύγει από το σώμα σας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η μετρονιδαζόλη μπορεί να αντιδράσει με το αλκοόλ και να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες, όπως αίσθημα αδιαθεσίας, πόνο στο στομάχι, εξάψεις, ταχυπαλμία και πονοκέφαλο», λέει το NHS.

5. Ασβέστιο και αντιβιοτικά

Τα συμπληρώματα ασβεστίου λαμβάνονται συνήθως από ηλικιωμένους για την ενίσχυση των οστών και την πρόληψη των καταγμάτων. Ωστόσο, αντί να ενισχύουν την υγεία σας, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να την βλάψουν ενεργά αλληλεπιδρώντας με πολλά φάρμακα, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί. Αυτά κυμαίνονται από αντιβιοτικά έως φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μην κολλήσουν ελονοσία.

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις συμβαίνουν στο στομάχι και έχουν να κάνουν με την απορρόφηση του φαρμάκου. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα όπως το ασβέστιο που πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε με ορισμένα άλλα φάρμακα», προειδοποιεί ο Δρ. Kamdar.

Τα αντιβιοτικά όπως η δοξυκυκλίνη, η οποία συχνά συνταγογραφείται για την ακμή, είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα συμπληρώματα ασβεστίου αλλά και με τροφές πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία όπως το γάλα, το τυρί και ακόμη και το γιαούρτι.

Η Δρ. Hannbeck είπε ότι τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται τετρακυκλίνες, η οποία περιλαμβάνει τη δοξυκυκλίνη, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την αλληλεπίδραση. «Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει την επίδραση αυτών των αντιβιοτικών επηρεάζοντας την απορρόφησή τους στον οργανισμό», λέει.

Αλλά ο Δρ. Kamdar πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να λαμβάνετε το ασβέστιο σας χωρίς να επηρεάζονται τα αντιβιοτικά. «Επειδή αυτή η αλληλεπίδραση συμβαίνει στο στομάχι, έχει να κάνει με τη διατήρηση ενός χρονικού χάσματος περίπου μίας ώρας», λέει.

6. Αλκοόλ και αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργιών, όπως ο αλλεργικός πυρετός ή οι αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων. Ορισμένα αντιισταμινικά όπως η χλωροφαιναμίνη, η διφαινυδραμίνη και η υδροξυζίνη, προκαλούν υπνηλία, σύμφωνα με το NHS.

Οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν μειωμένο συντονισμό, ταχύτητα αντίδρασης και κρίσης καθώς και υπνηλία. Και η ανάμειξή τους με αλκοόλ μπορεί να κάνει αυτά τα συμπτώματα ακόμη πιο ακραία, προειδοποιεί ο Δρ. Kamdar. «Δεν πρέπει να αναμειγνύετε καθόλου αλκοόλ με αυτά τα αντιισταμινικά που προκαλούν υπνηλία γιατί μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε πολύ», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top